16 °C Athens, GR
27/10/2021

Μήνυμα Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου (San Fransisco) Γερασίμου για το νέο έτος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 31 / 12 / 2020 , 16:28 από news_room

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,

Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Χαιρετίζω τον καθένα σας με προσευχές για χαρά, ειρήνη, υγεία και όλες τις ευλογίες του Θεού σε αυτό το νέο έτος. Ξεκινάμε το 2021 με τις προκλήσεις του περασμένου έτους, την πανδημία, την οικονομική κρίση και την κοινωνική αναταραχή και το άγχος. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να θέσουμε πίσω μας αυτές τις δυσκολίες. Αλλά η Πρωτοχρονιά μας γεμίζει πάντα με ελπίδα. Η τελική πηγή της ελπίδας μας είναι ο ίδιος ο Κύριος. Όπως λέει ο Ψαλμίστας, «Μόνο για τον Θεό η ψυχή μου περιμένει σιωπηλά, γιατί η ελπίδα μου είναι από Αυτόν.» (Ψαλμός 62: 5) και σε άλλο μέρος, λέει, «Για εσένα, Κύριε, είμαι η ελπίδα μου, η εμπιστοσύνη μου, Κύριε, από τη νεολαία μου». (Ψαλμός 71: 5).

Πρακτικά σημάδια ελπίδας εμφανίζονται μπροστά μας. Τα νέα του εμβολίου που μας προστατεύουν από τον κοροϊό και ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που εμβολιάζονται σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του τέλους της πανδημίας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει η ζωή στο φυσιολογικό, για ευκολότερο ταξίδι, να παρακολουθήσει μεγάλες εκδηλώσεις, να μπορεί να επισκεφτεί τους φίλους και τις οικογένειές μας και να ανακάμψει από τη ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία σε πολλούς, αλλά είμαστε επίσης ανθεκτικοί και επινοητικοί άνθρωποι και θα ανακάμψουμε. Όπως σημείωσε ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας για την ανθρωπότητα, έχουμε την «εφευρετικότητα» για την επίλυση προβλημάτων (Σχετικά με την Προέλευση της Ανθρωπότητας, Διάλογος 1). Αυτή η αισιοδοξία, αυτή η ελπίδα και η εφευρετικότητα μπορούν επίσης να μας εμπνεύσουν να εργαστούμε για την επίλυση πολλών από τα μακροχρόνια κοινωνικά μας προβλήματα.

Και, φαίνεται ότι δεν θα είναι πολύ καιρό για να μπορέσουν οι ενορίες μας να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, προσφέροντας για άλλη μια φορά τα προγράμματα και τα υπουργεία που έχουν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους και που μας οδηγούν στην Εκκλησία. Αλλά ακόμη και αυτά θα χρειαστούν χρόνο για να επανέλθουν στην ομαλότητα, καθώς πολλοί απαιτούν προγραμματισμό και οργάνωση, συνήθως μήνες νωρίτερα. Ο ενθουσιασμός μας για να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας πρέπει να μετριαστεί με ρεαλισμό και υπομονή καθώς ξεκινάμε φέτος.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την περίοδο επανεισόδου στην κανονικότητα ως ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε δεσμεύσεις και σχέδια για νέους τρόπους ζωής ως Χριστιανοί. Σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση για τη λήψη των αποφάσεων του νέου έτους. Μπορούμε να στραφούμε στους αγίους της Εκκλησίας μας ως πρότυπα, ώστε να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τα παραδείγματα τους. Την πρώτη ημέρα του νέου έτους, η Εκκλησία μας τιμά ένα από τα καλύτερα μοντέλα για εμάς: τον Άγιο Βασίλη τον Μέγα. Τον γνωρίζουμε για τις πολλές φιλανθρωπικές και φιλανθρωπικές του πράξεις, είτε πρόκειται για την παράδοση του Βασιλόπιτα είτε για τη δημιουργία νοσοκομείων και ορφανοτροφείων. Τον γνωρίζουμε επίσης ως έναν από τους σπουδαιότερους θεολόγους της Πίστης μας, που αντιμετωπίζει πολλά από τα δογματικά ζητήματα της εποχής του, τελικά μας διδάσκει, ως ύμνος για την ημέρα που λέει, «να λατρεύουμε και να λατρεύουμε σωστά την Αγία Τριάδα». Οργάνωσε και ρύθμισε κοινοτικά μοναστήρια και ανέπτυξε τη Λειτουργία που φέρει το όνομά του. Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, είναι ένας από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες της Εκκλησίας μας.

Μπροστά σε τόσα πολλά καταπληκτικά επιτεύγματα, τι μπορούμε να ελπίζουμε να μιμηθούμε από τη ζωή του Αγίου Βασιλείου; Για να παραφράσει έναν ύμνο των εσπερινών για τη γιορτή του, ο τρόπος ζωής του «ακτινοβόλησε την ειλικρίνεια». Μπορούμε να ενώσουμε τα λόγια μας και τις πράξεις μας έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Όπως έκανε αυτός ο μεγάλος άγιος στη ζωή του, μπορούμε να καλλιεργήσουμε πίστη και μάθηση, λατρεία και προσευχή, φιλανθρωπία και φιλανθρωπία στη ζωή μας.

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο, φέτος ξεκινάμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας έζησε πριν από 17 χρόνια Ωστόσο, η ζωή και το παράδειγμά του εξακολουθούν να αντηχούν για μας, επειδή οι προκλήσεις που υπήρχαν στον κόσμο του εξακολουθούν να υπάρχουν στη δική μας – φτώχεια, ανισότητα, καταπίεση και σύγχυση στις θρησκευτικές ιδέες. Κληρονομήσαμε την κληρονομιά του και πρέπει να το καλλιεργήσουμε για τη ζωή του κόσμου σήμερα.

Εύχομαι οι ευλογίες του Θεού σε όλους εκείνους που γιορτάζουν τη γιορτή τους αυτήν την ημέρα και σας εύχομαι σε όλους ένα νέο έτος γεμάτο υγεία, ευτυχία και χαρά!

Κάλι Χρονιά! Hronia Polla!

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου στο Άγιον Όρος – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 8 / 7 / 2021 , 2:11 από news_room Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, συνοδευόμενος από τους αυταδέλφους Αρχιμ. Αιμιλιανό και Οικον. Αναστάσιο Χρήστου, μετέβη στον Άγιον Όρος, προσκεκλημένος της Ιεράς Επιστασίας και του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Γεωργίου Βατοπαιδινού, ώστε να προεξάρχει στην εορτή της […]

Αίγυπτος : Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:17 από news_room Αίγυπτος: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από […]

Pin It on Pinterest