Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 7:14 από news_room
Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,
Το έτος 2020 θα θυμόμαστε ως το έτος που όλα άλλαξαν. Σε μια στιγμή τον περασμένο Μάρτιο, αρχίσαμε να ζούμε διαφορετικά, να δουλεύουμε διαφορετικά, να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο διαφορετικά, και να λατρεύουμε και να συμμετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας διαφορετικά. Επίσης, είδαμε το έθνος μας να αντιμετωπίζει κοινωνικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οικονομικές δυσκολίες και αβεβαιότητες και περιβαλλοντική καταστροφή.
Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αλλάξει, αυτό που δεν είναι διαφορετικό, είναι ότι τα Χριστούγεννα θα καλωσορίσουμε τις ίδιες ειδήσεις που οι Άγγελοι διακήρυξαν στους βοσκούς πριν από αιώνες: «Μην φοβάστε. γιατί ιδού, σας φέρνω καλά νέα για μια μεγάλη χαρά που θα έρθει σε όλους τους ανθρώπους. γιατί σε γεννηθήκατε σήμερα στην πόλη του Δαβίδ Σωτήρα, που είναι ο Χριστός ο Κύριος. Και αυτό θα είναι ένα σημάδι για εσάς: θα βρείτε ένα μωρό τυλιγμένο με ρούχα και ξαπλωμένο σε μια φάτνη. ” (Λουκάς 2: 10-12).
Καθώς ακούμε και συλλογίζουμε την ιστορία της Γέννησης του Ιησού Χριστού στις Θεϊκές Υπηρεσίες για τα Χριστούγεννα, παρατηρήστε πόσο λίγες λεπτομέρειες προσφέρονται για τη γέννηση του ίδιου του Χριστού. Οι Γραφές δηλώνουν πολύ απλά ότι η Μαρία γέννησε τον γιο της. Δεν υπάρχει επεξεργασία. Αυτό που ακούμε, ωστόσο, είναι η αντίδραση στο γεγονός. Οι ουράνιοι οικοδεσπότες τραγουδούν επαίνους (Λουκάς 2:14). Οι ποιμένες πηγαίνουν στη Βηθλεέμ (Λουκάς 2:16). Οι μάγοι ταξιδεύουν με δώρα (Ματθαίος 2:11). Ο Ιωσήφ προστατεύει το παιδί από τη συνωμοσία του Ηρώδη για να σκοτώσει τον Ιησού (Ματθαίος 2:14). Και η Μαρία συλλογίζεται όλα τα γεγονότα στην καρδιά της (Λουκάς 2:19). Είναι σαν οι συγγραφείς του Ευαγγελίου να θέλουν να εξετάσουμε την αντίδρασή μας στο γεγονός.
Το γεγονός της γέννησης του Χριστού είναι ένα μεγάλο παράδοξο. Ο ίδιος ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Όπως γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «Αυτός που δημιουργείται, και ο άκτιστος δημιουργείται, και ο ανεξέλεγκτος περιέχεται». (Ρήση 38). Όταν ανοίγουμε τις καρδιές και το μυαλό μας και αρχίζουμε να παλεύουμε με αυτό το μυστήριο, την πρώτη μας αντίδραση, η πρώτη μας απάντηση γίνεται προσφέροντας στον Παντοδύναμο Θεό και φέρνοντας το δώρο του εαυτού μας και τοποθετώντας το πριν από το μωρό που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ. Προσφέρουμε τον έπαινο μας στον «Θεό στο υψηλότερο» (Λουκάς 2:24) στις λατρευτικές υπηρεσίες της Εκκλησίας μας, την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων. Αντιμετωπίζουμε τον ίδιο τον Χριστό στην Αγία Ευχαριστία.
Η αντιμετώπιση του νεογέννητου Χριστού μετέτρεψε μόνιμα τη ζωή των βοσκών, των Μάγων, και φυσικά του Ιωσήφ και της Μαρίας. Τι γίνεται όμως με εμάς; Μόλις τραγουδήσουμε τα κάλαντα και τους ύμνους μας, διακοσμήσουμε τα σπίτια μας και δώσουμε τα δώρα μας, ποια διαρκή αποτελέσματα θα έχουν αυτά τα Χριστούγεννα σε μας; Αυτή είναι η δεύτερη απάντηση που μπορούμε να έχουμε στα καλά νέα. Ο μετασχηματισμός μας αρχίζει να γίνεται αν και η ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του κόσμου που μας περιβάλλει είναι μεγάλη. Η ζωή μας ανανεώθηκε φέτος λόγω της πανδημίας, παρέχοντας μας πολλές ευκαιρίες να δείξουμε τη χριστιανική μας αγάπη με ουσιαστικούς και ουσιαστικούς τρόπους. Οι ενορίες μας προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να μοιραστείτε τα πολλά δώρα σας με άλλους. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να συνεργαζόμαστε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί για να υπηρετήσουμε τον γείτονά μας ως απάντηση στα καλά νέα ότι ο Σωτήρας έχει έρθει στον κόσμο;
Αδελφές και αδέλφια στον Κύριο, αυτά θα είναι Χριστούγεννα όπως κανένα άλλο στην πρόσφατη μνήμη. Βλέπουμε τις τραγικές ιστορίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε τόσους πολλούς. Μας ενθαρρύνονται να γιορτάζουμε μόνο με εκείνους στα νοικοκυριά μας. Δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικες διαγωνισμοί παιδιών που λένε την ιστορία της γέννησης του Χριστού. Ωστόσο, ενδέχεται να χαιρετίσουμε ο ένας τον άλλον με τηλεφωνικές κλήσεις και συγκεντρώσεις βίντεο. Μπορούμε ακόμα να τραγουδήσουμε τους ύμνους της Γέννησης και τα όμορφα χριστουγεννιάτικα κάλαντα του πολιτισμού μας. Φέτος, φέρτε τα αξιοθέατα και τους ήχους των Χριστουγέννων στο σπίτι σας και γιορτάστε τη Γέννηση του Κυρίου και του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού με χαρούμενες και ευγνώμονες καρδιές.
Χριστός Γεννάται! Δόξα τον! Χριστός γεννάται, Δοξά διαφορά!