11 °C Athens, GR
01/02/2023

Τελευταια Νέα
Νάουσα: Θυρανοίξια πρώτου Παρεκκλησίου Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου Αθηνών Ιερώνυμος: «Η προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Βοιωτίας είναι ακόμα στην αρχή» Κορίνθου Διονύσιος: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ώστε με την χάρη του Θεού να κατορθώσουμε να «θεοποιηθούμε» Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο Έρευνα: Πιθανότητα αύξησης των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Τον Μητροπολίτη Ζάχλε Αντώνιο δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιερά Λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης υποδέχθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Θησείου Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Κοινή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Ο ΠτΔ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα – Θα μεταβεί στο Μάτι Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών Τη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής» αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ρεκόρ 55 ετών για αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες Κοπή Πίτας & σύμφωνο συνεργασίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Σερρών Θεολόγος: «Οι τρεις Ιεράρχες αξεπέραστα πρότυπα φιλομάθειας και αρετής» Στη δράση της ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Η εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ι.Μ. Πατρών Ο Εορτασμός της Ημέρας των Τριών Ιεραρχών & προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων στην Μητρόπολη Νέας Ιερσέης

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σφαγεία, κρεοπωλεία, γαλακτοκομεία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 16:04 από news_room

Στο μικροσκόπιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σφαγεία, κρεοπωλεία, γαλακτοκομεία

Έλεγχοι για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ζωϊκών προϊόντων

Εντατικότεροι έχουν γίνει οι έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και άλλων ζωϊκών προϊόντων, όπως είναι τα εργαστήρια κοπής κρέατος, τα κρεοπωλεία, τα γαλακτοκομεία – τυροκομεία και τα υπόλοιπα υποστατικά διαχείρισης ζωϊκών προϊόντων.  Στόχος των κτηνιατρικών επιθεωρητών είναι να διασφαλίσουν ότι και την περίοδο των γιορτών, κατά την οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και διάθεση κρέατος στην αγορά, οι ανάγκες των καταναλωτών θα καλυφθούν με ποιοτικά κατάλληλα και υγειονομικά ασφαλή ζωικά προϊόντα.

Συχνοί και αυξημένοι οι έλεγχοι  

Οι έλεγχοι των κτηνιατρικών επιθεωρητών είναι αυξημένοι τόσο σε συχνότητα όσο και σε αριθμό και επικεντρώνονται στο να διαπιστώσουν ότι οι επιχειρηματίες στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στοχεύουν στην:

  • ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων,
  • υγιεινή του χώρου και των εργαζομένων,
  • σήμανση κατά την ταυτοποίηση του κρέατος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κρέας που θα διατεθεί στην κατανάλωση και θα εισέλθει στην τροφική αλυσίδα προέρχεται από κατάλληλες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι η διάθεση κρέατος

Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αύξηση των ζώων που οδηγούνται στα σφαγεία, ενώ έχει αυξηθεί και η ποσότητα του κρέατος που φθάνει από το εξωτερικό. Λόγω των αυξημένων αναγκών, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προγράμματος στελέχωσης των σφαγείων, με την προσθήκη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν. Μέχρι και τη Δευτέρα 21/12/2020 είχαν οδηγηθεί στα σφαγεία, για να καλύψουν τις ανάγκες των εορτών των Χριστουγέννων, 14.910 αιγοπρόβατα και έχουν αφιχθεί μέσω του ενδοκοινοτικού εμπορίου 4.271 σφάγια αρνιών. Οι αριθμοί αυτοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να φροντίζουν πάντα να προμηθεύονται το κρέας τους από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και ασφαλώς δεν πρέπει το προμηθεύονται απευθείας από τους κτηνοτρόφους. Επισημαίνουν, ακόμα, πως μόνο τα σφάγια που φέρουν το σήμα καταλληλότητας (σχήματος οβάλ), στο οποίο αναφέρεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου από το οποίο προέρχεται το ζώο, είναι ασφαλή για κατανάλωση. Δηλαδή, το σήμα καταλληλότητας είναι η σφραγίδα, η οποία τοποθετείται στα σφάγια υπό την επίβλεψη του επίσημου  κτηνίατρου, εφόσον έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σφαγείο. Στα μεγάλα σφάγια, η σφραγίδα τοποθετείται σε τρία σημεία κάθε ημιμορίου (μηρό, μέση και ωμοπλάτη) και σε μικρότερα σφάγια σε δύο σημεία κάθε ημιμορίου (μηρό και ωμοπλάτη). Ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει ενώπιόν του το σφάγιο, ώστε να είναι βέβαιος για την καταλληλότητα του κρέατος που θα προμηθευτεί.

Η σωστή επιλογή κρέατος 

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συστήνουν στους καταναλωτές να προμηθεύονται το κρέας που θα καταναλώσουν μόνο από αδειοδοτημένα κρεοπωλεία και υπεραγορές. Τους καλούν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις παραγγελίες και τις αγορές τους. Ωστόσο, ένα σημείο που θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι καταναλωτές είναι ο χειρισμός του κρέατος από τη στιγμή της αγοράς του μέχρι την τοποθέτησή του στο ψυγείο. Συγκεκριμένα:

  • Συστήνεται όπως προμηθεύονται το κρέας προς το τέλος της επίσκεψής τους στις υπεραγορές και αμέσως να κατευθυνθούν στο σπίτι τους, όπου θα το τοποθετήσουν στο ψυγείο.
  • Το κρέας συστήνεται να διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 7 βαθμών Κελσίου, ενώ τα εντόσθια, όπως το συκώτι, σε θερμοκρασία μικρότερη των 3 βαθμών Κελσίου.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν το κοινό, σε περίπτωση που παρατηρήσουν αθέμιτες πρακτικές ή έχουν αμφιβολία ως προς την ασφάλεια του κρέατος ή του σημείου από το οποίο προμηθεύτηκαν το κρέας, να απευθυνθούν στα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία για διευκρινίσεις.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιάπωνες διασώστες ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εν μέσω βροχόπτωσης να αναζητούν ανθρώπους που αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στην παραλιακή πόλη Ατάμι στα κεντρικά της χώρας. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο αριθμός των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος στους δύο». «Δέκα άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά περίπου 20 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται», είπε. «Ξαναξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις διάσωσης νωρίς το πρωί με περίπου 1.000 διασώστες, συμπεριλαμβανομένων 140 στρατιωτών. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εντοπίσουμε επιζώντες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διεξάγοντας τις επιχειρήσεις πολύ προσεκτικά καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται», συμπλήρωσε. Χθες διασώστες ανέβαιναν σε σπασμένες στέγες και έψαχναν για επιζώντες σε αυτοκίνητα που είχαν πέσει πάνω σε κτίρια που είχαν μισο-βυθιστεί στις λάσπες, σε αυτή την παραθεριστική πόλη 90 χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο, που είναι γνωστή για τις ιαματικές της πηγές.

Ιαπωνία: Διασώστες αναζητούν επιζώντες μέσα στις λάσπες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 7 / 2021 , 16:12 από news_room Ιάπωνες διασώστες ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εν μέσω βροχόπτωσης να αναζητούν ανθρώπους που αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στην παραλιακή πόλη Ατάμι στα κεντρικά της χώρας. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι […]

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών της Κυριακής

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών της Κυριακής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 12 / 2022 , 20:02 από news_room Ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο, οι προετοιμασίες ενόψει της διεξαγωγής των αυριανών αρχιεπισκοπικών εκλογών, ενώ χθες Παρασκευή παραδόθηκαν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, στους Προεδρεύοντες, οι κάλπες. Πριν την παραλαβή των καλπών, στην Κρατική Έκθεση, στη Λευκωσία, προηγήθηκε σύντομη ομιλία του Γενικού […]

Pin It on Pinterest