30 °C Athens, GR
23/06/2021

Εκδήλωση ομογενειακών Φορέων στο Σύνδεϋ για τα 2500 Χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Κοινή Εκδήλωση ομογενειακών Συλλόγων στο Σύνδεϋ για τα 2500 Χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 4:44 από news_room

Εκδήλωση ομογενειακών Φορέων στο Σύνδεϋ για τα 2500 Χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Με την σύμπραξη ομογενειακών φορέων και του Προξενείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Σύδνεϋ όπου τιμήθηκαν τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Τρίτη 08 Δεκεμβρίου, ήταν ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην πόλη κ. Κώστας Γιαννακόδημος.

Κύρια σημεία

  • Κομβικής σημασίας γεγονότα για τον δυτικό πολιτισμό
  • Καταδείχθηκε ο ηρωισμός των Ελλήνων
  • Σπουδαία η γεωστρατηγική σημασία των δύο τοποθεσιών
  • Το μόνο που δεν υπολόγισαν οι Έλληνες ήταν η προδοσία

Ο κ. Γιαννακόδημος χαρακτήρισε τα δύο αυτά γεγονότα ως κοσμοϊστορικά και κάλεσε τους παρισταμένους να σταθούν ενώπιόν τους ως περιηγητές και με την απόσταση των τόσων αιώνων «να ρίξουν άλλη μια ματιά» σε αυτά τα συμβάντα, που εν πολλοίς καθόρισαν την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.

Ο ομιλητής έκανε αναφορά στο «μεγαλείο του ηρωισμού των Ελλήνων» και αναφέρθηκε εκτενώς στις μάχες σε Θερμοπύλες και Σαλαμίνα, δίνοντας έμφαση στην γεωστρατηγική σημασία τους. Ειδικά, για τις Θερμοπύλες τόνισε ότι «κάθε άλλο παρά αποστολή αυτοκτονίας ήταν η επιλογή και η θέληση να αντιμετωπίσουν εκεί οι Σπαρτιάτες και άλλοι Έλληνες του Πέρσες».

«Το μόνο που δεν υπολόγισαν ήταν η προδοσία», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνες διπλωμάτης, αναφερόμενος στην ενέργεια του Εφιάλτη να προδώσει στους Πέρσες το μυστικό πέρασμα στην ιστορική τοποθεσία.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σύνδεση, εκ μέρους του ομιλητή, των Θερμοπυλών και άλλων σημείων της ευρύτερης περιοχής, με την ελληνο-αυστραλιανή ιστορία.

Όπως κατέδειξε, εκεί στις Θερμοπύλες, έδρασαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες στο πλαίσιο της εκστρατείας των συμμαχικών δυνάμενων για να καθυστερήσουν την επέλαση των Γερμανών εισβολέων την άνοιξη του 1941.

Οι διοργανωτές- Μήνυμα από τον Δήμαρχο Σαλαμίνας

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, η Λακωνική Ομοσπονδία ΝΝΟ, ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ και ο Σύλλογος Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των τριών φορέων, κυρία Μαρία Γλέκα, κυρία Καίτη Βαλή και Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης αντίστοιχα.

Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Γιώργος Παναγόπουλος, το οποίο ανέγνωσε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Δρ. Βασίλης Αδραχτάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας του Αγίου Νικολάου στο Marrickville.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο ιερατικώς προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόδουλος Οικονόμου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, Χρήστος Γραβάνης, ο Καθηγητής Γιώργος Παξινός, αντιπρόσωποι ομογενειακών μέσων ενημέρωσης και συμπάροικοι.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δωρεά 2.800 μασκών στο Υπουργείο Τουρισμού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 7 / 2020 , 17:27 από adologala.gr Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, είχαν συνάντηση με τις κυρίες Μαριάννα και Σοφία Ερωτοκρίτου, οι οποίες είχαν την ευγενή πρωτοβουλία να δωρίσουν στο ελληνικό κράτος 2.800 ιατρικές […]

Δήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για τον ρατσισμό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 6 / 2020 , 14:14 από adologala.gr Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι ιστορικά μπορούν να θεωρηθούν ως πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες σε αυτή τη μεγάλη χώρα, έχουν ευημερήσει από τις ευκαιρίες που τους προσφέρθηκαν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η τρέχουσα κατάσταση των ανθρώπων των Πρώτων Εθνών ξεχωρίζει […]

Pin It on Pinterest