31 °C Athens, GR
07/08/2022

Απολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης & Μήνυμα της Υπουργού Έμιλυς Γιολίτη ενόψει Χριστουγέννων

Απολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τους τελευταίους έξι μήνες και Μήνυμα της Υπουργού κας Έμιλυς Γιολίτη ενόψει των εορτών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 12 / 2020 , 11:43 από news_room

Απολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης & Μήνυμα της Υπουργού Έμιλυς Γιολίτη ενόψει Χριστουγέννων

Αυτά τα αλλιώτικα Χριστούγεννα θα ήθελα να απευθυνθώ στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά και να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, με υγεία και κάθε καλό σε εσάς και την οικογένειά σας.

Ανέλαβα πριν από έξι μήνες ένα δύσκολο Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και δικαίως έχετε προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις δράσεις που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προώθησε αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες.

Καταθέσαμε νομοσχέδια για την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, για τους λομπίστες, για αυτούς που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, επαναπροωθούμε την οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας και εκσυγχρονίζουμε τον Ποινικό Κώδικα για τα θέματα διαφθοράς.

Η ad hoc ομάδα για την αναθεώρηση των νομοσχεδίων, για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, είναι στο τέλος του έργου της και σύντομα θα καταθέσουμε τα νέα νομοσχέδια.

Υλοποιούμε την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και αρχίσαμε με την ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων.

Άρχισε η λειτουργία Σχολής Δικαστών.

Καταθέσαμε νομοσχέδιο, για την επαγωγή όρκου σε δικηγόρους.

Αυξήσαμε τον αριθμό των δικαστών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από πέντε σε δέκα.

Τροχοδρομήσαμε την ταχεία εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Εγκρίναμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λευκωσία.

Προωθούμε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, ως επίσης και ακέραια τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.

Εγκρίναμε χορηγία στις γυναικείες οργανώσεις για τη ψηφιακή τους εκπαίδευση.

Στηρίζουμε εμπράκτως το Σπίτι της Γυναίκας με μόνιμη αστυνομική παρουσία.

Ιδρύσαμε ειδικά, εξειδικευμένα κλιμάκια σε ΤΑΕ Λεμεσού και Λευκωσίας, για καταγγελίες βίας και προωθούμε τη δημιουργία ενιαίου αρχείου για τη βία, ώστε να είναι πιο στοχευμένη η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Αναφορικά με τις Φυλακές και τα Ναρκωτικά:

Δημιουργήσαμε  φαρμακείο και εργοδοτήθηκε φαρμακοποιός εντός των φυλακών.

Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΕΒ και καταρτίσαμε λίστα επιχειρήσεων σε συνεννόηση με την Τράπεζα Κύπρου και το Reaction για την επαγγελματική αποκατάσταση αποφυλακισθέντων.

Δημιουργούμε ενδιάμεση δομή όπου οι αποφυλακισθέντες θα μπορούν να ορθοποδήσουν.

Υπογράψαμε πρωτόκολλο με το Υπουργείο Παιδείας και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, για καλύτερο συντονισμό στα σχολεία.

Εγκαθιδρύσαμε ασφαλή ζώνη γύρω από τα σχολεία μας σε ακτίνα πεντακόσιων μέτρων, με αυστηρότερες ποινές για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Προωθήσαμε νομοσχέδιο για την ελεύθερη πρόσβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως σε όλους τους χώρους κρατουμένων και αυξήσαμε από 12 σε 17 τις κλίνες στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης

Για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική:

Δημιουργήσαμε το Σπίτι της Αστυνομίας στο κέντρο της Λεμεσού.

Μειώσαμε τους φρουρούς πολιτικών προσώπων από 56 σε 35.

Δημιουργούμε το Σπίτι της Αστυνομίας στη Λευκωσία.

Διορίσαμε δύο Βοηθούς Αρχηγούς.

Αναδιοργανώνουμε με τη βοήθεια διεθνούς οίκου τη δομή της Αστυνομίας και την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής.

Προωθούμε την αναβάθμιση των ορεινών Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σταθμών και συγκεκριμένα:

  • Ανακαινίζουμε τον Αστυνομικό Σταθμό Λάνειας
  • Επεκτείνουμε  τον Αστυνομικό Σταθμό Κακοπετριάς
  • Μετακινούμε την Αστυνομία στο Καλό Χωριό σε ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Συνεργατικής
  • Ανεγείρεται νέος Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός στο Πισσούρι
  • Κατασκευάζουμε Πυροσβεστικό Σταθμό στη Μαραθάσα και ελικοδρόμιο στη Λινού.
  • Στα επικείμενα μας σχέδια είναι και η ανακαίνιση και διαμόρφωση της Πύλης Πάφου στο κέντρο της Λευκωσίας.

Στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας:

Τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότερες ποινές για τα τροχαία αδικήματα, διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι νάρκοτεστ και αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι για αλκοόλ, εγκρίθηκε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας και κατακυρώθηκε το συμβόλαιο για εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Τέλος, για το Κρατικό μας Αρχείο εγκρίθηκε η μεταστέγασή του.

Τα πιο πάνω, είναι μερικά από όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο Υπουργείο. Απομένουν φυσικά πολλά άλλα που πρέπει να προωθήσουμε, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ακούραστους λειτουργούς του Υπουργείου και τους συνεργάτες μου, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τα μέλη της, τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών και το προσωπικό τους, τον Αναπληρωτή Έφορο Κρατικού Αρχείου και το προσωπικό του και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής και τα μέλη της για τη σκληρή δουλειά και το έργο τους και τους καλώ να συνεχίσουν με τους ίδιους και ακόμα καλύτερους ρυθμούς για το καλό των πολιτών και του τόπου. Κάποιοι θα κληθούν στο καθήκον τις γιορτινές αυτές ημέρες και οι σκέψεις και οι έγνοιες μου θα τους συντροφεύουν.

Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους, κι εύχομαι το νέο έτος να είναι καλύτερο για όλους μας.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την πανδημία – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 1:59 από news_room Αν υπάρχει λόγος να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε θα γίνει συγκεκριμένη εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος. Σε δηλώσεις του στους […]

Αύριο η 1η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου – Ιορδανίας - Ελλάδας

Αύριο η 1η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου – Ιορδανίας – Ελλάδας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 11 / 2021 , 20:35 από news_room Πραγματοποιείται αύριο, 1 Δεκεμβρίου 2021 στο Υπουργείο Άμυνας η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ηγετών των τριών χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω […]

Pin It on Pinterest