Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Στο δικαστήριο για δεύτερη ημέρα ο πρίγκιπας Χάρι, για την υπόθεση υποκλοπών Δωδεκανησιακά καφενεία και «Σπίτια» στην Αμερική Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Σιών Ιερουσαλήμ: Ο Πατριάρχης Θεόφιλος λειτούργησε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ρωσικής Αποστολής Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Σε λίγες ώρες κρίνεται το μέλλον του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 11 / 2020 , 21:11 από

Μελβούρνη.- Στις επόμενες λίγες ώρες κρίνεται το μέλλον του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe το τελευταίο εναπομείναν πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελληνική Γλώσσα, σε όλη τη Μελβούρνη.

Ναι, στη Μελβούρνη, την πόλη, όπως καυχόμαστε, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός Ελλάδος, την «Νέα Αλεξάνδρεια» όπως την αποκαλούσε η παροικία στην εποχή της ακμής της, την πόλη όπου, κατά την ίδια περίοδο, υπήρχε Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών σε καθένα από τα πέντε από τα Πανεπιστήμιά της.

Αναμένουμε την απόφαση του Πανεπιστημίου La Trobe όπως οι συγγενείς ενός μελλοθάνατου, την απενεργοποίηση του συστήματος τεχνικής υποστήριξης της ζωής του, με δυσφορία και απελπισία, αλλά και με υποτακτικότητα, διότι -δεν βαριέσαι- το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.

Κρίμα που σαν τον Σίσυφο, είμαστε καταδικασμένοι οι κόποι μας να πηγαίνουν χαμένοι, που από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εδώ πέρα, όλο αγώνες, αγώνες, και δεν μας έμεινε τίποτε ουσιαστικό από αυτούς.

Και από την άλλη, βρε αδελφέ, κρίμα είναι, αλλά στην Αυστραλία μένουμε, και τι να σου κάνω αν τα παιδιά δεν θέλουν να σπουδάσουν Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο; Εδώ κάνουν δώδεκα χρόνια δημοτικό και γυμνάσιο και δεν μπορούν να αρθρώσουν δύο λέξεις.

Το κάθε πράγμα στην εποχή του. Κρίμα είναι αλλά, τι να κάνουμε, πρέπει να παραδεχθούμε και τις ήττες μας…

Όμως, η ηττοπάθεια δεν είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης.

Διότι οι Έλληνες της πόλης αυτής γνωρίζουν ότι η ταυτότητα του Έλληνα είναι συνυφασμένη με την έννοια του αγώνα και της αντίστασης. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιζήσαμε τόσες καταστροφές κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας και γι’ αυτό καταφέραμε να ορθοποδήσουμε σ’ αυτήν την φιλόξενη χώρα.

Και είναι βαθιά ριζωμένη στην εθνική αφήγηση του Ελληνοαυστραλού, η πεποίθηση ότι η ελληνόγλωσση παιδεία δεν είναι απλώς κάτι επιθυμητό, αλλά κάτι ιερό, από τα πιο καθαγιασμένα πιστεύω της φυλής μας. Είμαστε, όλοι μας, από τη φάρα εκείνου του πεφωτισμένου προγόνου μας, που μας παρότρυνε να γκρεμίζουμε εκκλησίες και να φτιάχνουμε σχολεία…

Ενώ οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου La Trobe μας τα «μασάνε», από τη μία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην οικονομική κρίση που έφερε ο κορονοϊός, και, από την άλλη, δηλώνοντας ότι η «πρόταση» για τη διακοπή του Προγράμματος οφείλεται στο μικρό αριθμό εγγραφών και έρχεται κατά συνέπεια αλλαγής προοπτικής και κατεύθυνσης για το Πανεπιστήμιο, ενώ μας έθεσαν ολόκληρο το ζήτημα την ενδεκάτη ώρα ως τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να προβούν εγκαίρως σε διαβουλεύσεις και προειδοποιήσεις με την παροικία και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς της φορείς προς αναζήτηση τρόπων αποφυγής του μοιραίου, θα δεχθούμε την επικείμενη ήττα μας, αλλά δεν θα την παραδεχθούμε.

Ούτε θα καταθέσουμε τα όπλα. Όλοι πρέπει, έστω και τώρα, να συστρατευθούμε με τους φοιτητές και με τους εκπαιδευτικούς μας ώστε να γίνει γνωστό στο Πανεπιστήμιο ότι η διακοπή του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις κοινωνικών και πολιτικών διαστάσεων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Νεοελληνικής Γλώσσας Βικτώριας προτείνει τους παρακάτω τρόπους για συμμετοχή όλων στον αγώνα:

1. Αποστολή Χειρόγραφων μηνυμάτων – Όλοι οι μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά ενθαρρύνονται να υποβάλουν χειρόγραφες απαντήσεις στην ερώτηση «Θα ήθελα να μάθω ελληνικά στο Πανεπιστήμιο επειδή …». Τα μηνύματα μπορούν να αποσταλούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Συλλόγου: [email protected], και ο Σύλλογος θα τις προωθήσει στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

2. Βιντεοσκοπημένα Μηνύματα – Όλοι οι μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν αφίσες χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “Save Greek @ La Trobe” και φτιάχνοντας βιντεοσκοπημένα κλιπάκια, 20-60 δευτερολέπτων που εξηγούν:

*γιατί τα Ελληνικά είναι σημαντικά γι’ αυτούς

*γιατί θα ήθελαν να σπουδάσουν Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο

*τι σημαίνει η διακοπή του Προγράμματος γι’ αυτούς.

Τα μηνύματα μπορούν να αποσταλούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Συλλόγου: [email protected], και ο Σύλλογος θα τις προωθήσει στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

3. Φοιτητές Λυκείου (VCE) – Προωθήστε την εγγραφή των παιδιών και εγγονών σας στα μαθήματα νεοελληνικών του VCE και ενημερώστε τα ότι μπορούν να σπουδάσουν ελληνικά στο Πανεπιστήμιο La Trobe ακόμη και αν σπουδάζουν στον κλάδο τους σε άλλα Πανεπιστήμια. Η προοπτική αυξημένων εγγραφών είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε.

4. Σύλλογοι γονέων – Ενθαρρύνετε τους συλλόγους γονέων του σχολείου σας να στείλουν επίσης επιστολές διαμαρτυρίας.

5. Ανατρέξτε στο διαδίκτυο και υπογράψετε το σχετικό υπόμνημα που βρίσκεται στο σύνδεσμο: ttps://www.change.org/p/latrobe-university-save-the-modern-greek-studies-program-from-being-discontinued-by-la-trobe-university?redirect=false

6. Τηλεφωνήστε και στείλετε επιστολές διαμαρτυρίας, στους δημοτικούς σύμβουλους, καθώς και στους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς βουλευτές της περιφέρειάς σας. Να απαιτήσετε να υποστηρίξουν το νεοελληνικό πρόγραμμα γραπτώς.

7. (Και το κυριότερο): Άσχετα με το τί θα γίνει το επόμενο 48ωρο, ο αγώνας τώρα αρχίζει και θα συνεχίσει μέχρι την τελική δικαίωση. Είθε αν σταθεί αφορμή για μία ολική αναθεώρηση των παροικιακών μας προτεραιοτήτων. Έτοιμοι για δράση!

Πηγή:neoskosmos.com

Σχετικά Άρθρα

Μάας-Μπλίνκεν: «Καλή και στενή» η συνεργασία Γερμανίας-ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 9 / 2021 , 1:26 από news_room Την «καλή και στενή συνεργασία» Γερμανίας – ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αφγανιστάν τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Χάικο Μάας και Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα απόψε στη βάση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων […]

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 7 / 2021 , 5:13 από news_room Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα Θα αναμένουμε την περάτωση της παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και […]

Pin It on Pinterest