5 °C Athens, GR
27/01/2021

Τελευταια Νέα
Ο Πρόεδρος της Κίνας τονίζει την αυστηρή διακυβέρνηση του Κόμματος του για την 14η πενταετή περίοδο Και η Κύπρια Ολυμπιονίκης Άντρη Ελευθερίου Κακοποιήθηκε από Παράγοντα του Αθλητισμού Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα Γραφεία της Ι.Α.Α Moto : Η Ducati στο MotoGP για τα επόμενα πέντε χρόνια Onassis Channel : ΕΔΩ ΠΑΡΑ ΕΔΩ // HERE NOT HERE – 20 λεπτά στο μυαλό του ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ και του elenit Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ – Η πεταλούδα του Αντόν Τσέχωφ Ευχαριστήρια Επιστολή του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιου Βερνιδάκη Μόρφου Νεόφυτος: «Πῶς νὰ Θηλάζουμε τὶς Ἄκτιστες Ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ…» Συνάντηση ΠτΔ με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με την Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στο σπίτι του πρ. βουλευτή Αστέριου Καστόρη Διαχείριση της Πανδημίας: 2021

Σε λίγες ώρες κρίνεται το μέλλον του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 11 / 2020 , 21:11 από adologala.gr

Μελβούρνη.- Στις επόμενες λίγες ώρες κρίνεται το μέλλον του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe το τελευταίο εναπομείναν πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελληνική Γλώσσα, σε όλη τη Μελβούρνη.

Ναι, στη Μελβούρνη, την πόλη, όπως καυχόμαστε, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός Ελλάδος, την «Νέα Αλεξάνδρεια» όπως την αποκαλούσε η παροικία στην εποχή της ακμής της, την πόλη όπου, κατά την ίδια περίοδο, υπήρχε Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών σε καθένα από τα πέντε από τα Πανεπιστήμιά της.

Advertising:
ADOLOGALA.GR - Ειδήσεις από την Εκκλησία και τον Κόσμο

Αναμένουμε την απόφαση του Πανεπιστημίου La Trobe όπως οι συγγενείς ενός μελλοθάνατου, την απενεργοποίηση του συστήματος τεχνικής υποστήριξης της ζωής του, με δυσφορία και απελπισία, αλλά και με υποτακτικότητα, διότι -δεν βαριέσαι- το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.

Κρίμα που σαν τον Σίσυφο, είμαστε καταδικασμένοι οι κόποι μας να πηγαίνουν χαμένοι, που από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εδώ πέρα, όλο αγώνες, αγώνες, και δεν μας έμεινε τίποτε ουσιαστικό από αυτούς.

Και από την άλλη, βρε αδελφέ, κρίμα είναι, αλλά στην Αυστραλία μένουμε, και τι να σου κάνω αν τα παιδιά δεν θέλουν να σπουδάσουν Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο; Εδώ κάνουν δώδεκα χρόνια δημοτικό και γυμνάσιο και δεν μπορούν να αρθρώσουν δύο λέξεις.

Το κάθε πράγμα στην εποχή του. Κρίμα είναι αλλά, τι να κάνουμε, πρέπει να παραδεχθούμε και τις ήττες μας…

Όμως, η ηττοπάθεια δεν είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης.

Διότι οι Έλληνες της πόλης αυτής γνωρίζουν ότι η ταυτότητα του Έλληνα είναι συνυφασμένη με την έννοια του αγώνα και της αντίστασης. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιζήσαμε τόσες καταστροφές κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας και γι’ αυτό καταφέραμε να ορθοποδήσουμε σ’ αυτήν την φιλόξενη χώρα.

Και είναι βαθιά ριζωμένη στην εθνική αφήγηση του Ελληνοαυστραλού, η πεποίθηση ότι η ελληνόγλωσση παιδεία δεν είναι απλώς κάτι επιθυμητό, αλλά κάτι ιερό, από τα πιο καθαγιασμένα πιστεύω της φυλής μας. Είμαστε, όλοι μας, από τη φάρα εκείνου του πεφωτισμένου προγόνου μας, που μας παρότρυνε να γκρεμίζουμε εκκλησίες και να φτιάχνουμε σχολεία…

Ενώ οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου La Trobe μας τα «μασάνε», από τη μία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην οικονομική κρίση που έφερε ο κορονοϊός, και, από την άλλη, δηλώνοντας ότι η «πρόταση» για τη διακοπή του Προγράμματος οφείλεται στο μικρό αριθμό εγγραφών και έρχεται κατά συνέπεια αλλαγής προοπτικής και κατεύθυνσης για το Πανεπιστήμιο, ενώ μας έθεσαν ολόκληρο το ζήτημα την ενδεκάτη ώρα ως τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να προβούν εγκαίρως σε διαβουλεύσεις και προειδοποιήσεις με την παροικία και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς της φορείς προς αναζήτηση τρόπων αποφυγής του μοιραίου, θα δεχθούμε την επικείμενη ήττα μας, αλλά δεν θα την παραδεχθούμε.

Ούτε θα καταθέσουμε τα όπλα. Όλοι πρέπει, έστω και τώρα, να συστρατευθούμε με τους φοιτητές και με τους εκπαιδευτικούς μας ώστε να γίνει γνωστό στο Πανεπιστήμιο ότι η διακοπή του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις κοινωνικών και πολιτικών διαστάσεων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Νεοελληνικής Γλώσσας Βικτώριας προτείνει τους παρακάτω τρόπους για συμμετοχή όλων στον αγώνα:

1. Αποστολή Χειρόγραφων μηνυμάτων – Όλοι οι μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά ενθαρρύνονται να υποβάλουν χειρόγραφες απαντήσεις στην ερώτηση «Θα ήθελα να μάθω ελληνικά στο Πανεπιστήμιο επειδή …». Τα μηνύματα μπορούν να αποσταλούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Συλλόγου: [email protected], και ο Σύλλογος θα τις προωθήσει στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

2. Βιντεοσκοπημένα Μηνύματα – Όλοι οι μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν αφίσες χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “Save Greek @ La Trobe” και φτιάχνοντας βιντεοσκοπημένα κλιπάκια, 20-60 δευτερολέπτων που εξηγούν:

*γιατί τα Ελληνικά είναι σημαντικά γι’ αυτούς

*γιατί θα ήθελαν να σπουδάσουν Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο

*τι σημαίνει η διακοπή του Προγράμματος γι’ αυτούς.

Τα μηνύματα μπορούν να αποσταλούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Συλλόγου: [email protected], και ο Σύλλογος θα τις προωθήσει στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

3. Φοιτητές Λυκείου (VCE) – Προωθήστε την εγγραφή των παιδιών και εγγονών σας στα μαθήματα νεοελληνικών του VCE και ενημερώστε τα ότι μπορούν να σπουδάσουν ελληνικά στο Πανεπιστήμιο La Trobe ακόμη και αν σπουδάζουν στον κλάδο τους σε άλλα Πανεπιστήμια. Η προοπτική αυξημένων εγγραφών είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε.

4. Σύλλογοι γονέων – Ενθαρρύνετε τους συλλόγους γονέων του σχολείου σας να στείλουν επίσης επιστολές διαμαρτυρίας.

5. Ανατρέξτε στο διαδίκτυο και υπογράψετε το σχετικό υπόμνημα που βρίσκεται στο σύνδεσμο: ttps://www.change.org/p/latrobe-university-save-the-modern-greek-studies-program-from-being-discontinued-by-la-trobe-university?redirect=false

6. Τηλεφωνήστε και στείλετε επιστολές διαμαρτυρίας, στους δημοτικούς σύμβουλους, καθώς και στους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς βουλευτές της περιφέρειάς σας. Να απαιτήσετε να υποστηρίξουν το νεοελληνικό πρόγραμμα γραπτώς.

7. (Και το κυριότερο): Άσχετα με το τί θα γίνει το επόμενο 48ωρο, ο αγώνας τώρα αρχίζει και θα συνεχίσει μέχρι την τελική δικαίωση. Είθε αν σταθεί αφορμή για μία ολική αναθεώρηση των παροικιακών μας προτεραιοτήτων. Έτοιμοι για δράση!

Πηγή:neoskosmos.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η χειροτονία του Πρεσβυτέρου π. Αστερίου Ζουριάκα στο Σύδνεϋ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 / 1 / 2021 , 19:19 από news_room Η χειροτονία του Πρεσβυτέρου π. Αστερίου Ζουριάκα στο Σύδνεϋ Την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Αστερίου Ζουριάκα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ. […]

Τηλεκπαίδευση για δημοτικά σχολεία – φοίτηση με φυσική παρουσία για νηπιαγωγεία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 12 / 2020 , 18:07 από news_room Στο τελευταίο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που εκδόθηκε για την περίοδο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στα δημοτικά σχολεία, για τα οποία προβλέπεται στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2021 να μη γίνει φοίτηση με φυσική παρουσία, αλλά […]

Pin It on Pinterest