36 °C Athens, GR
18/08/2022

Τελευταια Νέα
Πατριαρχείο Σερβίας : Eπίσκεψη Σέρβων Θεολόγων στην Ελλάδα – Adologala.gr Ίμβρος: Έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κουκή με τίτλο «Άγιον Όρος- Βίος της ερήμου» – Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη τα εγκαίνια Υψηλές θερμοκρασίες έως την Κυριακή – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί, πάνω από 20 τραυματίες από έκρηξη σε τέμενος Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αργυρούπολη του Πόντου – Adologala.gr Μνημόσυνo Ηγουμένου Μονής Μολυβδοσκεπάστου Γέροντος Θεοδώρου – Adologala.gr Πλήθος λαού στην Παναγία Τρικορφιώτισσα – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης & Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου – Adologala.gr Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης – Adologala.gr Λαμπρός ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη των Αθηνών – Adologala.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με επιστολή του στον Πρύτανη John Brumby του Πανεπιστημίου La Trobe ζητά την διατήρηση του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 11 / 2020 , 15:14 από

NewsDesk 14:37:36 – 18/11/2020

Με επιστολή του στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης κ.John Brumby, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κάνει γνωστή την απογοήτευση και την ανησυχία του για την πρόθεση διακοπής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών. Στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην ανάγκη διατήρησης του πρoγράμματος και επισημαίνει την πρόθεση του για  ενέργειες που σκοπό έχουν την κινητοποίηση της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NeosKosmos.com οι φοιτητές του Πανεπιστημίου La Trobe έχουν συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές για το συγκεκριμένο θέμα με στόχο φτάσουν τις 5.000 ενώ την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος της GCM, Θεό Μάρκος, δήλωσε ότι στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφέρει χρήματα για το πρόγραμμα, και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας:

Την απογοήτευση και την ανησυχία του για τη δηλωθείσα πρόθεση κατάργησης του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. John Brumby.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου, που αυτές τις μέρες τέθηκε σε διαβούλευση, προβλέπει την παύση λειτουργίας τριών προγραμμάτων σπουδών, το ένα εκ των οποίων αφορά την ελληνική γλώσσα, με την επίκληση του χαμηλού αριθμού εγγραφών σπουδαστών, καθώς και λόγων εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.

Με την επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος προτρέπει τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να επανεξετάσει το ζήτημα, δηλώνοντας πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών και διαβεβαιώνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εισαγωγικά, ο Σεβασμιώτατος εκφράζει την κατανόησή του για τις ανησυχίες της διοίκησης γύρω από την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος, πλην όμως σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη και ευρύτερα στη Βικτώρια είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνόφωνες κοινότητες της ελληνικής διασποράς παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει, η μέριμνα για τη διατήρηση και συνέχιση της ελληνικής γλώσσας, της πίστης και του πολιτισμού συνιστούν καθήκον της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία, πρωτοστάτησε στην ίδρυση προγράμματος ελληνικών σπουδών σε τριτοβάθμιο επίπεδο στη Βικτώρια πριν από μερικές δεκαετίες. “Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, το τελευταίο του είδους στη Βικτώρια, είναι ο καρπός αυτών των προσπαθειών”, υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι εάν αυτό καταργηθεί, τότε δε θα προσφέρεται η ευκαιρία στους μαθητές να σπουδάσουν Νέα Ελληνικά σε τριτοβάθμιο επίπεδο, πουθενά στη Βικτώρια.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος εστιάζει την προσοχή του στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο La Trobe αναπτύσσεται σε μια περιοχή της Μελβούρνης με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση Ελληνοαυστραλών, ενώ σημειώνει ένα μεγάλο τμήμα του φοιτητικού δυναμικού του αποτελείται από Ελληνοαυστραλούς. “Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα και ειδικά τα μέλη της που κατοικούν στην περιοχή σας, έχουν διαδραματίσει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης της κοινωνίας της Βικτώριας”, επισημαίνει και προσθέτει πως η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός είναι σημαντικά όχι μόνο για την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, αλλά συνολικά για την αυστραλιανή κοινωνία.

Τούτων δοθέντων, τονίζει ως επιτακτική την ανάγκη η ελληνική γλώσσα να προσφέρεται για σπουδές στην κοινότητα αναφοράς, στο φυσικό της περιβάλλον όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ώστε να μη διακυβεύεται και η υποχρέωση συμβολής του Πανεπιστημίου στην πολιτιστική πολυμορφία.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος χαρακτηρίζει πρόωρη τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που θα βασίζεται στον χαμηλό αριθμό εγγραφών, καθότι, όπως υπενθυμίζει, τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο VCE βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και οι αλλαγές που θα επέλθουν από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ενθαρρύνουν τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, αλλά και τους μαθητές από την ευρύτερη κοινότητα, να επιλέξουν να ασχοληθούν με τις σπουδές στην ελληνική γλώσσα.

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος αναγνωρίζει ότι τα πανεπιστήμια σε όλη την Αυστραλία αντιμετωπίζουν πολλές οικονομικές δυσχέρειες, επισημαίνει ωστόσο ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προτρέπει σε όλα τα επίπεδα τις κυβερνητικές αρχές της Αυστραλίας, ιδίως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, ενώ προτίθεται να κινητοποιήσει και την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, ώστε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παραλείπει, τέλος, να εκφράσει την αγάπη και υποστήριξή του σε όλους τους σπουδαστές, στις οικογένειές τους και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας, που θίγονται από αυτήν την ατυχή πρόταση του Πανεπιστημίου La Trobe περί κατάργησης του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Βηθανία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 4 / 2021 , 11:17 από news_room Τό Σάββατον, 11ην/ 24ην Ἀπριλίου 2021, Σάββατον τοῦ Λαζάρου συμφώνως τῷ Τριῳδίῳ, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου εἰς τήν ἱεράν Μονήν Μάρθας καί Μαρίας τῆς Βηθανίας ἡ μνήμη τοῦ γεγονότος τῆς ἐγέρσεως ὑπό τοῦ Κυρίου τοῦ φίλου Αὐτοῦ Λάζαρου τοῦ τετραημέρου. […]

Περί Οίνου : Περσινά ξινά σταφύλια; Κάθε άλλο!

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 0:58 από news_room του Θέμου Νικολετόπουλου Είναι προτιμότερο να εστιάζεις στα θετικά ενός συνόλου. Οπότε, δοκιμάζοντας ξανά στις αρχές του 2021 φιάλες του 2019 που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά ένα περίπου χρόνο πριν, αποφάσισα να γράψω για αυτές που πέρασαν με επιτυχία τις […]

Pin It on Pinterest