21 °C Athens, GR
27/09/2021

Μήνυμα του Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο Γερασίμου για την Εορτή των Ευχαριστιών – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 22:31 από adologala.gr

Μήνυμα του Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο Γερασίμου για την Εορτή των Ευχαριστιών – Adologala

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,

Στους Ψαλμούς διαβάζουμε: « Ευχαριστώ σε Σένα, Θεέ. ευχαριστούμε καλούμε το όνομά Σου και αφηγούμε τις θαυμάσιες πράξεις Σου. »(Ψαλμός 75: 1). Καθώς ετοιμαζόμαστε για να γιορτάσουμε την εθνική μας ημέρα των Ευχαριστιών, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να θυμόμαστε και να υποκλίσουμε τα κεφάλια μας στον Παντοδύναμο Θεό για όλα όσα έχουμε στη ζωή μας.

Η αμερικανική παράδοση λέει ότι οι Προσκυνητές γιόρτασαν τον πρώτο εορτασμό των Ευχαριστιών τον Νοέμβριο του 1621 για να γιορτάσουν την πρώτη τους χρονιά στον Νέο Κόσμο. Οι προσκυνητές ήταν βαθιά θρησκευτικοί και ήξεραν ότι η ίδια η επιβίωσή τους οφείλεται στη χάρη του Θεού. Οι ζωές τους ήταν λιγοστές και οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Τον πρώτο χρόνο, περισσότερες από τις μισές εταιρείες είχαν πεθάνει. Έτσι, μετά από μια επιτυχημένη συγκομιδή το φθινόπωρο του 1621, υπήρχαν πολλά που πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, ειδικά μετά από τόση δυσκολία. Και ως ευσεβείς άνθρωποι ήταν, ευχαρίστησαν τον Θεό Παντοδύναμο που τους οδήγησε στις κακουχίες και τους πρότεινε.

Σχεδόν οποιοδήποτε μέτρο, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Όλοι έχουμε επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υπήρξε τεράστια απώλεια ζωής λόγω της πανδημίας, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. Εδώ στη δυτική ακτή υπήρξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες απειλούσαν τόσα πολλά. Υπήρξε κοινωνική αναταραχή και άγχος.

Αλλά ήταν το ισχυρό χέρι του Θεού που μας οδήγησε μέσα σε αυτούς τους μήνες και πρέπει να του δώσουμε τις ευχαριστίες μας σε αυτόν, επειδή πρέπει ακόμα να είμαστε ευγνώμονες. Στην προσωπική μας ζωή, έχουμε περισσότερα σήμερα από όσα θα μπορούσαν να φανταστούν οι πρόγονοί μας. Ο Θεός συνεχίζει να μας ευλογεί με την Ορθόδοξη Πίστη μας, η οποία μας γεμίζει με πνευματική δύναμη. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία και την αισιοδοξία των ανθρώπων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα αμερικανικά χαρακτηριστικά, καθώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Αρχιεπισκοπής μας και τα σημάδια της νέας ανάπτυξης ριζώνουν. Όπως διαβάζουμε στην Επιστολή του Ιακώβου (1:17), και ακούμε στη Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, « Κάθε καλό και τέλειο δώρο προέρχεται από ψηλά κάτω από τον Πατέρα των φώτων. «Η ευχαριστία και η ευγνωμοσύνη βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Άγιος Παύλος γράφει:Ευχαριστώ σε όλες τις περιστάσεις »(1 Θεσσαλονίκη 5:18). Όταν το πνεύμα των ευχαριστιών γεμίζει τις καρδιές μας, δεν μπορούμε παρά να γεμίσουμε με χαρά. Η αρνητικότητα και ο κυνισμός δεν είναι συμβατές με το πνεύμα των ευχαριστιών.

Οι εορτασμοί των Ευχαριστιών θα είναι πολύ διαφορετικοί για τους περισσότερους από εμάς φέτος λόγω της πανδημίας. Πολλοί από εμάς δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε για να είμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Έχουμε ενθαρρυνθεί να έχουμε μικρότερες συγκεντρώσεις. Φέτος, το τραπέζι θα πρέπει να ρυθμιστεί με νέους τρόπους, ίσως με μια βιντεοκάμερα στη μία πλευρά για να συνδεθεί ουσιαστικά με την οικογένεια και τους φίλους. Ωστόσο, το πνεύμα των Ευχαριστιών θα εξακολουθεί να είναι παρόν.

Οι ανάγκες εκείνων που είναι λιγότερο τυχεροί ανάμεσά μας θα παραμείνουν εκεί – γι ‘αυτούς οι ταλαιπωρίες δεν φαίνεται να τελειώνουν – δίνοντάς μας την ευκαιρία να μοιραστούμε από τις γενναιοδωρίες μας. Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης μας να ευχαριστήσουμε τον Παντοδύναμο Θεό για τα άφθονα δώρα Του με λόγια προσευχής, αλλά και με πράξεις και πράξεις που επεκτείνουν τις ευλογίες του Θεού σε όλους.

Αγαπημένη στον Κύριο, στις 30 Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά τον εορτασμό των Ευχαριστιών, η Εκκλησία μας θα τιμήσει τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, του πρώτου αποστόλου του Κυρίου. Η Γιορτή του Αγίου Ανδρέα είναι η Πατριαρχική Γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιατί η παράδοση μας διδάσκει ότι ο Άγιος Ανδρέας ίδρυσε την πρώτη χριστιανική κοινότητα στην πόλη του Βυζαντίου, μετονομάστηκε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, ο Βαρθολομαίος, είναι ο 270ος Οικουμενικός Πατριάρχης και σας ζητώ να τον θυμάστε θερμά στις προσευχές σας, ζητώντας από τον Κύριο να του δώσει πολλά χρόνια, ” δίκαια διδάσκοντας τον λόγο της αλήθειας“σε ό, τι κάνει. Το υπουργείο της Παναγίας Του είναι να μας οδηγήσει ως βοσκό μας, φροντίζοντας ολόκληρο το κοπάδι, καθοδηγώντας την προστασία του ώστε να μην χαθεί κανένα από τα πρόβατα. Προσβλέπουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο πρόσωπο του Ο Παγκόσμιος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως το επίκεντρο της ενότητας μας ως Εκκλησίας, καθώς μας πλησιάζει πιο κοντά στον Χριστό και ο ένας στον άλλο. Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα είναι επίσης μια σημαντική ημέρα χαιρετισμών και ανταλλαγών μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της αδελφικής σχέσης μεταξύ του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ανδρέα, που ήταν αδέλφια. Είναι σημαντικό ότι οι δύο Εκκλησίες μας είχαν αδέρφια ως τα θεμέλιά τους. Ενώ είμαστε ακόμα χωρισμένοι από την Ιερά Κοινωνία η μια από την άλλη, αυτοί οι αδελφικοί χαιρετισμοί πρέπει να μας θυμίζουν ότι είμαστε αδελφοί και αδελφές στον Κύριο.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου στον Κύριο, σε αυτήν την Ημέρα των Ευχαριστιών, υποκλίστε τα κεφάλια σας μπροστά στον Παντοδύναμο Θεό και προσφέρετε ευχαριστίες σε Αυτόν. Τον ευχαριστώ που σε έφερες μέχρι σήμερα σε υγεία και ευεξία. Τον ευχαριστώ για τις ευλογίες της οικογένειας και των φίλων.

Είθε ο Κύριος να σε ευλογεί και να σε κρατάει πάντα! Μια ευλογημένη Ημέρα των Ευχαριστιών σε όλους σας!

 

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αρκετοί Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων στο ποδοπάτημα στο Όρος Μερόν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 1:53 από news_room Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί πολίτες», […]

Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 8 / 2021 , 22:25 από news_room Την Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου εκκλησιάστηκαν και τέλεσαν Μνημόσυνα οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Βώνης. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, ο […]

Pin It on Pinterest