14 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ξεκίνησε τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Επιστολή Ιερέων Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 11 / 2020 , 16:26 από

Ανοικτή επιστολή προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

            Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα για τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ανάμεσα σ’ αυτά και το κλείσιμο των ναών για δεύτερη φορά. Οι ιερείς των δύο επαρχιών βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια θλιβερή πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε· μια πραγματικότητα η οποία αφ’ ενός μεν μας προκαλεί βαθύτατο πόνο, αφ’ ετέρου δε μας φέρνει για μια ακόμη φορά σε δύσκολη θέση έναντι των πιστών, οι οποίοι εν μέσω όλων αυτών των πρωτόγνωρων δεδομένων που ζούμε ζητούν τη βοήθεια και τη στήριξη της Εκκλησίας.

Θα θέλαμε, ως εκ τούτου, να σας μεταφέρουμε με πολλή ειλικρίνεια κάποιες σκέψεις μας.

Η Εκκλησία δεν είναι απλώς και μόνον ένας κοινωνικός ή ένας φιλανθρωπικός θεσμός. Είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο, ένα πνευματικό θεραπευτήριο, στο οποίο καταφεύγει ο ταλαιπωρημένος και πολλαπλά τραυματισμένος άνθρωπος, για να αναζητήσει πνευματική θεραπεία, παρηγοριά κι ελπίδα. Ο άνθρωπος, επίσης, δεν είναι μονάχα μια βιολογική μονάδα, αλλά μια ψυχοσωματική οντότητα. Δεν έχει μονάχα βιολογικές και βιοτικές ανάγκες, αλλά έχει και πνευματικές ανάγκες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να νοιαζόμαστε μόνο για τη σωματική του υγεία, αλλά και για την πνευματική και ψυχική του υγεία.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ασκούν τέτοια ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους, ώστε ψάχνουν εναγωνίως από κάπου να πιαστούν. Όλοι μας νοιώθουμε κόπωση, ανασφάλεια, πόνο και θλίψη και όλοι μας αναζητούμε παρηγοριά και ελπίδα. Πού θ’ αναζητήσουμε, όμως, αυτή την παρηγοριά κι αυτή την ελπίδα, αν όχι στον Πανάγαθο Θεό, στην Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήριά της; Ερωτούμε λοιπόν: Όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τις υπεραγορές, τις φρουταρίες, τα περίπτερα, για να μη στερηθούν οι άνθρωποι τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους, όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τα νοσοκομεία, τις κλινικές, τα ιατρεία, για να προστατεύεται η σωματική υγεία των ανθρώπων, όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τις τράπεζες, γιατί θα στραγγαλιστεί η οικονομική δραστηριότητα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα έπρεπε κανένας να διανοείται να κλείσει τους ναούς, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διατηρούν την πνευματική τους υγεία και να εξασφαλίζουν την πνευματική τους τροφή.

Κανένας δεν διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα και στους ναούς, όπως υπάρχουν σ’ όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Όπως, όμως, με τα απαραίτητα μέτρα μπορεί κανείς να πάει στην υπεραγορά, στην τράπεζα, στον γιατρό του κ.ο.κ., με τα ανάλογα μέτρα θα έπρεπε να μπορεί να πάει και στον ναό, για να λειτουργηθεί, να κοινωνήσει, να προσευχηθεί, ν’ ακούσει έναν παρηγορητικό λόγο.

            Ως Εκκλησία κάναμε απόλυτη υπακοή στα μέτρα που μας ζήτησε η πολιτεία να λάβουμε. Οι πιστοί εισέρχονταν στους ναούς με τις μάσκες, τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις και τόσα άλλα. Παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις μερίδας πιστών σ’ αυτά τα μέτρα, σφίξαμε την καρδιά μας και απαιτήσαμε πλήρη συμμόρφωση. Πιστεύαμε, λοιπόν, ότι λόγω της πιστής εφαρμογής των μέτρων δεν θα αντιμετωπίζαμε ξανά θέμα κλεισίματος των ναών. Κι όμως διαψευστήκαμε τόσο σύντομα. Δικαιολογημένα αισθανόμαστε, λοιπόν, ότι τιμωρούμαστε για τη μέχρι τούδε αγαστή συνεργασία μας με την πολιτεία.

            Από τις αρχές Μαΐου που άνοιξαν οι ναοί μέχρι σήμερα κι ενώ καθ’ όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, δεν είχαμε ούτε μια περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού σε ναό. Στην περίπτωση δε της κοινότητας της Κυπερούντας, που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί, η διασπορά του ιού, όπως από πρώτο χέρι γνωρίζουμε, σε καμιά περίπτωση δεν είχε να κάνει με τον ναό και τη λατρεία. Γιατί, λοιπόν, αυτή η βιασύνη να κλείσουν εντελώς οι ναοί; Γιατί αυτή η τραγική εικόνα μεγάλοι ναοί να λειτουργούνται άδειοι χωρίς κανένα πιστό;

            Επιτρέψατέ μας να θέσουμε μερικά ακόμη ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που ίσχυαν πριν το κλείσιμο των ναών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Όταν στις πλείστες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψιν τα τετραγωνικά μέτρα ενός χώρου, για να καθοριστεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν σ’ αυτόν, γιατί αυτό δεν ίσχυσε για τους ναούς; Πώς εξηγείται σε μεγάλους ναούς που διαθέτουν 600, 800, ίσως και περισσότερα καθίσματα, να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 75 πιστούς; Όταν για τα θέατρα και τους κινηματογράφους, που είναι κλειστοί χώροι, επετράπη να λειτουργούν με πενήντα τοις εκατό πληρότητα, πώς εξηγείται στους μεγάλους ναούς, στους οποίους υπάρχουν τόσες πόρτες και παράθυρα που επιτρέπουν τον σωστό εξαερισμό, να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 75 πιστούς;

            Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτείας ή ότι η Εκκλησία είναι ο αδύναμος κρίκος, στον οποίο η πολιτεία εξαντλεί την αυστηρότητά της. Όλα αυτά τα ερωτήματα, όμως, που θέσαμε, μας προβληματίζουν έντονα. Γιατί η Εκκλησία και οι πιστοί ν’ αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο; Γιατί να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά; Κλείνοντας, σας παρακαλούμε θερμά: Αφουγκραστείτε τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων και δώστε τους τη δυνατότητα τουλάχιστον να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση τους με τη μητέρα Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήριά της, ώστε να στηριχθούν και να παρηγορηθούν.

 

Με βαθύτατο σεβασμό

Οι ιερείς της Μητροπόλεως Λεμεσού:

 

 1. Αρχιμ. Ισαάκ Μαχαιριώτης, Πρωτοσύγκελλος
 2. Αρχιμ. Φιλόθεος Μαχαιριώτης
 3. Αρχιμ. Τύχων Ανδρέου
 4. Αρχιμ. Χρυσόστομος Κωνσταντίνου
 5. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κώστα
 6. Πρωτ. Μιχαήλ Βοσκός, Αρχιερατικός Επίτροπος
 7. Πρωτ. Ανδρέας Αγαθοκλέους
 8. Πρωτ. Ανδρέας Κακουλλής
 9. Πρωτ. Ιωακείμ Διογένους
 10. Πρωτ. Παντελεήμων Δαλίτης
 11. Πρωτ. Προκόπιος Προκοπίου
 12. Πρωτ. Ιωάννης Νικολάου
 13. Πρωτ. Μιχαήλ Μιχαήλ
 14. Πρωτ. Χρήστος Αναξαγόρου
 15. Πρωτ. Μιχαήλ Σάββα
 16. Πρωτ. Κωνσταντίνος Συμεού
 17. Πρωτ. Σάββας Μουλλωτός
 18. Πρωτ. Γεώργιος Αβραάμ
 19. Πρωτ. Ευάγγελος Γιαλλουρίδης
 20. Πρωτ. Γεώργιος Γκουντίλα
 21. Πρωτ. Ιωάννης Ιωαννίδης
 22. Πρωτ. Νικόλαος Λυμπουρίδης
 23. Πρωτ. Θεοχάρης Θεοχάρους
 24. Πρωτ. Ανδρέας Παπαβασιλείου
 25. Πρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου
 26. Πρωτ. Σάββας Χατζηγαβριήλ
 27. Πρωτ. Μιχαήλ Χριστοφή
 28. Πρωτ. Βασίλειος Γκράπα
 29. Πρωτ. Θεοχάρης Αριστείδου
 30. Πρωτ. Θεοφάνης Ντότσεφ
 31. Πρωτ. Νεκτάριος Παντελή
 32. Πρωτ. Κλεάνθης Ονησιφορίδης
 33. Πρωτ. Ιωάννης Κάης
 34. Πρωτ. Ανδριανός Νεάκσου
 35. Πρωτ. Γεώργιος Κόρτας
 36. Πρωτ. Ανδρέας Σιλάντζε
 37. Πρωτ. Βασίλειος Τσαγγάρης
 38. Πρωτ. Χρήστος Μιχαηλίδης
 39. Πρωτ. Καταλίν Ιονέλ
 40. Πρωτ. Παναγιώτης Μπαρούτης
 41. Πρωτ. Κωνσταντίνος Σταύρου
 42. Πρωτ. Θεόδωρος Οπρίκα
 43. Πρωτ. Κυριάκος Νικολάου
 44. Πρωτ. Μιχαήλ Σπανού
 45. Πρωτ. Φειδίας Ελπιδοφόρου
 46. Πρωτ. Παντελεήμων Πατσιατζής
 47. Πρωτ. Γεώργιος Χαρεμπασβίλι
 48. Πρωτ. Βλαδίμηρος Μπίρκα
 49. Πρωτ. Κυπριανός Χαρίτωνος
 50. Οικ. Απόστολος Σπύρου
 51. Οικ. Μιχαήλ Φάττας
 52. Οικ. Μάριος Μπουλάτζια
 53. Οικ. Χριστόφορος Κλείτου
 54. Οικ. Νικόλαος Χριστοδούλου
 55. Οικ. Στέφανος Ιονέλ
 56. Οικ. Χριστόφορος Βύρωνος
 57. Οικ. Γαβριήλ Μπολνάβου
 58. Ἱερομ. Βαρνάβας Χριστοδουλίδης
 59. Πρεσβ. Βασίλειος Μουζέλης
 60. Πρεσβ. Νεκτάριος Χαραλάμπους
 61. Πρεσβ. Λαυρέντιος Ηλίε
 62. Πρεσβ. Σορίν Σφέτκου
 63. Πρεσβ. Μιχαήλ Παναγιώτου
 64. Πρεσβ. Χρήστος Ηρακλέους
 65. Πρεσβ. Δημοσθένης Καλαϊτζής
 66. Πρεσβ. Ειρηναίος Θεοδώρου
 67. Πρεσβ. Παναγιώτης Ελπιδοφόρου
 68. Πρεσβ. Χαρικλής Πιτταράς
 69. Πρεσβ. Μάρκος Μάρκου
 70. Πρεσβ. Αλέξανδρος Γκόρτσης
 71. Πρεσβ. Ιωάννης Χριστοφή
 72. Πρεσβ. Μαρίνος Κάσιας
 73. Πρεσβ. Σάββας Ευαγόρου
 74. Πρεσβ. Ανδρέας Δημητρίου
 75. Πρεσβ. Νικόλαος Κοσμίν Βελετεάν
 76. Πρεσβ. Θεοχάρης Ψάλιος
 77. Πρεσβ. Νικόλαος Ιωάννου
 78. Πρωτοδιάκ. Σπυρίδων Παπαβασιλείου
 79. Διάκ. Χριστόδουλος Αναξαγόρου
 80. Διάκ. Παύλος Χριστοδουλίδης
 81. Διάκ. Τυχικός Μιχαήλ

 

Κοινοποίηση: Έντιμο Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

 

Σχετικά Άρθρα

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για 48 ώρες

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για 48 ώρες

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 11 / 2021 , 7:46 από news_room Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι από σήμερα στις 6 το πρωί και για 48ωρες  τα επιβατηγά πλοία, λόγω πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η Διοίκηση της  Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την συνεδρίασή της στις 27-10-2021, κήρυξε  48ωρη Πανελλαδική απεργία στα […]

H Εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης

H Εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 2 / 2023 , 7:56 από news_room Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου μάρτυρος Τρύφωνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας εκκλησιάστηκε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για τον τόπο […]