31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

16η Επέτειος Εκλογής στον Πατριαρχικό Θρόνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 10 / 2020 , 17:27 από

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την 9η Οκτωβρίου 2020 Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

«Το μήνυμα της ειρήνης στη Μεσόγειο, που με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος», έδωσε σήμερα από την Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κατά την 16η επέτειο από την εκλογή του ως Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας.

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2004, όταν ο από Ζιμπάμπουε Μητροπολίτης Θεόδωρος εκλεγόταν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως ο 126ος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Και ήταν ακριβώς 16 χρόνια μετά, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, την ίδια περίπου μεσημβρινή ώρα, ανερχόταν και πάλι στο στολισμένο από άνθη δεσποτικό της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης σε όλη την περιοχή.

«Στο μεγάλο θεσμό της ειρήνης στη Μεσόγειο θάλασσα, θέλω να δώσω ένα μήνυμα προς όλους που βρίσκονται γύρω από την ευλογημένη χώρα της Αιγύπτου: Η Αίγυπτος, η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας, είναι ισχυρές. Είναι φιλειρηνικές. Αλλά, είναι και έτοιμες οιαδήποτε στιγμή να πούνε ότι αγαπάμε τα σύνορά μας και αγαπούμε την ειρήνη και μαχόμεθα για αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγκάθι της παγκόσμιας πανδημίας, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Μεγάλο αγκάθι είναι οι εκ της πανδημίας ασθενήσαντες αδελφοί μας. Είναι τρεις πανδημίες: είναι η μεγάλη πανδημία του AIDS, όπου για σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια έχουν πεθάνει και μάλιστα στη δική μας αφρικανική ήπειρο. Η δεύτερη εκ του Έμπολα που είναι μεγάλη πανδημία. Και Τρίτη, ήλθε να προστεθεί ο κορονοϊός. Και να παρακαλέσω ο ελεήμων Θεός να επιβλέψει εξ ουρανού, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία και οίνος αγάπης να εισρεύσει μέσα στις καρδιές μας από το Άγιο Ποτήριο»

Τέλος, ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγο παρηγορητικό για «τη φτώχεια, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, θα έρθουν βροχές και χιόνια και κόσμος αγωνιά και αισθάνεται ανασφάλεια και μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Να σημειωθεί, οτι έκανε αίσθηση το γεγονός που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας το χαρακτήρισε ως ένα «μικρό θαύμα» το ότι τη χρονιά του 2004, το διπλωματικό διαβατήριο του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε έληγε στις 8 Οκτωβρίου, χωρίς ποτέ κανείς να γνωρίζει ότι στις 9 Οκτωβρίου θα εκλεγόταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας!

Εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, χαιρέτησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Αραβοφώνους κ. Νικόλαος, στη Θεία λειτουργία όπου παρέστησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος και ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, στη θεία λειτουργία που ετέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικόδημος Τότκας, ενώ το βυζαντινό χορό αποτελούμενο και από αφρικανούς ιεροσπουδαστές συντόνισε ο Γέρων Σκευοφύλαξ π. Παύλος Ιωσηφίδης.

Παρέστησαν επίσης ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου π. Δαμασκηνός Αλαζράι καθώς και κληρικοί από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Τις διπλωματικές αρχές εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε την Ελλάδα ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Σχετικά Άρθρα

Εορτασμοί για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη

Εορτασμοί για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 2 / 2025 , 18:54 από news_room Νάπολη.- Διεθνής Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την 2.500ή επέτειο από την ίδρυση της Νάπολης, της ιστορικής ιταλικής πόλης με ελληνικές ρίζες. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, τιμώντας τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η καθιέρωσή της […]

25η Μαρτίου στην Αγία Σκέπη Εδέσσης

25η Μαρτίου στην Αγία Σκέπη Εδέσσης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 3 / 2023 , 21:49 από news_room Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την εορτή του Ευαγγελισμού και την επέτειο της επαναστάσεως του 1821. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος […]