29 °C Athens, GR
20/06/2021

Στην Υεμένη από τον πόλεμο, ένα βομβαρδισμένο σχολείο φέρνει πίσω ελπίδα στα παιδιά

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 10 / 2020 , 16:23 από adologala.gr

Ένα σχολείο στο Taiz άνοιξε πόρτες για παιδιά σε μια χώρα όπου εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Με τα τείχη του να σφυροκοπούνται από πυροβολικό, στέγες σχισμένες και δοκάρια από σκυρόδεμα, το σχολείο Al-Wehdah βρίσκεται σε ερείπια καθώς οι μαθητές επιστρέφουν για την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους της Υεμένης.

Στο σχολείο κοντά στο Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε μια χώρα που καταστράφηκε από χρόνια πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Χούτι, δεν υπάρχουν πόρτες ή παράθυρα, πόσο μάλλον γραφεία.

Αντ ‘αυτού, οι μαθητές χρησιμοποιούν παλιά βιβλία άσκησης για να καταγράψουν τα μαθήματά τους, καθώς κάθονται σε αυτοσχέδιες αίθουσες διδασκαλίας με μια χούφτα καθηγητές αρκετά γενναίοι για να τους ενώσουν κάτω από τα γκρεμισμένα ανώτατα όρια.

Ωστόσο, σε μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών δεν πηγαίνει καθόλου στο σχολείο, αυτά είναι τα τυχερά.

Το σχολείο Al-Wehdah χτυπήθηκε σε αεροπορική επίθεση του 2016.

Ο Ali Sultan, γονέας ενός από τους μαθητές, επισημαίνει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένα προειδοποιητικό σήμα με κόκκινα γράμματα γραμμένα σε έναν περιμετρικό τοίχο.

«Προσοχή στα ορυχεία», διαβάζει.

Το σχολείο βρίσκεται στη μέση ενός ναρκοπεδίου, το οποίο καθαρίστηκε εν μέρει για να επιτρέψει στους μαθητές να επιστρέψουν.

 

Οι μαθητές της Υεμένης βρίσκονται στην ουρά μπροστά από το μάθημα την πρώτη ημέρα του νέου ακαδημαϊκού έτους [Ahmad al-Basha / AFP]

«Ήμασταν αντιμέτωποι με μια δύσκολη επιλογή, είτε να τους αφήσουμε στο σπίτι είτε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να τους φέρουμε εδώ για να μελετήσουν σε αυτά τα ερείπια», είπε ο Σουλτάν.Τα παιδιά επέστρεψαν για πρώτη φορά στο σχολείο ένα χρόνο μετά την επίθεση.

«Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές», είπε ο Σουλτάν, αναφερόμενος στις μάχες στη νοτιοδυτική πόλη, που κρατούνται από κυβερνητικές δυνάμεις αλλά πολιορκούνται από μαχητές Χούτι.

Μόνο στην πόλη Taiz, 47 σχολεία «καταστράφηκαν εντελώς στις μάχες», δήλωσε ο Abdel Wassae Chaddad, επαρχιακός διευθυντής εκπαίδευσης.

«Όσον αφορά την καταστροφή, έχουμε το μερίδιο του λέοντος», είπε.

Ο Τσαντάντ είπε ότι αναγκάστηκε να κλείσει αυτά τα σχολεία και να πει στους μαθητές να πάνε σε οποιοδήποτε άλλο που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει – ακόμα κι αν ήταν επίσης σε κακή κατάσταση.

Μερικά παιδιά πρέπει να περπατούν σε μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν εκεί.

Χαμένη γενιά

Στην τάξη της Jamila al-Wafi, αντί για μαυροπίνακα, γράφει τα μαθήματα της ημέρας με μολύβι σε μια δοκό στήριξης.

Οι μαθητές, καθισμένοι στο πάτωμα, την ακολουθούν προσεκτικά. Κάνουν σημειώσεις προσεκτικά στα βιβλία άσκησής τους.

Μόλις τελειώσει το μάθημα, γλιστρούν κάτω από μια καταρρέουσα οροφή που χρησιμεύει ως σκάλα από την τάξη μέχρι το ισόγειο.

 

Περισσότερα από 2.500 σχολεία στην Υεμένη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας [Ahmad al-Basha / AFP]

«Έχουμε 500 μαθητές», είπε η Wafi, ντυμένη στα μαύρα και με το πρόσωπό της καλυμμένο, δείχνοντας τα όμορφα παρουσιαζόμενα αγόρια και κορίτσια, που σπουδάζουν σε ξεχωριστές αίθουσες.«Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο και την επιχειρηματική κοινότητα να σώσουν το σχολείο», είπε. “Θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.”

Στην αυλή, τα παιδιά κάνουν ελαφριές ασκήσεις για να ξεκινήσουν την ημέρα και στη συνέχεια αναμονής ήσυχα περιμένοντας να ξεκινήσουν μαθήματα.

Δύο εκατομμύρια από τα επτά εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας της Υεμένης δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πάνω από 2.500 σχολεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Τα δύο τρίτα έχουν υποστεί ζημιές σε επιθέσεις, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται από τον στρατό ως καταφύγια για ανθρώπους που εξαναγκάζονται από το σπίτι τους από τις μάχες, ή απλώς έκλεισαν σε μια χώρα με λίγους πόρους.

Η σύγκρουση πλήττει τους αντάρτες των Χούθι, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν, ενάντια σε μια κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Οι Χούτι ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά και του βορρά της χώρας στα τέλη του 2014. Η κίνηση ώθησε τη Σαουδική Αραβία να ξεκινήσει μια καταστροφική στρατιωτική επίθεση τον Μάρτιο του 2015 που έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 

Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει εκτοπίσει περίπου 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ [Ahmad al-Basha / AFP]

Ο πόλεμος σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και είχε ως αποτέλεσμα αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και 24 εκατομμύρια, ή περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Για τους δασκάλους και τους μαθητές της Σχολής Al-Wehdah, οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ περιορισμένες, είπε ο Wafi.

«Θα συνεχίσουμε το έργο, παρά τον μεγάλο κίνδυνο, εάν μπορούμε να αποτρέψουμε μια χαμένη γενιά μαθητών που δεν έχουν εκπαίδευση», είπε.

ΠΗΓΗ : AFP
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας σε σχολεία του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 16 / 1 / 2021 , 0:37 από news_room Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία. Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) κ. Κύπρος […]

Συνάντηση της ΠτΔ με τον Πρίγκηπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης

Συνάντηση της ΠτΔ με τον Πρίγκηπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 1:35 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρίγκηπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης, είπε τα εξής: «Υψηλότατε, Υψηλοτάτη, Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία σας εδώ, στον διήμερο εορτασμό των 200 ετών από […]

Pin It on Pinterest