11 °C Athens, GR
08/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Ημέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 Υποδειγματική Θεία Λειτουργία για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου του υμνογράφου στους Αγίους Τόπους Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Επιτακτική η ανάγκη για μια νέα φαρμακευτική πολιτική» Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου στη Λεμεσό Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ)

Η πανδημία έπληξε τους ομογενείς εστιάτορες στην Νέα Υόρκη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 10 / 2020 , 17:14 από

Νέα Υόρκη.– Έντονα προβληματισμένους βρίσκει τους ομογενείς εστιάτορες της Νέας Υόρκης το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστίασης στο 25% της χωρητικότητάς τους από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος τους τελευταίους έξι μήνες λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό και το μέλλον που προβάλλει αβέβαιο δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

Την ίδια ώρα η αναγγελθείσα από το Δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάζιο μονιμοποίηση λειτουργίας του προγράμματος Open Restaurants υπολογίζεται ότι θα δώσει μια μικρή ανάσα στους πλέον των 10,300 ιδιοκτήτες εστιατορίων οι οποίοι παρέχουν τη στιγμή αυτή υπηρεσίες υπαίθριας εστίασης. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο βοήθησε να σωθούν περίπου 90,000 θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του New York Restaurant Association (NYSRA), περίπου τα 2/3 των εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, ποσοστό 63,3%, ενδέχεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2020 αν δε λάβουν κάποιας μορφής ομοσπονδιακή βοήθεια. Απ’ αυτούς, το 54.8% θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο πριν το Νοέμβριο.

Ενδιαφέροντα όμως είναι και τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών του NYSRΑ: Το Μάρτιο, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, οι απώλειες των εστιατορίων στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 1,9 δις δολάρια, ενώ χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας. Μέχρι τον Απρίλιο, το 80% του εργατικού δυναμικού στο χώρο της εστίασης, περίπου 527,000 άτομα, είτε απολύθηκε ή έλαβε άδεια άνευ αποδοχών.

Σχεδόν 1,300 εστιατόρια έκλεισαν οριστικά μέχρι και τον Ιούλιο.

Μέχρι τον Ιούλιο, το 91.8% των εστιατόρων είχαν αναγκαστεί να προβούν σε απολύσεις προσωπικού, με το 54.7% να απολύουν σχεδόν το σύνολο (90-100%) των εργαζομένων. Το 18.6% των εστιατορίων παρέμεναν κλειστά, είτε προσωρινά ή οριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα της NYC Hospitality Alliance σε δείγμα 450 εστιατορίων, μπαρ και νυστερινών κέντρων στη Νέα Υόρκη, το 87% αυτών δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν το σύνολο των ενοικίων τους τον Αύγουστο, ενώ το 34% δεν κατέβαλαν καθόλου ενοίκιο. Το ποσοστό αυξήθηκε από 83% τον Ιούλιο και 80% τον Ιούνιο.

“Αυτή τη στιγμή τα εστιατόρια λειτουργούν κάτω από δραματικές συνθήκες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και συνθήκες πολιτικής καταπίεσης”, τόνισε στη Greek News ο πρόεδρος του Pan Gregorian της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Αϊλαντ και πρόεδρος του Pan Gregorian of America, Δημήτρης Καυχίτσας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Νέας Υόρκης ως “μια πολύ μεγάλη σουρεαλιστική πραγματικότητα”, σε αντίθεση με τις άλλες κομητείες της Νέας Υόρκης όπου έχει ήδη επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης.

Οι μαζικές ενστάσεις που έκαναν οι εστιάτορες της Νέας Υόρκης μέσω της NYS Restaurant Association και του NYC Hospitality Alliance στο Δήμαρχο, Μπιλ Ντε Μπλάζιο και τον Κυβερνήτη, Αντριου Κουόμο, έμειναν αναπάντητες. “Οι ηγέτες της πόλης μας έδειξαν μεγάλη αδιαφορία”, τόνισε.

Οπως ανέφερε, η πλειονότητα των εστιατορίων που παρέμειναν κλειστά αναμένοντας το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη γειτονική Νέα Ιερσέη, θα αποφασίσουν να μην ανοίξουν καθόλου γιατί “το 25% δε βοηθά”. Αντίθετα, όσοι πήραν άδειες για outdoor dining και μπόρεσαν να επιβιώσουν, ίσως και να καταφέρουν να συνεχίσουν.

“Η λύση”, πρόσθεσε, “είναι τουλάχιστον 50-75% σε πρώτη φάση και αργότερα ολοκληρωτικά για να μπορούν τα εστιατόρια να λειτουργήσουν. Και βέβαια όταν θα υπάρχουν συνθήκες εργασίας θετικές, να μπουν και άλλοι στην αγορά”.

Τα εστιατόρια έχουν υποφέρει πολύ, έχουν 100% παθητικό, χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τις δουλειές τους, αλλά οι επιπτώσεις της απαγόρευσης λειτουργίας τους, είπε ο κ. Καυχίτσας, δεν σταματούν εκεί και ανέφερε χαρακτηριστικά έναν από τους τομείς που επηρεάζονται άμεσα, τον κτηματομεσιτικό. “Το πρόβλημα”, είπε, “δεν είναι απλά αν θα μπορέσει κάποιος να φάει στα εστιατόρια, αλλά και αν θα μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να διατηρήσει το κτήριό του, όταν ο εστιάτορας δεν θα μπορεί να πληρώσει το νοίκι του”.

Σχετικά με αυτά που λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια, το δρόμο ή σε χώρους πάρκινγκ, ανέφερε ότι “πολύ λίγα δουλεύουν με κανονικό volume”. Πρόσθεσε δε ότι αυτό εξαρτάται από το είδος του εστιατορίου, τις υποδομές του, τον τρόπο λειτουργίας του και το εδεσματολόγιό του (menu), σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει γενικότητα και δυστυχώς δεν ξέρουμε πού φτάνει η χασούρα των εστιατορίων τα οποία δεν ήταν τυχερά να δουλέψουν ή κάνανε πολύ μικρότερο volume”.

“Ορισμένα που ήταν τυχερά, προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, είχαν το χώρο ή και το χρήμα για να επενδύσουν στην υπαίθρια εστίαση και καταφέρνουν να επιβιώνουν. Όμως μιλάμε περίπου για τα μισά. Τα άλλα μισά, υπό αυτές τις συνθήκες, ή έχουν κλείσει ή θα κλείσουν”, τόνισε ο κ. Καυχίτσας.

H Εταιρεία του Pan Gregorian στη Μητροπολιτική Νέα Υόρκη και το Λονγκ Αϊλαντ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταθεί δίπλα στα 700 μέλη του και να βοηθήσει τον κλάδο μαζικής εστίασης. Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε ο κ. Καυχίτσας, “προσπαθούμε να πιέσουμε τους συνεργάτες μας να δώσουν καλύτερες τιμές ή εκπτώσεις στα εστιατόρια που είναι μέλη μας, ώστε και εκείνα να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δυσκολίες”.

Το μέλλον αβέβαιο, ακόμα και το άμεσο. “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Λέμε ότι θα ανοίξουμε στο 50% το Νοέμβριο αλλά μέχρι τότε δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι θα κλείσουν ή αν θα ανέβει ο αριθμός των κρουσμάτων και ξανακλείσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ποια θα είναι η συνέχεια”, κατέληξε ο κ. Καυχίτσας.

Πηγή:greeknewsonline.com

Σχετικά Άρθρα

Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 8 / 2023 , 15:59 από news_room Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου και Ιορδανίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, συζήτησε χθες, στο Αμμάν, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, στο περιθώριο της επίσημης […]

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Η Εκκλησία δεν κομματίζεται, ούτε χρωματίζεται»

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Η Εκκλησία δεν κομματίζεται, ούτε χρωματίζεται»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 6 / 2023 , 22:54 από news_room Η Εκκλησία δεν κομματίζεται, ούτε χρωματίζεται, ανέφερε σε πρόσφατο κήρυγμά του προς το ποίμνιο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Ο ίδιος κάλεσε τους “ευλαβείς Χριστιανούς μας, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, να απέχουν από πολιτικές έριδες και διχοστασίες, που δύνανται να τραυματίσουν την Ενότητα εντός […]