16 °C Athens, GR
22/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διέρρηξαν 13 εκκλησίες μέσα σε ένα μήνα στην Πάφο – Σύλληψη 3 νεαρών 25, 20 και 16 ετών Θυρανοίξια Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στην Ιορδανία Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Ιερά Κομνήνειο Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου Λάρισας Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων 7ο Ετήσιο συνέδριο Capital Link Cyprus Shipping, στη Λεμεσό Ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη στην Αριζόνα μετά από επίθεση σε υπάλληλο Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου στους Τάφους των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 10 / 2020 , 11:52 από

Τη 18η του μηνός Οκτωβρίου, επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, η Α. Θ. Μακαριότης  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον τόπο του μαρτυρίου και ταφής των Αγίων, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία ανήκει στην αρχαία Αλεξανδρινή παράδοση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, με σημαντικές βυζαντινές επιδράσεις κατά την πορεία του χρόνου και η συγγραφή της αποδίδεται στον Απόστολο Μάρκο.

Η σύνδεσή της με το όνομα του ιδρυτού του Αλεξανδρινού θρόνου δείχνει την προέλευσή της και την αναφορά της σε λειτουργικά και πολιτισμικά δεδομένα της Αλεξάνδρειας. Γράφτηκε στα ελληνικά και είναι γνωστή από σπαράγματα περγαμηνών και παπύρων του 4ου – 5ου αι., αλλά τα χειρόγραφα που περιέχουν ολόκληρο το κείμενο είναι του 11ου αι. και εξής. Τέλος από θεολογικής πλευράς, μελετώντας τις ευχές,  να αναφερθεί πως η Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου αποτυπώνει πλήρως τη Χριστολογία και Πνευματολογία της Εκκλησίας μας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αναφορά στην αγροτική ζωή των Αιγυπτίων, την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα νερά του Νείλου ποταμού. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως, ήταν εκείνος που διέσωσε από τα αρχαία χειρόγραφα κείμενα την τάξη της όντως ιδιαίτερης αυτής Θείας Λειτουργίας.

Ο Μακαριώτατος βαθύτατα συγκινημένος στο λόγο του ανέφερε τα εξής: 

«…Σήμερα παρακολουθήσατε μια διαφορετική Θεία Λειτουργία, την δική μας Θεία Λειτουργία, την Λειτουργία που έγραψε ο δικός μας Απόστολος, ο Άγιος Μάρκος. Σήμερα εορτάζει το Κάϊρο. Εορτάζουν οι Μάρτυρες Γαβριήλ και Κυρμιδώλης, νεομάρτυρες επί Πατριαρχίας Ιωακείμ του Πάνυ. Η παράδοση λέει ότι την Λειτουργία την είχε διαφυλάξει ένας μεγάλος Πατριάρχης, ο Μελέτιος Πηγάς. Αυτή η Λειτουργία τελείτο μόνο εδώ στην Αίγυπτο, γι’ αυτό και βλέπετε πως πήγα σε κάποιο σημείο στο πηγάδι και παρεκάλεσα τα ύδατα, τα νερά του Νείλου να υψωθούν για να ποτίσουν τα χωράφια και τα περιβόλια της Αιγύπτου. Γι’ αυτό θα λιτανέψουμε και στο πηγάδι του Νείλου».

«…Τα μάτια σας θα δακρύσουν, αφού η ευχή αναφέρεται στους αρρώστους. Θυμήθηκα όλους τους αρρώστους εκ της πανδημίας και παρακάλεσεα η ειρήνη του θεού να έρθει στη Νειλοχώρα. Σας ευλογώ παιδιά μου. Σήμερα φόρεσα το φελόνι όπως φορούσαν οι πρώτοι ιερείς και αρχιερείς. Κρατώ τη ράβδο αυτή που είναι αντίγραφο του ποιμένος όταν βοσκούσε τα πρόβατα και μόνο ο πάπας Αλεξανδρείας, μπορούσε να έχει καλυμμένο με αυτό το κάλυμμα την κεφαλή του. Είναι αυτό που έφερε πάντα ο Μεγάλος Κύριλλος Αλεξανδρείας. Αυτό το ολόχρυσο εγκόλπιο είναι παλαιοχριστιανικό. Είναι αυτό που φορούσαν οι πρώτοι επίσκοποι ως φυλαχτήριο. Έχετε παιδιά μου την ευλογία του Χριστού. Ευχαριστώ τους Αγίους Αρχιερείς Νικόλαο και Νικόδημο που τόσες φορές προσευχήθηκαν με το Άγιό τους ποίμνιο για σας τα νέα μας παιδιά, οι οποίοι θα είστε οι αυριανοί κληρικοί. Να σας ευλογεί ο Θεός».

Τέλος, ο Μακαριώτατος αφού απηύθυνε λόγο εποικοδομητικό προς τους νέους, ευχαρίστησε τους συμπροσευχομένους αγίους αρχιερείς, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο και Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, καθώς και την Εξοχoτάτη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάϊρο κα. Μαρία Ζήση. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των λειψάνων των Αγίων στις κατακόμβες της Μονής και η ευλόγηση των υδάτων του Νείλου. 

  • Source: Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου στους Τάφους των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Σχετικά Άρθρα

Sofia-Sarri-festival-xorou-chios-xios-2022-mousiki-politismos

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έρχεται από 3 έως 13 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 7 / 2022 , 19:45 από news_room Η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Αυγούστου σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει από ρεμπέτικο και παραδοσιακά ακούσματα μέχρι έργα κλασικής και […]

Τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Katalin Novák δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Katalin Novák δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 12 / 2022 , 21:12 από news_room Ἐν συνεχείᾳ τῆς ἐπισκέψεως τῆς Προέδρου τῆς Οὑγγαρίας ἐξοχωτάτης κ. Katalin Novák τήν 4ην/17ην Νοεμβρίου 2022 εἰς Ἱεροσόλυμα, ὁ Ὑπουργός (State Secretary) τῆς Οὑγγαρίας κ. Tristan Azbej, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πρέσβεως τῆς Οὑγγαρίας εἰς Ραμάλλαν κ. Csaba Rada ἐπεσκέφθη τό Πατριαρχεῖον. Τόν κ. Ὑπουργόν […]