13 °C Athens, GR
27/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Χίος: Σειρά έργων για την περαιτέρω αναβάθμιση του νησιού Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 14 ατόμων, μελών των τριών συμμοριών της Πολυτεχνειούπολης Στην Αδελαΐδα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΣΠΑΒΟ Πάφου Γεώργιος: «Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της παιδείας» Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τζαβάρα Ακόμη ένας πρωθυπουργός παραιτήθηκε στο Περού Ο Πρόξενος του Βελγίου στην Πόλη Tim Van Anderlecht επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολεία της Μητροπόλεως επισκέφθηκε ο Καστορίας Καλλίνικος Θυρανοίξια Κοινοτικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σουέζ από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου στους Τάφους των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 10 / 2020 , 11:52 από

Τη 18η του μηνός Οκτωβρίου, επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, η Α. Θ. Μακαριότης  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον τόπο του μαρτυρίου και ταφής των Αγίων, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία ανήκει στην αρχαία Αλεξανδρινή παράδοση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, με σημαντικές βυζαντινές επιδράσεις κατά την πορεία του χρόνου και η συγγραφή της αποδίδεται στον Απόστολο Μάρκο.

Η σύνδεσή της με το όνομα του ιδρυτού του Αλεξανδρινού θρόνου δείχνει την προέλευσή της και την αναφορά της σε λειτουργικά και πολιτισμικά δεδομένα της Αλεξάνδρειας. Γράφτηκε στα ελληνικά και είναι γνωστή από σπαράγματα περγαμηνών και παπύρων του 4ου – 5ου αι., αλλά τα χειρόγραφα που περιέχουν ολόκληρο το κείμενο είναι του 11ου αι. και εξής. Τέλος από θεολογικής πλευράς, μελετώντας τις ευχές,  να αναφερθεί πως η Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου αποτυπώνει πλήρως τη Χριστολογία και Πνευματολογία της Εκκλησίας μας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αναφορά στην αγροτική ζωή των Αιγυπτίων, την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα νερά του Νείλου ποταμού. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως, ήταν εκείνος που διέσωσε από τα αρχαία χειρόγραφα κείμενα την τάξη της όντως ιδιαίτερης αυτής Θείας Λειτουργίας.

Ο Μακαριώτατος βαθύτατα συγκινημένος στο λόγο του ανέφερε τα εξής: 

«…Σήμερα παρακολουθήσατε μια διαφορετική Θεία Λειτουργία, την δική μας Θεία Λειτουργία, την Λειτουργία που έγραψε ο δικός μας Απόστολος, ο Άγιος Μάρκος. Σήμερα εορτάζει το Κάϊρο. Εορτάζουν οι Μάρτυρες Γαβριήλ και Κυρμιδώλης, νεομάρτυρες επί Πατριαρχίας Ιωακείμ του Πάνυ. Η παράδοση λέει ότι την Λειτουργία την είχε διαφυλάξει ένας μεγάλος Πατριάρχης, ο Μελέτιος Πηγάς. Αυτή η Λειτουργία τελείτο μόνο εδώ στην Αίγυπτο, γι’ αυτό και βλέπετε πως πήγα σε κάποιο σημείο στο πηγάδι και παρεκάλεσα τα ύδατα, τα νερά του Νείλου να υψωθούν για να ποτίσουν τα χωράφια και τα περιβόλια της Αιγύπτου. Γι’ αυτό θα λιτανέψουμε και στο πηγάδι του Νείλου».

«…Τα μάτια σας θα δακρύσουν, αφού η ευχή αναφέρεται στους αρρώστους. Θυμήθηκα όλους τους αρρώστους εκ της πανδημίας και παρακάλεσεα η ειρήνη του θεού να έρθει στη Νειλοχώρα. Σας ευλογώ παιδιά μου. Σήμερα φόρεσα το φελόνι όπως φορούσαν οι πρώτοι ιερείς και αρχιερείς. Κρατώ τη ράβδο αυτή που είναι αντίγραφο του ποιμένος όταν βοσκούσε τα πρόβατα και μόνο ο πάπας Αλεξανδρείας, μπορούσε να έχει καλυμμένο με αυτό το κάλυμμα την κεφαλή του. Είναι αυτό που έφερε πάντα ο Μεγάλος Κύριλλος Αλεξανδρείας. Αυτό το ολόχρυσο εγκόλπιο είναι παλαιοχριστιανικό. Είναι αυτό που φορούσαν οι πρώτοι επίσκοποι ως φυλαχτήριο. Έχετε παιδιά μου την ευλογία του Χριστού. Ευχαριστώ τους Αγίους Αρχιερείς Νικόλαο και Νικόδημο που τόσες φορές προσευχήθηκαν με το Άγιό τους ποίμνιο για σας τα νέα μας παιδιά, οι οποίοι θα είστε οι αυριανοί κληρικοί. Να σας ευλογεί ο Θεός».

Τέλος, ο Μακαριώτατος αφού απηύθυνε λόγο εποικοδομητικό προς τους νέους, ευχαρίστησε τους συμπροσευχομένους αγίους αρχιερείς, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο και Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, καθώς και την Εξοχoτάτη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάϊρο κα. Μαρία Ζήση. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των λειψάνων των Αγίων στις κατακόμβες της Μονής και η ευλόγηση των υδάτων του Νείλου. 

Ακολουθήστε μας :
  • Source: Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου στους Τάφους των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη

Σχετικά Άρθρα

Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας, Εξωτερικών και Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 7 / 2021 , 13:01 από news_room Πραγματοποιήθηκε σήμερα επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας, Υπουργού Εξωτερικών και Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού του Λιβάνου στο Υπουργείο Άμυνας. Οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και του Λιβάνου πραγματοποίησαν συζητήσεις που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και […]

Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα στον Ηλεκτρικό

ΣΤΑΣΥ: Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα στον Ηλεκτρικό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 1 / 2022 , 4:10 από news_room Σε διευκρινίσεις για το τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 41χρονος εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ προχώρησε μέσω νεότερης ανακοίνωσής της η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες. […]

Pin It on Pinterest