18 °C Athens, GR
17/10/2021

Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την Επέτειο του «ΌΧΙ»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 10 / 2020 , 11:45 από adologala.gr

Ποιμαντορική εγκύκλιο για την ημέρα της Επετείου του «ΌΧΙ» απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος η οποία έχει ώς εξής:

 

Ἡ ἡμέρα τοῦ ΟΧΙ

Τὴν Σκέπην σου, Παρθένε, οἱ πιστοὶ μεγαλύνομεν … (Ἀπολυτίκιον τῇ 28ῃ Ὀκτωβρίου, Τῶν Νικητηρίων)

Στους Αιδεσιμότατους Ιεράρχες, τους Αιδεσιμότατους και Διακονείς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων των Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων, τους Διακεκριμένους Αρχηγούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις Ημέρες, το απόγευμα και τις Εκκλησιαστικές Σχολές, τους Φιλόπτωχους Αδελφές, η Νεολαία, οι Ελληνικοί Οργανισμοί και ολόκληρη η Ελληνική Ορθόδοξη Οικογένεια στην Αμερική

Αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Σήμερα γιορτάζουμε την ογδόντα επέτειο της υπέροχης γιορτής της νίκης μας – τα Νικητήρια της Θεοτόκου, που στις 28 Οκτωβρίου 1940 ήρθε στη βοήθεια της Ελλάδας και των ευγενών της. Τιμούμε εκείνους τους Έλληνες που, όπως ο Κύριος ορίζει στην εντολή Του, «αφήστε το« ναι »να είναι« ναι », και το« όχι »να είναι« όχι »(Ματθαίος 5:37). Εκείνη την ημέρα, ο Έλληνας είπε ένα ηχηρό «Ναι» στην ελευθερία, στη συνείδηση ​​και στη δικαιοσύνη ακόμα και όταν βρήκαν ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού, της τυραννίας και του μίσους.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, υπάρχουν λίγοι που μειώνουν που θυμούνται σε πραγματικό χρόνο αυτή την ηρωική ώρα που κόστισε τόσο πολύ την Ελλάδα, και που έζησαν τις επόμενες μέρες: τα δεινά, ο αγώνας και η καταπίεση που γεννήθηκαν στη Γενέτειρα της Δημοκρατίας. Όμως όλοι μας – και όχι μόνο εμείς αλλά και ολόκληρος ο κόσμος – έχουμε ευλογηθεί με την κληρονομιά των θυσιών πλήρους μέτρου που κοσμούν τα ορεινά περάσματα, τα πεδία τιμής και τους προμαχώνες της ελευθερίας των νησιών.

Ο Πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt είπε: «Όταν ολόκληρος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε ….» Πράγματι, το έκαναν! Τολμήθηκαν να σταθούν ενάντια στα τερατώδη κύματα σκληρότητας που εξαπέλυσαν στην Ευρώπη. Τολμήθηκαν να ελπίσουν ενάντια στην ελπίδα στην Ιερή Προστασία της Παναγίας της οποίας τα χρώματα φωτίζουν στο έμβλημα του Έθνους. Τολμήθηκαν να πουν «Όχι» στο κακό, και διακινδύνευαν τη ζωή τους, την περιουσία τους και την ιερή τιμή τους, όπως κάποτε έκαναν και άλλοι λάτρεις της ελευθερίας.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ας τιμήσουμε τη θυσία τους με τις προσευχές μας για την αιώνια μνήμη τους, την αιώνια ανάπαυσή τους και τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε πάντα υπό την Προστασία της Παναγίας. Ας ασκούμε πάντα και να υπερασπιζόμαστε με δικαιοσύνη και αληθινή ευσέβεια, τα καθήκοντα και τις ευθύνες της Δημοκρατίας με αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια και σε αντίθεση με εκείνους που θα προσπαθούσαν να αρπάξουν την ελευθερία μας.

Με πατρική αγάπη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό,

 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ομογένεια : Στο Αμερικανικό Κογκρέσο Πρωτοβουλία για την Προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 5 / 2021 , 12:11 από news_room Ομογένεια : Στο Αμερικανικό Κογκρέσο Πρωτοβουλία για την Προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα […]

Από τη σειρά Κείμενα Μνήμης η νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής «Χρήστος Βυζάντιος, Ιστορία του τακτικού στρατού της Ελλάδος 1821-1833»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 / 11 / 2020 , 23:09 από adologala.gr Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ιστορία του τακτικού στρατού της Ελλάδος 1821-1833, του Χρήστου Βυζάντιου, τρίτος τόμος της σειράς Κείμενα Μνήμης (διευθυντής: Παντελής Μπουκάλας), με εισαγωγή, επιστημονική […]

Pin It on Pinterest