5 °C Athens, GR
06/02/2023

Τελευταια Νέα
Νάουσα: Θυρανοίξια πρώτου Παρεκκλησίου Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου Αθηνών Ιερώνυμος: «Η προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Βοιωτίας είναι ακόμα στην αρχή» Κορίνθου Διονύσιος: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ώστε με την χάρη του Θεού να κατορθώσουμε να «θεοποιηθούμε» Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο Έρευνα: Πιθανότητα αύξησης των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Τον Μητροπολίτη Ζάχλε Αντώνιο δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιερά Λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης υποδέχθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Θησείου Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης απευθύνουν έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια Μεγάλη συμφορά στην Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 βαθμών – Στους 1.232 οι νεκροί – Θα συνδράμουν οι ΗΠΑ Rising Stars: Tρεις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Σκαρλάτου στην Μητρόπολη Φθιώτιδος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία και την Συρία Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης στην επαναληπτική της 12ης Φεβρουαρίου – Τι δήλωσαν οι δύο υποψήφιοι μετά το αποτέλεσμα Φανάρι: Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Μεσανατολικό: Έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στην Ιεριχώ – Yπάρχουν νεκροί Τουρκία-Συρία: Δεκάδες νεκροί από σεισμό 7,8 βαθμών στο Γκαζιάντεπ Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αναλυτικά πώς θα κινηθεί ο χιονιάς, ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Υφ. Έρευνας: Σαλαμοποίηση δημοσίων συμβάσεων, project manager για επιτάχυνση έργων στο δημόσιο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 9 / 2020 , 17:07 από

Τμηματική προκήρυξη προσφορών και την αξιοποίηση διαπιστευμένων διευθυντών έργου, είναι μεταξύ άλλων οι κινήσεις με τις οποίες σκοπεύει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μακρόχρονων διαδικασιών υλοποίησης έργων στο δημόσιο.

«Ο μέσος όρος από την ώρα που προκηρύσσεις ένα διαγωνισμό, μέχρι να υπογραφεί μια σύμβαση είναι οκτώ χρόνια. Υπάρχουν τραγικά παραδείγματα», ανέφερε ο Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε τον διαχειριστικό έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης και διαχείρισης συμβάσεων πληροφορικής.

Η έκθεση αναδεικνύει τα προβλήματα του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), το οποίο, όπως είναι γνωστό, ενσωματώθηκε στο Υφυπουργείο Έρευνας, με τη Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου Στάλω Τάντα Αριστείδου να υποδεικνύει ότι από τις 39 συμβάσεις για τις οποίες δόθηκαν ολοκληρωμένα στοιχεία, προκύπτει ότι από τα κατά μέσο τέσσερα χρόνια διάρκειας των δημοσίων συμβάσεων, γινόταν επέκταση στα 14 χρόνια, με τη συνολική των συμβάσεων να εκτοξεύεται από τα €60 εκατ στα €174 εκατ.

Όπως είπε, 78% των συμβάσεων ανατίθεται στον ίδιο ανάδοχο, ενώ το 94% της αξίας των συμβάσεων πάει στον ίδιο ανάδοχο. Η κ. Αριστείδου απέδωσε το πρόβλημα στο ότι οι αναθέτουσες αρχές δεν καταγράφουν επακριβώς τι θέλουν πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών, ενώ δεν καθορίζουν από την αρχή μεγαλύτερη διάρκεια πχ τα δέκα χρόνια και αναγκάζονται στη συνέχεια να τροποποιούν τις συμβάσεις.

Για το ΤΥΠ, η κ. Αριστείδου παρατήρησε πως δεν υπήρχε στρατηγική, δεν υπήρχε πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση των έργων ήταν αποσπασματική.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε πως αισθάνεται ότι ότι ο διορισμός του Υφυπουργού «φέρνει άλλο αέρα και ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις μας ότι η κατάσταση που ίσχυε μέχρι τώρα τελειώνει ανεπιστρεπτί».

Παρατήρησε πως το να αναθέτει κανείς απευθείας έξω από το κλασσικά θεσμοθετημένο πλαίσιο (όπως προκήρυξη διαγωνισμού, διασφάλιση επαρκούς συμμετοχής) «είναι υψηλότατου κινδύνου για θέματα διαφθοράς».

Απαντώντας, ο κ. Κόκκινος είπε πως συμφωνεί με τα πλείστα ευρήματα της έκθεσης, τονίζοντας πως το ΤΥΠ δεν έχει στρατηγική και σχεδιασμό που αποτελεί μια αδυναμία.

«Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του ΤΥΠ άμεσα και είναι πάρα πολύ δύσκολος και θέλω την κατανόηση και του Γενικού Ελεγκτή και της Βουλής, ακόμη και του ιδίου προσωπικού του Τμήματος. Το τμήμα δεν έχει εξειδικεύσεις είναι όλοι για όλα», είπε, λέγοντας ότι το τμήμα προσφορών έχει τρία άτομα, ενώ απουσιάζουν οι επιτελικοί ρόλοι.

Όπως είπε, λείπει γενικά από τη δημόσια υπηρεσία ο διαπιστευμένος διευθυντής έργου (project manager). Δίνουμε μια σύμβαση 10, 20 ή €30 εκατ και τι κάνουμε; Εχουμε τον ανάδοχο του έργου που έχει δομή και λέμε σε ένα άτομο που είναι καλό παιδί ότι του αναθέτουμε τη διεύθυνση του έργου. Τι σημαίνει αυτό; Για να διευθύνω ένα έργο πρέπει να είμαι αδειούχος, όπως ένας οδηγός αυτοκινήτου που θέλει άδεια».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της σαλαμοποίησης των μεγάλων έργων σε μικρότερα έργα, έτσι ώστε να προχωρούν ταχύτερα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν €350 εκατ. σε διαδικασία προκήρυξης ή υπό αξιολόγηση ή σε διαδικασία υλοποίησης. Πρέπει να τα σαλαμοποιήσουμε σε πιο μικρά βήματα για να τα υλοποιήσουμε», είπε.

Αναφορικά με τις επεκτάσεις δημοσίων συμβάσεων, ο κ. Κόκκινος συμφώνησε ότι πρέπει η διάρκεια να αυξηθεί για να μην υπάρχουν αναθεωρήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενο να πηγαίνεις με τον ίδιο ανάδοχο, αλλά να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες. «Αλλά όχι απλά να βγαίνω σε διαγωνισμούς για χάριν των διαγωνισμών», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι στον ιδιωτικό τομέα λόγω της αναγκαιότητας να δουλεύουν με τον ίδιο συνεργάτη για δεκαετίες βάζουν εξωτερικούς συμβούλους να διαπραγματευτούν με την εταιρεία για την εύλογη αξία του συμβολαίου.

Για το ΤΥΠ, ο κ. Κόκκινος είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου της μεταρρύθμισης του τμήματος με την οικονομική στήριξη της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, (SRSS) που θα χρηματοδοτήσει το έργο ύψους €400.000 και η οποία ανέθεσε στην KPMG Λουξεμβούργου το έργο.

Η κ. Αριστείδου είπε πως δεν μπορούν να ευθύνονται οι νόμοι και οι διαδικασίες για την καθυστέρηση της υλοποίησης των έργων.

Απαντώντας ο κ. Κόκκινος είπε ότι έδωσε οδηγίες στο ΤΥΠ βάσει των οποίων η αξιολόγηση προσφορών βάσει να παίρνει 5 με 6 μήνες για έργα κάτω των €5 εκατ, ενώ για έργα άνω των €5 εκατ ο χρόνος αξιολόγησης να μην υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος θα πρέπει να μου δίνονται εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Δίκοπο μαχαίρι οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
————
Ερωτηθείς για τις επιδοτήσεις από την ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ σε σχέση με τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτό το θέμα είναι δίκοπο μαχαίρι. «Είναι μίνι μνημόνιο. Λέει να μου κάνεις ψηφιακές προτάσεις που μέχρι το 2023 θα έχουν υλοποιηθεί και μόνο τότε θα δοθούν τα λεφτά. Ελάτε στη θέση μου, όταν παίρνω 7 χρόνια να προκηρύξω ένα διαγωνισμό πώς θα κάνω έργα;» είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει καθημερινές συναντήσεις για το όλο ζήτημα.

Τα μέλη της επιτροπής εξήραν την τεχνοκρατική προσέγγιση του Κυριάκου Κόκκινου.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως ο Υφυπουργός Καινοτομίας «έκανε άριστη εντύπωση». Αναφέρθηκε στα προβλήματα στο ΤΥΠ αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να προσθέσει ωστόσο ότι «τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε νέα δομή».

Ζήτησε τέλος όπως ο Γενικός Ελεγκτής τείνει χείρα βοηθείας για κάποιες διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να επιλυθούν κάποια προβλήματα.

Η βουλευτής και των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως το Υφυπουργείο Έρευνας πρέπει να ενισχυθεί, διότι το όφελος που θα προκύψει θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους.

Χαρακτήρισε ως απογοητευτικά τα δεδομένα, όπως προέκυψαν από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να προσθέσει πως χρειάζονται να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις, αναθεωρώντας πάγιες πρακτικές, με συγκεκριμένους σημαντικούς ρόλους όπως αυτό του διευθυντή έργου.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε εκτίμηση προς τον επαγγελματισμό και την εμπειρία του κ. Κόκκινου, αλλά πρόσθεσε πως η εμπειρία δεν είναι αρκετή και πρέπει να δίνονται τα κατάλληλα εφόδια. «Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο Τμήμα (ΤΥΠ) έχει δομικές ανεπάρκειες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε πως κ. Κόκκινος «ζωγράφισε την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει στήριξη σε αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο πρέπει να τον προωθήσουμε ως προτεραιότητα στην Κύπρο.

«Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει παράκαμψη των διαδικασιών που κατοχυρώνουν την διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση», κατέληξε.

 

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 22:11 από news_room Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, υπέγραψαν, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρμόδιος Υφυπουργός και Βουλευτής Κορινθίας Δρ […]

Μήνυμα του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου προς τους απόδημους για τα Χριστούγεννα και το νέο Έτος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 23 / 12 / 2020 , 11:09 από news_room Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες μας στο εξωτερικό, Όπου και αν ευρίσκεστε, όποιο μέρος της γης και αν έχετε επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα σας, σας στέλνω τις πιο θερμές προσωπικές μου ευχές για τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο. Τις ίδιες […]

Pin It on Pinterest