19 °C Athens, GR
07/10/2022

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας εγκρίνει τρίτη κυβέρνηση σε λιγότερο από ένα χρόνο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 9 / 2020 , 22:01 από

Ο Hichem Mechichi επιβεβαίωσε ότι ήταν πρωθυπουργός αφού το υπουργικό συμβούλιο του οποίου κυριαρχούσε ο τεχνοκράτης κέρδισε την υποστήριξη από σχεδόν τα δύο τρίτα των βουλευτών.

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας ενέκρινε την κυβέρνηση του ορισθέντος πρωθυπουργού Χίσεμ Μέτσιτσι – την τρίτη διοίκηση της χώρας σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Μετά από μια συνεδρία 15 ωρών που ξεκίνησε την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο του Mechichi – το οποίο κυριαρχείται από ανεξάρτητους τεχνοκράτες – κέρδισε 134 ψήφους από τα 217 μέλη του κοινοβουλίου.

Ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Μετσίτσι αντικαθιστά τον Έλι Φακφάχ, του οποίου η κυβέρνηση παρέμεινε στην εξουσία για μόλις πέντε μήνες προτού παραιτηθεί από τον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα μετά από ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Ο Mechichi πρότεινε μια κυβέρνηση με 25 υπουργούς και τρεις γραμματείς του κράτους που περιλαμβάνει επτά γυναίκες και έναν τυφλό – μια πρώτη στην ιστορία της χώρας.

Ο 46χρονος έχει δεσμευτεί να θεσπίσει πολιτικές που θεωρούνται κρίσιμες για την αναζωογόνηση μιας τουριστικής αργής οικονομίας που εξαρτάται από τον τουρισμό και έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία κοραναϊών.

Συγκέντρωσε τα υπουργεία οικονομικών, επενδύσεων και οικονομίας σε ένα ενιαίο τμήμα με επικεφαλής τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Ali Kooli, διευθύνοντα σύμβουλο της Arab Banking Corporation στην Τυνησία.

Μετά την ψηφοφορία, ο Mechichi είπε ότι η κυβέρνησή του θα είναι σε θέση να “προχωρήσει” υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπλοκαριστεί στις πολιτικές εντάσεις.

Πριν από τη σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Προέδρου Kais Saied και των κύριων κομμάτων, ο Mechichi υπερασπίστηκε τους υποψηφίους του σε ομιλία προς τους νομοθέτες.

Είπε ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα απαιτεί ικανά πρόσωπα που μπορούν να παρέμβουν γρήγορα και αποτελεσματικά για να βρουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα και προκλήσεις.

“Ο σχηματισμός της κυβέρνησης έρχεται σε μια εποχή πολιτικής αστάθειας και η υπομονή των ανθρώπων έχει φτάσει στα όριά της”, είπε.

Η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε “κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και θα ανταποκριθεί στις επείγουσες ανησυχίες των Τυνήσιων”, πρόσθεσε.

«Μεταρρύθμιση αυτής της κυβέρνησης»

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας είναι βαθιά διχασμένο και πολλοί νομοθέτες ήταν θυμωμένοι που ο Mechichi παρακάμπτει τις κύριες πολιτικές φατρίες στην οικοδόμηση του υπουργικού συμβουλίου του.

Ο Mechichi, ένας δικηγόρος από την εκπαίδευση, ονόμασε δικαστές, ακαδημαϊκούς, δημόσιους υπαλλήλους και στελέχη επιχειρήσεων στο γραφείο του.

Ο Ennahdha, η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, και άλλοι απαιτούσαν αντ ‘αυτού μια «πολιτική» κυβέρνηση που αντικατοπτρίζει την ισορροπία των κομμάτων και των κομμάτων στο κοινοβούλιο. 

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία,  οι αυτοαποκαλούμενοι Μουσουλμάνοι Δημοκρατικοί  δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Μετσίτσι «παρά τις επιφυλάξεις».

Ο Abdelkarim Harouni,  πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Ennahdha, δήλωσε ότι το κόμμα θα προσφέρει την υποστήριξή του «δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της χώρας», αλλά στη συνέχεια θα επιδιώξει να «αναπτύξει και να μεταρρυθμίσει αυτήν την κυβέρνηση».

Η Τυνησία έχει εγκριθεί ως μια σπάνια ιστορία επιτυχίας για τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που έπληξαν την περιοχή το 2011, ανατρέποντας τον μακροχρόνιο πρόεδρό της Zine El Abidine Ben Ali.

Αλλά τώρα βυθίζεται στην κοινωνική και οικονομική κρίση, με το επίσημο ποσοστό ανεργίας στο 18%, και χρειάζεται νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό στην Τυνησία συρρικνώθηκε 21,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω της κρίσης του ιού κοροναϊού.

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 4 / 2021 , 17:43 από news_room Η Αλβανία ψηφίζει την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές Η Αλβανία ψηφίζει την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα όνειρα της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίσθηκε […]

40.000.000$ Χρηματοδότηση στην Ukko

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 2 / 2021 , 0:18 από news_room Η Ukko εξασφαλίζει χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε σειρά Β, ως μέρος του προγράμματος Leaps της Bayer για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών και των δυσανεξιών.Κορυφαίοι ηγέτες της βιομηχανίας και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ukko να […]

Pin It on Pinterest