25 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη – Adologala.gr Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το Γηροκομείο του Βαλουκλί – Adologala.gr Μια «αναστάσιμη» κατασκήνωση γεμάτη από χαρά και ειρήνη στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών – Adologala.gr Κοντά στους Γέροντες του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας «Μάνα» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Adologala.gr Εγκαίνια Ναϋδρίου στη Λεύκη Πτελεού τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος – Adologala.gr

Στόχος δεν είναι τα πιο αυστηρά μέτρα, αλλά να τηρούνται τα πρωτόκολλα, λέει ο Υπουργός Υγείας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 9 / 2020 , 17:01 από

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπου είχαμε μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων, δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης για παράδοση του συστήματος SPECT-CT στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αναφερόμενος στα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην Επαρχία Λάρνακας, επιπρόσθετα από τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η διασπορά που υπάρχει στην Επαρχία Λάρνακας προκάλεσε ανησυχία και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκαν τα μέτρα.

«Για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Θεωρώ ότι τα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί, που είναι πέραν των 90, και σήμερα υπάρχει συνάντηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την ΠΟΒΕΚ, διότι έχει γίνει μια αναθεώρηση των πρωτοκόλλων, για να κοινοποιηθούν ξανά στις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας σε μεγάλο βαθμό, είναι πολύ απλά τα μέτρα και αν τα τηρούμε δεν έχουμε τίποτα να ανησυχούμε», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει εφησυχασμός, «παρατηρούμε όμως και είναι καλό να βλέπουμε το κακό παράδειγμα των άλλων χωρών, πόσο έχει προχωρήσει η πανδημία. Εάν δεν πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας κι αν δεν προσέξουμε περισσότερο, τότε θα ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμα των άλλων χωρών».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που λήφθηκαν για την Επαρχία Λάρνακας θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση αλυσίδων λοιμώξεων, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι «στην παρούσα φάση και η εισήγηση των επιδημιολόγων, αλλά και η δική μας άποψη, είναι ότι δεν ενδείκνυνται κάτι τέτοιο». Υπενθύμισε ότι οριζόντια μέτρα λήφθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο, μετά από Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Τρόοδος.

«Έχουμε εκδώσει μια σειρά μέτρων ακριβώς για να προλάβουμε γεγονότα, για να θέσουμε το πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων και των κοινωνικών μας συναθροίσεων και είναι μέτρα που άλλες χώρες εκ των υστέρων ήρθαν να υιοθετήσουν, και για καλύτερο προγραμματισμό και αυτών που ήθελαν να κάνουν κοινωνικές συγκεντρώσεις, κοκ. Άρα μέτρα οριζόντια υπάρχουν, πρωτόκολλα υπάρχουν. Εκεί και όπου βλέπουμε ότι επιδεινώνεται ή επιφορτίζεται επιδημιολογικά μια περιοχή, πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Σήμερα ήταν η Λάρνακα, πριν λίγο καιρό η Λεμεσός, πιο παλιά ήταν η Πάφος. Δεν πρέπει να στοχοποιούμε τις συγκεκριμένες Επαρχίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Λάρνακας, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Άρα αν δεν τηρούμε αυτά τα μέτρα, πιθανόν να χρειαστούμε να πάμε σε πιο αυστηρά μετρά και αλλού», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «στόχος δεν είναι να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα. Στόχος είναι να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα, την ατομική μας ευθύνη και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα. Όταν σε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο από ένα θετικό μολύνθηκαν άλλα 19, δεν είναι θέμα να γίνουν πιο αυστηρά τα πρωτόκολλα ή να αλλάξουν. Είναι θέμα να τηρούνται. Και πιο αυστηρά να γίνουν τα πρωτόκολλα, αν δεν τα τηρεί ο κόσμος, δεν γίνεται τίποτε».

Δεν πάρθηκαν αποφάσεις στην συνάντηση Υπουργού με ΚΟΠ

Κληθείς να πει εάν λήφθηκαν αποφάσεις κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, ο Υπουργός είπε ότι δεν πάρθηκαν αποφάσεις σήμερα, ωστόσο συζητήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα, τα οποία θα εξεταστούν από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου και θα κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις αύριο.

«Η κατεύθυνση που δώσαμε δεν είναι τόσο να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, το οποίο από μόνο του είναι πολύ αυστηρό, αλλά να εξευρεθούν αυτοί οι τρόποι ούτως ώστε να ακολουθείται το πρωτόκολλο και να υπάρχει και επιτήρηση. Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι το πρωτόκολλο, τουλάχιστον στις δύο περιπτώσεις που είχαμε τα πολλά κρούσματα, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Άρα δεν είναι θέμα να γίνει πιο αυστηρό ή να αλλάξει κάτι. Μπορεί να γίνει σε πιο απλοποιημένη μορφή ώστε να είναι και πιο κατανοητό και το έχω ζητήσει αυτό, ούτως ώστε και σε άλλες κατηγορίες να οριστούν υπεύθυνοι σε κάθε ομάδα για να υπάρχει σιγουριά ότι εφαρμόζεται το πρωτόκολλο, αλλά τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε είναι προς την κατεύθυνση της εφαρμογής και επιτήρησης των πρωτοκόλλων», διευκρίνισε.

Στα νοσηλευτήρια λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά

Σε ερώτηση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ανάμεσα σε νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει είναι πως λαμβάνονται στα νοσηλευτήρια όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά, υπάρχει Ατομικός Προστατευτικός Εξοπλισμός, υπάρχουν πρωτόκολλα στα νοσοκομεία, ενώ όλοι οι ασθενείς πριν την εισαγωγή τους υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, υπάρχουν όλα τα μέτρα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει το γεγονός ότι κάποιος εργαζόμενος στα νοσηλευτήρια, μέσω του κοινωνικού του περιβάλλοντος, μπορεί να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας.

«Είναι για αυτό όμως που υπάρχουν τα μέτρα στο νοσοκομείο, για να αναχαιτιστεί η πιθανότητα να εισαχθεί ο ιός μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο και ευελπιστώ ότι αυτό συνέβη και στο νοσοκομείο της Λάρνακας», είπε.

Ερωτηθείς εάν τηρούνταν τα μέτρα από τους νοσηλευτές που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δεδομένου ότι φαίνεται το ένα εκ των δύο ατόμων μετέδωσε σε άλλο, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση και η διερεύνηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και επανέλαβε την αναγκαιότητα να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά του ιού στους εργασιακούς χώρους. Εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση, τόνισε ο κ. Ιωάννου, και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να ακολουθεί τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Αναμενόμενα τα κρούσματα σε σχολεία

Σε ερώτηση για τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα σχολεία και κατά πόσον αυτό προκαλεί ανησυχία, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αναμένετο ότι θα εμφανίζονταν κρούσματα σε σχολικές μονάδες, όπως εμφανίζονται παντού.

«Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, είναι αόρατος εχθρός, οπότε ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν και στα σχολεία. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν τα πρωτόκολλα και να τηρούνται στα σχολεία, για αυτό είναι σημαντική και η υποχρεωτική χρήση μάσκας όπως και άλλα για τα οποία υπήρχε και κάποια κριτική. Εκ των υστέρων, μπορεί να φανεί η χρησιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν. Επαναλαμβάνω το ίδιο: Δεν είναι θέμα αν είναι σχολεία, νοσηλευτήρια, ή οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Πρέπει να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Αν τηρούμε τα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί εξειδικευμένα για τους χώρους εργασίας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν τηρούνται, τότε θα αυξηθούν τα κρούσματα είτε σε νοσοκομείο, είτε σε σχολείο, είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο Υπουργός.

Διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης σε ποδοσφαιριστές

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης στους ποδοσφαιριστές των ομάδων όλων των Κατηγοριών πλην της Κατηγορίας Α, ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης δειγματοληπτικά σε 7,000 αθλητές ποδοσφαίρου, πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει εντός των ημερών.

Υπ. Υγείας: Αναβάθμιση διαγνωστικής αξίας εξετάσεων με σύστημα SPECT-CT

Στην αναβάθμιση της διαγνωστικής αξίας των εξετάσεων και στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συμβάλει το νέο υπερσύγχρονο σύστημα ιατρικής απεικόνισης SPECT-CT, που εγκαταστάθηκε στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παραλαβή του συστήματος SPECT-CT για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το υβριδικό σύστημα απεικόνισης σπινθηρογράφου σε παράλληλη λειτουργία με σύστημα Υπολογιστικού Τομογράφου 16 τομών (SPECT/CT) παρέχει δυνατότητα για συνδυασμένη χρήση, αλλά και αυτόνομη χρήση του σπινθηρογράφου και του υπολογιστικού τομογράφου.

«Ο συνδυασμός αυτός έρχεται να αναβαθμίσει τη διαγνωστική αξία των εξετάσεων και να συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, ο υπολογιστικός τομογράφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά στα υφιστάμενα συστήματα, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαθεσιμότητα των συστημάτων του νοσοκομείου», σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά σημαντική βοήθεια τα επόμενα χρόνια για ακριβέστερες διαγνώσεις σε πολλούς τομείς της ιατρικής, όπως η ογκολογία, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, κ.ά.

«Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, καλύτερη διάγνωση εξυπακούεται καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία, γεγονός που εξασφαλίζεται και στη χώρα μας πλέον, ενδυναμώνοντας παράλληλα το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το σύστημα που εγκαθίσταται επίσημα από σήμερα θα αξιοποιηθεί πλήρως για το καλό των ασθενών μας και θα προσφέρει επιλογές στους επαγγελματίες υγείας για τη βέλτιστη πρακτική του έργου τους.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τέλος, την ΟΠΑΠ για το ποσό των 571 χιλιάδων ευρώ που παραχωρήθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

programma_dimerous_synergasias_amyntikis_gallia_kypros (2)

Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 1 / 2022 , 22:18 από news_room Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νότια της Λάρνακας, άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), με την επωνυμία «CYP/FRA-01/2022», στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή, Φρεγάτας του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Την άσκηση, η οποία προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Διμερούς […]

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Amr Mohsen Hamza

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 2 / 2021 , 22:20 από news_room Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Λευκωσία κ. […]

Pin It on Pinterest