36 °C Athens, GR
18/08/2022

Τελευταια Νέα

Μάχες ξέσπασαν μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για μια αμφισβητούμενη περιοχή

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 9 / 2020 , 11:10 από

Δυνάμεις από τις δύο χώρες συγκρούστηκαν όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Η Αρμενία αναφέρει ότι το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε άμαχους οικισμούς στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στους κατοίκους της για να αναζητήσουν καταφύγιο σε καταφύγια, καθώς οι χειρότερες συγκρούσεις από το 2016 αυξάνουν το φάντασμα ενός άλλου μεγάλου πολέμου.

Οι εχθροί του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν κλειδωθεί σε εδαφική διαμάχη για την κυρίως εθνο-αρμενική περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν και τρία αεροσκάφη σε απάντηση σε επίθεση που είπε ξεκίνησε στις 04:10 GMT εναντίον πολιτικών οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

“Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση”, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, με τη σειρά του, δήλωσε ότι ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μια γη χωρίς ανθρακωρυχεία που διαχωρίζει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο είπε ότι ένα ελικόπτερο του Αζερμπαϊτζάν είχε πέσει αλλά το πλήρωμά του είχε επιζήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας καταδίκασε αυτό που αποκαλούσε «επιθετικότητα της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και είπε ότι η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση.

«Ας σταθούμε σταθερά πίσω από το κράτος μας, τον στρατό μας… και θα κερδίσουμε. Ζήτω ο ένδοξος Αρμενικός στρατός! ” Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν έγραψε στο Facebook.

Εθνοτικοί Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης που ξέσπασε καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991. Κατάλαβαν τον Καραμπάχ από το Μπακού στον πόλεμο, ο οποίος σκότωσε 30.000 ανθρώπους.

Αν και συμφωνήθηκε εκεχειρία το 1994, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά κατηγορούν ο ένας τον άλλον για επιθέσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η ομάδα του Μινσκ, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εργαστεί για να μεσολαβήσει τη διαμάχη, αλλά η τελευταία μεγάλη ώθηση για μια ειρηνευτική συμφωνία κατέρρευσε το 2010

Το Αζερμπαϊτζάν πλούσιο σε ενέργεια έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο στρατό του και δεσμεύεται επανειλημμένα να ανακτήσει τη Karabakh με τη βία. Η Αρμενία είπε ότι θα υπερασπιστεί το έδαφος, το οποίο έχει δηλώσει την ανεξαρτησία του, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ερεβάν.

ΠΗΓΗ : ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Υπογραφή Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιορδανίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 4 / 2021 , 23:11 από news_room Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021, μεταξύ της Ελλάδας και της Ιορδανίας. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, επιμόρφωση στελεχών σε Ελληνικά […]

Συνάντηση Βλαντικαυκάζ Λεωνίδα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 3:08 από news_room Με την ευλογία του μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, αφίχθη στις 7 Ιουνίου 2021 στο Λίβανο στο πλαίσιο επισκέψεως εργασίας ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας […]

Pin It on Pinterest