17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Διοικητής ΚΤΚ: Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για νέο κύκλο ΜΕΔ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 9 / 2020 , 14:36 από

Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε ομιλία του στη χθεσινή, διαδικτυακή, ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε πως ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Εξήγησε πως ενώ όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες έχουν την πρόσθετη πρόκληση της επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος».

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η αναστολή των δόσεων και εκποιήσεων, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «είναι εξ’ ορισμού προσωρινού χαρακτήρα και δεν μπορούν να επιλύσουν διαρθρωτικές αδυναμίας», επαναλαμβάνοντας πως «η πώληση των ΜΕΔ μπορεί να ανακουφίζει τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών, αλλά ο αντίκτυπος στο ιδιωτικό χρέος παραμένει αφού τα δάνεια αυτά δεν διαγράφονται».

«Σημαντικός παράγοντας για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα δάνεια εκτός του τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις στο επηρεαζόμενο κοινό, θα αποτελέσει η δυνατότητα των δανειοληπτών να τηρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας», είπε ο Διοικητής της ΚΤΚ και συμπλήρωσε: «Με αυτό το δεδομένο, οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο ΜΕΔ, προβλέψεων και ενδεχομένως ζημιών, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται παγκοσμίως».

Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ διατηρεί το βασικό της σενάριο για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 7,3% λόγω της πανδημίας, για αν τονίσει, ωστόσο, ότι «αν και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Κυπριακή οικονομία είναι σοβαρά, εντούτοις είναι αντιμετωπίσιμα».

«Η πανδημία κατέδειξε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα περαιτέρω αξιοποίησης και ενίσχυσης της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας, έτσι ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία προώθησης της σχετικής επιστημονικής γνώσης προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς είπε πως πριν την εμφάνιση των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας αρχές του 2020 στην Κύπρο και διεθνώς, βασικοί τραπεζικοί δείκτες όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, τα ΜΕΔ, οι καταθέσεις και η ρευστότητα καθώς και ο ρυθμός χορήγησης νέου δανεισμού κατέγραφαν θετική πορεία και συνεπώς δημιουργούσαν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Αναφέρθηκε σε σταθμούς που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, όπως την σύναψη νέων συνεργασιών με ανταποκρίτριες τράπεζες από τις ΗΠΑ για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, που συνιστά ορόσημο, σε σχέση με τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από το κυπριακό, τραπεζικό σύστημα στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και ήταν το χτίσιμο και η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναφέρθηκε επίσης, στο συντονιστικό ρόλο του Συνδέσμου σε σημαντικές ενέργειες προς ανακούφιση και στήριξη της κυπριακής οικονομίας όπως για παράδειγμα το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων, η αναστολή των διαδικασιών εκποιήσεων και η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για την ηλεκτρονική υπογραφή με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

«Το μήνυμα που καταληκτικά στέλνουμε, όπως διαχρονικά πράττουμε, είναι θετικό και αισιόδοξο. Ο τόπος μας έχει βιώσει ξανά δυσκολίες και έκτακτες συνθήκες -εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα επιβάλλεται να μπούμε ξανά σε αναπτυξιακή πορεία επανασχεδιάζοντας -ταυτόχρονα- το μέλλον της χώρας και του τραπεζικού μας συστήματος», κατέληξε.

Εξάλλου, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης Μάτσης είπε πως ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δούλεψε ακατάπαυστα για να επιτελέσει έτσι τον ρόλο του στην οικονομία του τόπου. «Μέσα από τον Σύνδεσμο, οι κυπριακές τράπεζες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, έχοντας ως γνώμονα το υγειονομικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας όλης, και βάζοντας κατά μέρος το ατομικό συμφέρον της κάθε τράπεζας», είπε.

Τέλος, ο κ. Μάτσης είπε πως οι προκλήσεις που καλείται τομέας να αντιμετωπίσει αφορούν μεταξύ άλλων στον υγειονομικό κίνδυνος, που παραμένει, τα ΜΕΔ στους ισολογισμούς των Τραπεζών, τη συνεχή συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες που συνεχώς μεταλλάσσονται και αυξάνονται, τις προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ευελιξία και αύξηση της παραγωγικότητας του Τραπεζικού Συστήματος.

Νέος Πρόεδρος ο Πανίκος Νικολάου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, την προεδρία του σώματος αναλαμβάνει ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Η θητεία του νέου Προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών είναι μονοετής, όπως προνοείται στο καταστατικό του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:
Η Αστυνομία διερευνά το περιστατικό με το νηπιαγωγείο της Λεμεσού

Ακόμη, τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων και ταυτόχρονα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ εξασφάλισαν στελέχη από την Ελληνική Τράπεζα, την Alpha Bank και Eurobank. Πρόκειται αντιστοίχως για τους Φοίβο Στασόπουλο, Κωνσταντίνο Κουτεντάκη και Δημήτρη Σιακαλλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Έκτακτη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές του Σαββάτου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 2:10 από news_room Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου 2021 από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας,  ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές […]

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου που επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος επιχείρησε να εισάγει ναρκωτικά στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου Στην κατοχή του βρέθηκαν (345) γρ. χασίς και (108) γρ. ηρωίνη Σε άλλη περίπτωση, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες σε κοινόχρηστο χώρο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Συνελήφθη σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δωρίδας, σωφρονιστικός υπάλληλος του Καταστήματος Κράτησης […]