18 °C Athens, GR
02/04/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Τo άγημα των Ευζώνων στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Άγιο Θωμά του Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης Αφγανιστάν: Τρεις Βρετανοί κρατούνται από τους Ταλιμπάν Mε λαμπρότητα τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής στη νήσο Κω O Ακάθιστος Ύμνος στη Λάρισα Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι 20 ερωτήσεις & απαντήσεις Σερρών Θεολόγος: «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» «Τα Κλήματα» : Το ιδιαίτερο έθιμο του Πάσχα στη Λέρο Ο Ακάθιστος Ύμνος στους Αγίους Τόπους Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος

Al Jazeeira: Κυπριακά Άρθρα αποκαλύπτουν ότι σε δύο χρόνια 1.000 πλούσιοι Ρώσοι αγόρασαν «χρυσά διαβατήρια» από την Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 8 / 2020 , 0:26 από

ερισσότεροι από 1.000 Ρώσοι απέκτησαν ένα κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος υπηκοότητας ανά επένδυση της Κύπρου, ο Al Jazeera μπορεί να αποκαλύψει μετά από έρευνα για περισσότερα από 1.400 έγγραφα που διέρρευσαν.

Τα Κυπριακά Έγγραφα  αποτελούνται από 1.471 αιτήσεις, που περιέχουν τα ονόματα 2.544 ατόμων που έλαβαν Κυπριακό διαβατήριο από τα τέλη του 2017 έως τα τέλη του 2019.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν από την Ερευνητική Μονάδα της Al Jazeera έδειξαν ότι σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις προέρχονταν από τη Ρωσία, δείχνοντας πώς η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας, δισεκατομμυριούχοι και εγκληματίες αγόρασαν τη θέση τους στην ΕΕ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να κάνουν τράπεζες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα περισσότερα από αυτά που πρέπει να επενδύσουν οι αιτούντες ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να πληρούν τις προϋποθέσεις για υπηκοότητα τοποθετούνται σε ακίνητα.

Κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας  , πινακίδες στα ρωσικά που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, πολυτελή ακίνητα και διαφημίσεις για πολλούς πράκτορες που θέλουν να χειριστούν την αίτηση υπηκοότητας, δείχνουν πόσο σημαντική έχει γίνει η Ρωσία στο σχέδιο.

«Δεν εμπιστεύονται το δικό τους ρωσικό κράτος»

Πολλοί Ρώσοι που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακή ιθαγένεια έκαναν τα χρήματά τους μέσω πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη δική τους κυβέρνηση, ενώ αρκετοί είχαν κατείχαν επίσημες κρατικές θέσεις, καθιστώντας τους PEP – πολιτικά εκτεθειμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με νέους κανόνες που εισήχθησαν πέρυσι, οι PEP απαγορεύονται πλέον να αγοράζουν διαβατήρια, αλλά όσοι τα έχουν ήδη αγοράσει ενδέχεται να τα διατηρήσουν.

Μεταξύ εκείνων που απέκτησαν διαβατήρια είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Igor Reva και πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου Vadim Moshkovich. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον πρώην αφεντικό θυγατρικής των κρατικών σιδηροδρόμων, Vitaly Evdokimenko, και Vladimir Khristenko, που προέρχεται από μια οικογενειακά συνδεδεμένη οικογένεια, με τη μητριά του να υπηρετεί ως νυν αντιπρόεδρος της Ρωσίας.

Ο λόγος που αυτοί οι πολιτικά συνδεδεμένοι άνθρωποι κοιτάζουν προς την Κύπρο, και κατ ‘επέκταση, την ΕΕ, είναι επειδή φοβούνται ότι τα υπάρχοντά τους ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο στη χώρα τους, ο Nigel Gould-Davies, ειδικός της Ρωσίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο Al Jazeera.

Cyprus Papers Limassolgrad

“Δεν εμπιστεύονται το δικό τους ρωσικό κράτος για να τους αφήσουν ή τα περιουσιακά τους στοιχεία μόνα τους”, δήλωσε ο Γκούντ-Ντέιβις.

“Ψάχνουν ένα μέρος με το κράτος δικαίου να απουσιάζει στη χώρα τους και αυτό επίσης δεν θα εξετάζει πολύ προσεκτικά τις αιτήσεις τους, θα τους διευκολύνει να στέλνουν τα χρήματά τους και να τους χορηγούν υπηκοότητα”.

Παράκαμψη κυρώσεων

Ωστόσο, δεν ανησυχούν μόνο για τη δική τους κυβέρνηση.

Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ως απόκριση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, των κυβερνοεπιθέσεων, της διαφθοράς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Ιδιαίτερες αιχμές συμβαίνουν όταν οι πολιτικές εντάσεις γίνονται πιο σοβαρές στη Ρωσία, όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται το κράτος ακόμη λιγότερο για να τους κρατήσουν ασφαλείς ή να τους αφήσουν μόνοι τους, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις”, σύμφωνα με τον Gould-Davies.

“Ένα καλό παράδειγμα αυτού θα ήταν η επίθεση των νευρικών παραγόντων του Salisbury στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2018. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις και αμέσως έχουμε μια μεγάλη αύξηση της κεφαλαιακής πτήσης από τη Ρωσία, αναζητώντας ασφαλή μέρη, ” αυτός πρόσθεσε.

Το 2014, η VTB – συχνά αποκαλούμενη “τράπεζα του Κρεμλίνου” – και οι θυγατρικές της ήταν μεταξύ πολλών μεγάλων ρωσικών τραπεζών που κυρώθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά την εισβολή της Κριμαίας.

Ωστόσο, η Κύπρος δεν φάνηκε να εξετάζει οποιαδήποτε σύγκρουση όσον αφορά την πώληση ιθαγένειας στην ΕΕ σε τρεις από τους ηλικιωμένους της VTB – Βικτόρια Βανουρίνα, Βιτάλι Μπουζορέβια και Αλεξέι Γιακοβίτσκι – οι οποίοι εγκρίθηκαν όλοι για διαβατήρια την ίδια ημέρα τον Μάιο του 2018.

Μεταξύ των 1.000 ρωσικών ονομάτων είναι μερικοί από τους πλουσιότερους άντρες της χώρας, με τον Al Jazeera να προσδιορίζει τουλάχιστον εννέα ολιγάρχες, ο καθένας αξίζει περισσότερα από 1 δισ. Δολάρια.

Περισσότεροι από δώδεκα συγγενείς τους είναι πλέον Κύπριοι πολίτες, που μπορούν να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο με λιγότερες πιθανότητες να επισημανθούν ως “υψηλού κινδύνου” επειδή είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ.

Μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, υπήρξαν εκκλήσεις για αλλαγή στο πρόγραμμα υπηκοότητας ανά επένδυση που χρησιμοποιεί η Κύπρος και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sophie in ‘t Veld δήλωσε ότι είναι “καιρός να προχωρήσει η Επιτροπή σε μια πιο αποφασιστική δράση σε αυτό το μέτωπο”.

“Είναι σαφές ότι η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη και ανεξήγητη για τους πολίτες της ΕΕ που αγωνίζονται για την ισότητα και κατά της διαφθοράς”, ανέφερε στην επιστολή του ‘t Veld. 

Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως ένα πιο φιλόδοξο πολιτικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. “

Απειλούμενη κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος αύξησε το καθεστώς υπηκοότητας ανά επένδυση για να σώσει την οικονομία της μετά την κρίση που αντιμετώπισε το 2013 . Έκτοτε, 8 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των Ρώσων, κράτησαν την οικονομία σε ισχύ.

Σε απάντηση σε τόσα πολλά χρήματα που κινούνται έξω από τα σύνορά της, η Ρωσία προσπάθησε να αντιστρέψει την οικονομική ροή, απαιτώντας μια νέα συνθήκη για την αύξηση του καταβληθέντος φόρου επί των χρημάτων που μεταφέρθηκε σε κυπριακές τράπεζες.

“Ο Πούτιν άσκησε όλο και μεγαλύτερη πίεση σε μερικά από τα πιο ανώτερα επιχειρηματικά πρόσωπα για να σταματήσουν να στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και να επενδύσουν στη Ρωσία”, δήλωσε ο Γκούντ-Ντέιβις στο Al Jazeera.

“Αν και είναι πολύ ισχυρός, κατάφεραν να τον αγνοήσουν ήσυχα. Δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό, δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να το σταματήσει, αλλά ψάχνει τρόπους για να το κάνει πιο δύσκολο.”

Μια ομάδα από καλά συνδεδεμένους και ακόμα πλούσιους επιχειρηματίες έχει ήδη πέσει φάουλ του Πούτιν. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα, αλλά τα κυπριακά διαβατήριά τους τους βοήθησαν να μείνουν μακριά από τη Ρωσία.

Ο πρώην εκτελεστικός της Gazprom Nikolay Gornovskiy είναι ένας από αυτούς. Ο Γκόρνοβσκι ζητείται από τη Ρωσία για κατάχρηση εξουσίας, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής αρνήθηκε να τον εκδώσει.

Ο Γιούρι Ομπόντοβσκι, Ρώσος τραπεζίτης, είναι καταζητούμενος για δωροδοκία και διαφθορά λόγω κρατικών σιδηροδρομικών συμβάσεων. Θεωρείται ότι κρύβεται στις ΗΠΑ.

Τέλος, οι αδελφοί Alexey και Dmitry Ananiev κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση από την τράπεζα που ίδρυσαν.

Ο Ντμίτρι ζει στην Κύπρο, ο αδερφός του στο Λονδίνο.

«Δούρειοι άλογα»

Από την ίδρυσή της το 2013, η ΕΕ επέκρινε τακτικά το καθεστώς  υπηκοότητας ανά επένδυση , υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως οπίσθια πόρτα στην υπόλοιπη ΕΕ.

“Οι εγκληματίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης ή θέλουν να κάνουν ξέπλυμα χρήματος εδώ”, δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018. “Δεν θέλουμε Δούρειους ίππους στην Ένωση.”

Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος άλλαξε τους κανόνες της το 2019 και πιο πρόσφατα τον Ιούλιο του 2020, επιτρέποντας στη χώρα να αποσύρει την ιθαγένεια που πωλήθηκε σε οποιονδήποτε θεωρείται πλέον επιβλαβές για το εθνικό συμφέρον της Κύπρου.

Σε γραπτή απάντηση στο Al Jazeera, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νούρης, ισχυρίστηκε: “Δεν δόθηκε ιθαγένεια κατά παράβαση των ισχυόντων Κανονισμών τη δεδομένη στιγμή”. Πρόσθεσε: “Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.”

ΠΗΓΗ: ΕΙΔΉΣΕΙΣ AL JAZEERA

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τα 30έτη Πατριαρχικής διακονίας του Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τα 30έτη Πατριαρχικής διακονίας του Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 10 / 2021 , 14:45 από news_room Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου επί τη τριακονταετηρίδι της ανόδου εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον Κωνσταντινουπόλεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: Παναγιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως καὶ Οἰκουμενικὲ Πατριάρχα κύριε, κύριε Βαρθολομαῖε, Σεβασμιώτατοι Ἐκπρόσωποι τῶν Ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, Ἅγιοι […]

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 1 / 8 / 2021 , 12:36 από news_room Πέμπτο σεισμό, από το βράδυ χθες Σάββατο, στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Ινστιτούτου, κατέγραψε στις 11:37 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το […]

Pin It on Pinterest