Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 8 / 2020 , 20:37 από
NewsRoom 20:11:40
Ο Πέρσης Δομέτιος από αλλόπιστος έγινε Χριστιανός.Πίστεψε στην αγάπη,στην ειρήνη,στην αδερφοσύνη,στη μετά θάνατον ζωή,που είναι και η σημαντικότερη δικαίωση των δικαίων και των αγώνων τους.
Στην ψυχή του Δομετίου κυριαρχούσε η απόφαση τούτη: Για να μην πάσχουν οι άλλοι πρέπει να πάσχω εγώ.Έβαζε δηλαδή πάνω από τον εαυτό του τους άλλους.Άλλωστε σήμα κατατεθέν για τους Χριστινούς ήτανε και οι θυσίες για τους άλλους «Πάντες είς εσμέν».
Ακριβώς γι΄αυτό έκανε τα θαύματα του.Και θαυματουργούσε ακόμα και για τους αλλόπιστους.Θαύμα η ανεξίκακία του.Μα και όλες οι αρετές ήτανε για αυτόν ο ίδιος ο Χριστός.
Ωστόσο ο Δομέτιος ζούσε την εποχή του Ιουλιανού.Και ο διαβολικός αυτός ειδωλολάτρης ζήλεψε την διαγωγή του Διοκλητιανού και άλλων Χριστιανοφάγων αυτοκρατόρων.Και τους μιμήθηκε.Είχε μισθοφόρους.Τους πλήρωνε βέβαια για να φρουρούν το Βυζάντιο. Με συγχωρείτε: Χριστιανούς πήγα να πώ Έστειλε λοιπόν τους πληρωμένους του και σκότωσαν με λιθοβολισμό τον Άγιο Δομέτιο και δύο μαθητές Του, την ώρα που προσευχόντανε.Φυσικά οι Άγιοι μέσα σε βροχή από πέτρες την προσευχή τους την μεταλαμπάδεψαν σε ύμνο προς τον Αθάνατο Χριστό.
Έτσι ψάλλοντας εκείνες οι ψυχές,ανέβηκαν στους ουρανούς – φτερωτά κι ολόφωτα αρώματα στην αγκάλη του Θεού.
Αληθινό αυτό:όσο το φώς είναι φώς,ο αγέρας αγέρας η θάλασσα θάλασσα και ο Παράδεισος Πατρίδα των Χριστιανών.
Μεγαλυνάριο τοιυ Αγίου Δομετιανού:
Χαίρε,Παραβάτην ο παραβάς,
Χαίρε,αναβάτην
τον θανόντα ο καθιστάς,
απίστους ο βαπτίσας,
ευπίστους ελεήσας
δι’αλλους ο δακρύσας
σώζε Δομέτιε.
Μεταφορά από το βιβλίο : Γιώργης Κρόκος,Αθήνα 1992