31 °C Athens, GR
20/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» και παιδιά από το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στον Αρχιεπίσκοπο Είκοσι έτη ποιμαντικής διακονίας Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου Η Λουιζιάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί να εμφανίζονται οι Δέκα Εντολές σε κάθε τάξη του δημόσιου σχολείου Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα

Ρουμανίας Δανιήλ: Η Μεταμόρφωση του Χριστού μας δείχνει τη θεοποιημένη ανθρώπινη φύση στη Βασιλεία των Ουρανών,

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 8 / 2020 , 13:18 από

Μέσω της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα μας, του Ιησού Χριστού, εμφανίζεται η θεοποιημένη, φωτισμένη ανθρώπινη φύση, καθώς θα εκδηλωθεί στη Βασιλεία των Ουρανών, δήλωσε ο Πατριάρχης Μακαριώτατος Δανιήλ την Πέμπτη 6 Αυγούστου, κατά τη Θεία Λειτουργία. 

«Αυτή η δόξα του Χριστού θα μοιραστεί με όλους εκείνους που υπακούστηκαν στον Χριστό και εκπλήρωσαν το θέλημά Του κατά τη διάρκεια της ζωής τους». 

«Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι άγιοι έχουν μια αύρα, έχουν φως γύρω από τα κεφάλια τους για να δείξουν ότι σε αυτούς ζουν τη δόξα της αγάπης, της ομορφιάς, του φωτός και της χάρης της Αγίας Τριάδας, και ότι είναι μάρτυρες της δόξας του Χριστού που μοιράζονται με τους ανθρώπους να δείχνουν τη δόξα Του  όσο μπορούσαν να το αντέξουν.  

Γι ‘αυτό, εξήγησε ο Πατριάρχης, όλοι λαμβάνουν το άκτιστο φως της δόξας της Αγίας Τριάδας  »σύμφωνα με το μέτρο της πίστης και της αγάπης τους, το μέτρο της προόδου τους στον άγιο τρόπο ζωής, τον καθαρισμό των αμαρτιών και τη φώτιση της ψυχής και σώμα εκπληρώνοντας το θέλημα του Θεού, συμμετέχοντας στα Ιερά Μυστήρια, μέσω αγνού και αγίου τρόπου ζωής. 

Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας υπενθύμισε ότι η Μεταμόρφωση του Κυρίου ήταν μια προετοιμασία για τους μαθητές Του για το Μυστήριο της Ανάστασης. 

«Οι μαθητές έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι ότι όταν είδαν τον Ιησού Χριστό να παραμορφώνεται, να σταυρώνεται στο σταυρό, θα θυμούνται το μεταμορφωμένο πρόσωπό Του, τη θεϊκή δόξα Του». 

Παρουσία της Αγίας Τριάδας 

Ο Πατριάρχης εξήγησε ότι η Αγία Τριάδα ήταν παρούσα στη Μεταμόρφωση του Κυρίου όπως στο Βάπτισμά Του στον Ιορδάνη. 

«Ο Υιός μεταμορφώνεται, αυτός είναι ο Υιός του Θεού που έγινε ο Υιός του ανθρώπου μέσω της ενσάρκωσης. Το φωτεινό σύννεφο είναι το Άγιο Πνεύμα στην ερμηνεία των Αγίων Πατέρων και από αυτό το φωτεινό σύννεφο, που είναι ο θρόνος του Πατέρα και του Υιού στους Ουρανούς, μια φωνή είπε: Αυτός είναι ο Γιος μου, τον οποίο αγαπώ. μαζί του, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ακουσέ τον! (Ματθαίος 17: 5) 

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, η γιορτή της Μεταμόρφωσης είναι επίσης ένα φως για τον τρόπο τερματισμού της γήινης ζωής μας και για την προετοιμασία για την τελευταία κρίση. 

«Χρησιμοποιούμε τον χρόνο της ζωής στη γη ως προετοιμασία για τη συνάντηση με τον Χριστό που θα ευλογήσει εκείνους που πίστεψαν σ ‘Αυτόν και έδειξαν αγάπη για τον Θεό μέσω προσευχής και αγάπη για τους άλλους μέσω καλών έργων». 

Η εκκλησία και τα τρία καταφύγια 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ υπενθύμισε ότι ο λειτουργικός χώρος μιας εκκλησίας ήταν προ-διαμορφωμένος από τα τρία καταφύγια που μίλησε ο Άγιος Πέτρος στο Όρος Ταμπόρ.  

«Κάθε εκκλησία είναι γεμάτη χάρη της Αγίας Τριάδας και αποτελείται από τρία καταφύγια: έναν νάρθηκα, έναν σηκό και έναν βωμό». 

«Ο νάρθηκας αντιπροσωπεύει την Παλαιά Διαθήκη, ο σηκός αντιπροσωπεύει την εκκλησία σε πομπή προς το βωμό και ο βωμός συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών. Κάθε εκκλησία είναι εκκλησία του Ταμπόρ . “ 

«Οι πιστοί που προσεύχονται έντονα στην εκκλησία αισθάνονται χαρά στις ψυχές τους, πηγαίνουν στα σπίτια τους με φωτισμένα πρόσωπα, γεμάτα την ειρήνη και τη χαρά του Χριστού, λέγοντας κάπως με τον Άγιο Απόστολο Πέτρο: Κύριε, είναι καλό για εμάς να είμαστε εδώ ( Ματθαίος 17: 4). “ 

«Μια γιορτή της επιθυμίας για αγιότητα 

Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι η γιορτή της ημέρας «μας καλεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να ενεργούμε, και μέσω αυτού, δείχνονται από αυτήν τη ζωή ως φορείς του ουράνιου φωτός. είναι μια γιορτή της επιθυμίας για αγιότητα. “ 

Εν κατακλείδι, ο Πατριάρχης προσευχήθηκε στον Θεό ότι αυτή η γιορτή «είναι για εμάς μια προτροπή για περισσότερη προσευχή, για να ζούμε άγια και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να φέρουν χαρά στις ψυχές τους». 

 Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Πατριάρχη Δανιήλ, όπως αυτή ημέρα σηματοδοτεί την 33ης  επετείου της μοναστικής κουράς του. 

 

Σχετικά Άρθρα

Τον Έλληνα Πρέσβη στην Συρία δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης - Adologala.gr

Τον Έλληνα Πρέσβη στην Συρία δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:39 από news_room Τον Έλληνα Πρέσβη στην Συρία δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας  – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Ιωάννης I’ υποδέχθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021. στην Πατριαρχική έδρα στη Δαμασκό τον Έλληνα Πρέσβη στη Συρία, κ. Νικόλαο Πρωτονοτάριο. Στην επίσκεψη του κ. Νικόλαου Πρωτονοτάριου με τον μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας […]

Τον Σέρβο ΥΠΕΞ δέχθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ - Adologala.gr

Πατριαρχείο Ρουμανίας : Τον Σέρβο ΥΠΕΞ Νικόλα Σελάκοβιτς δέχθηκε ο Πατριάρχης Δανιήλ – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 6 / 2022 , 2:00 από news_room Πατριαρχείο Ρουμανίας : Τον Σέρβο ΥΠΕΞ Νικόλα Σελάκοβιτς δέχθηκε ο Πατριάρχης Δανιήλ – Adologala.gr Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ υποδέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο τον αξιότιμο κ. Νικόλα Σελάκοβιτς, Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, στις 27 Ιουνίου 2022. […]