17 °C Athens, GR
20/10/2020

Τελευταια Νέα
Βολιβία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, σχεδόν έναν χρόνο μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες Μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά – 18 Οκτωβρίου Ελληνικής καταγωγής ο νέος δήμαρχος του Περθ Κωστής Χατζηδάκης: Τροποποιήσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για τον λογαριασμό των ΑΠΕ Κ.Αχ.Καραμανλής: Με 500 λεωφορεία θα ενισχυθεί το δίκτυο του ΟΑΣΑ μέχρι το τέλος του χρόνου Δίκη ΧΑ: Τη Δευτέρα η αγόρευση της εισαγγελέως – Aνεπανόρθωτη βλάβη επικαλέστηκαν οι συνήγοροί του Μιχαλολιάκου Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συνεχίζεται το πρόγραμμα συντήρησης των χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας 16η Επέτειος Εκλογής στον Πατριαρχικό Θρόνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης

Παραίτηση του Αρχιμανδρίτη π.Ανδρέα Κονάνου – Στη τάξη των λαϊκών πλέον,χωρίς ράσο αλλά με ανεξάλειπτη ιερωσύνη

Σαν κεραυνός έπεσε στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και των πιστών ακολούθων του, η ανακοίνωση του… παπα-σταρ του διαδικτύου Ανδρέα Κονάνου ότι παραιτείται από τις τάξεις του κλήρου.

Ο πρώην -πλέον- ιερέας, που δεν είναι υπερβολή ότι ανταγωνιζόταν διάσημους καλλιτέχνες σε αριθμό ακολούθων με πάνω από 300.000 (!), ανακοίνωσε μέσα από τη σελίδα του στο facebook ότι πλέον δεν θα αποκαλείται «πάτερ Ανδρέας», αλλά… σκέτο Ανδρέας!

Ακολούθησε καταιγίδα από χιλιάδες σχόλια κάτω από την ανάρτηση, η οποία όχι μόνο ξάφνιασε, αλλά προκάλεσε απορίες και πολλά σενάρια για τον λόγο που ο πασίγνωστος ρασοφόρος αποφάσισε να γίνει «πολίτης του κόσμου», όπως ο ίδιος σημείωσε με νόημα. Ιερείς, δεσποτάδες, πιστοί και ακόλουθοί του επιδόθηκαν κάτω από την ανάρτηση σε έναν πόλεμο με σπόντες και καρφιά για τα αίτια αυτής της απόφασης, αλλά και για την επόμενη μέρα του αγαπημένου πρώην ρασοφόρου με το πλούσιο συγγραφικό έργο.

Πολλοί θεωρούν ότι καλώς έπραξε και πέταξε τα ράσα, αφού αισθανόταν ότι εγκλωβίζεται και επιθυμούσε να ζει χωρίς δεσμεύσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το χρέος είναι μεγάλο και το ράσο δεν είναι απλώς ένα ένδυμα, ένα ρούχο. Μεγάλη είναι, άλλωστε, η ευθύνη και για τον πνευματικό του, αλλά και για τον επίσκοπο που τον χειροτόνησε, ενώ τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο αυτό συζητιόταν πολύ έντονα στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια.

Ανδρέας Κονάνος: Αφού έβγαλε τα ράσα ετοιμάζεται να γίνει life coach -Ο Ανδρέας Κονάνος με εκατοντάδες ομιλίες, άρθρα και βιβλία είχε καταφέρει να τον αγαπήσουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Η απόφασή του προκάλεσε έκπληξη στους ακολούθους του, οι οποίοι δεν δίστασαν να δηλώσουν με πάθος τη στήριξή τους. Χιλιάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και μάλιστα πολλά από αυτά προέρχονται από ιερείς που επιβραβεύουν την απόφασή του, σαν να ζηλεύουν την κίνησή του.

«ΑΞΙΟΣ! Θα είστε πάντα ο ιερέας της καρδιάς μας. Είμαστε μαζί σας και καλή αρχή στο νέο σας ξεκίνημα» σημειώνει μία διαδικτυακή φίλη του, ενώ ένας ιερέας αναφέρει: «Καλή συνέχεια στο μονοπάτι που επέλεξες για να φτάσεις στην κορυφή. Τα πάντα είναι δρόμος προς Εκείνον. Εγώ σε γνώρισα ως φως και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχίσεις να είσαι. Σ’ αγαπήσαμε, σ’ αγαπάμε και θα σε αγαπάμε».

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλοι που σχολίασαν αρνητικά την απόφαση αυτή, αλλά δυστυχώς τα μηνύματα διαγράφηκαν…

«Σοκαριστικό… Προφανώς έπεσαν οι μάσκες» φαίνεται να έγραψε μία ακόλουθός του, ενώ κάποιος άλλος έγραψε: «Ακολουθείτε έναν άνθρωπο, αλλά όχι τον Χριστό. Σας έφερε κοντά του, αλλά όχι κοντά σε Εκείνον. Του καλλιεργήσατε τον αυτοθαυμασμό με τα λόγια σας. Κρίμα για τον π. Ανδρέα. Η ιεροσύνη είναι ένα από τα επτά μυστήρια το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, υπάρχουν κανόνες. Δεν μπορείς έτσι να πετάς τα ράσα, ο καθένας θα δώσει λόγο στον Θεό. Τι είναι, υπάλληλος σε εταιρία και τώρα παραιτείται; Ο Κύριος να μας φωτίσει».

Συγκεκριμένα, ο πρώην κληρικός σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του:
«Σήμερα είναι μια μέρα-ορόσημο για τη ζωή μου. Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει. Και κάτι καινούργιο αρχίζει. Υπέβαλα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παραίτησή μου από τις τάξεις του Κλήρου και έγινα πάλι ένας απλός πολίτης αυτού του κόσμου. Πλέον, είμαι “σκέτο”, ο Ανδρέας Κονάνος».

Κάνει, επίσης, σαφές ότι δεν θα αναλύσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, απλώς θέλησε να ενημερώσει για την αλλαγή. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι «μετά από 20 χρόνια ιερατικής ζωής, σήμερα αποχωρίζομαι τα ράσα. Και τώρα προχωράω παρακάτω. “Φεύγω” από κληρικός» και επισημαίνει ότι ένα νέο κεφάλαιο ζωής ανοίγεται μπροστά του, καλώντας τους ακολούθους του να είναι συνοδοιπόροι του σε αυτό.

Αν και τα μελλοντικά του σχέδια τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, οι φήμες οργιάζουν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Ανδρέας Κονάνος δεν θα μείνει μακριά από τη δημοσιότητα και την επαφή με τον κόσμο που τον ακούει συχνά με πολύ ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, προσφέρει υπηρεσίες ως ψυχολόγος, αλλά και ως σύμβουλος διατροφής, ενώ δεν αποκλείεται να ασχοληθεί και με το life coaching! Μάλιστα, λέγεται ότι προχώρησε στην αγορά ενός ακινήτου στον Λυκαβηττό το οποίο προορίζεται να γίνει η έδρα ενός κέντρου για διατροφικές συμβουλές.

Βέβαια, ο ίδιος σε παλαιότερη ομιλία του είχε αποκαλύψει ότι είχε έρθει αντιμέτωπος με ένα δαιμόνιο το οποίο είχε καταλάβει μία νεαρή κοπέλα και με τη φωνή της του είχε πει: «Γιατί έχεις μακριά γένια και μαλλιά, τι τα θες; Εγώ θα σε κάνω να τα αφήσεις έναν πόντο, θα σε κάνω μοντέρνο». Και τότε ο ίδιος απάντησε ότι θα συνεχίσει να προσεύχεται και δεν φοβάται!

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η στάση, οι χιλιάδες ακόλουθοι, οι πιστοί που μόλις μάθαιναν ότι θα πραγματοποιήσει ομιλία κατέκλυζαν από νωρίς τις αίθουσες, είχε χαρακτηριστεί από πολλούς «φαινόμενο Κονάνος». Βέβαια, δεν είναι λίγοι και αυτοί που θεωρούν ότι οι ομιλίες του χαρακτηρίζονται από φιλοσοφικό και όχι από θεολογικό λόγο.

Η κόντρα με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για την απομάκρυνση του από ραδιοφωνική εκπομπή

 

Δικαιωμένοι λέγεται ότι αισθάνονται οι συντελεστές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία για την απόφασή τους να απομακρύνουν από το πρόγραμμα του σταθμού τον πρώην κληρικό πριν από περίπου έξι χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πειραιά συζητείται ότι οι υπεύθυνοι της τοπικής Εκκλησίας θεωρούν πως η εξέλιξη τους δικαίωσε γι’ αυτή την απόφαση για τον δημοφιλή πρώην ιερέα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Εξάλλου, οι θέσεις του Ανδρέα Κονάνου περί αγάπης και οι φιλοσοφικοί στοχασμοί του δεν ήταν σε απόλυτη ταύτιση με το παραδοσιακό συντηρητικό ύφος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που απομακρύνθηκε τότε. Το 2014 ο ίδιος είχε εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά του σε ανάρτησή του στο facebook, τονίζοντας πως ενημερώθηκε από την τηλεφωνήτρια ότι σταματά η εκπομπή του και σχολίασε με νόημα πως είναι τιμητικό το γεγονός ότι δεν ανέθεσαν να τον απομακρύνει κάποια καθαρίστρια του σταθμού.

Μάλιστα, τότε έκανε γνωστό ότι η εκπομπή του δεν άρεσε επειδή, κατά τους υπευθύνους, ήταν προσωποκεντρική και αντί να οδηγεί στον Χριστό οδηγούσε σε εκείνον. Οι ακροατές, δηλαδή, μιλούσαν περισσότερο για τον ίδιο και όχι για τον Θεό. Μετά την απομάκρυνσή του από την Πειραϊκή Εκκλησία, ο τότε κληρικός στράφηκε και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, όμως ούτε εκεί έγινε δεκτός. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος τον είχε απομακρύνει από υπεύθυνο νεότητας της μητρόπολης.

Πηγή:Espresso

Σχετικά Άρθρα

Ο Εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην Ι.Μ. Νέας Φιλαδέλφειας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθως τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία. […]

«ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020» Η Υποδοχή της Παναγίας Παραμυθίας από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Στο πλαίσιο των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου με τον τίτλο: «ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020» με την παρουσία σύμπαντος του Ι. Κλήρου, των Μοναχικών Αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας και με την συρροή ευσεβούς Εκκλησιάσματος, παρά την συνεχή βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε χθες, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020, η υποδοχή της […]

Pin It on Pinterest