15 °C Athens, GR
29/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κέντρο της Αθήνας Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου, συνεδριάσεως 27ης Φεβρουαρίου Αμερικανικές Εκλογές: Νίκη του Τζό Μπαϊντεν στις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ Επαρχιακή Σύνοδος και χωρεπίσκοποι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Συνάντηση με τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά είχε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες στην Ι.Μ. Ηλείας στις 10:00 σήμερα το πρωί Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς Επίτιμος Διδάκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ προτρέπει την ευθύνη, την ελπίδα και την αλληλεγγύη στο μήνυμα της Κυριακής των Ρουμάνων Μεταναστών

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ προτρέπει την ευθύνη, την ελπίδα και την αλληλεγγύη στο μήνυμα της Κυριακής των Ρουμάνων Μεταναστών

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 8 / 2020 , 16:24 από

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ έστειλε ένα μήνυμα για την Κυριακή των Ρουμάνων Μεταναστών, το οποίο θα αναγνωσθεί φέτος στις 16 Αυγούστου.

Η Κυριακή των Ρουμάνων Μεταναστών γιορτάζεται στο Ρουμανικό Πατριαρχείο την πρώτη Κυριακή μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ευθύνη, ελπίδα και αλληλεγγύη σε περιόδους πανδημίας: Πλήρες κείμενο

Το έτος 2020 ανακηρύχθηκε από την Ιερή Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας ως το επίσημο έτος της ποιμαντικής φροντίδας των γονέων και των παιδιών και το εορταστικό έτος των Ορθόδοξων Φιλανθρωπικών Ρουμάνων στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Αυτά τα δύο θέματα, επίσημα και αναμνηστικά, επισημαίνουν δύο συντεταγμένες με μεγάλη σημασία στην εκκλησιαστική ζωή και δραστηριότητα.

Η ανακήρυξη του 2020 ως το επίσημο έτος της ποιμαντικής φροντίδας των γονέων και των παιδιών στοχεύει στην προώθηση βιβλικών και πατερικών ορόσημων σχετικά με την ποιμαντική φροντίδα γονέων και παιδιών, καθώς και το χριστιανικό οικογενειακό μοντέλο, καθώς και να τονίσει τον ρόλο της χριστιανικής παιδαγωγικής στη σύγχρονη κοινωνία , προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο πολλαπλών ποιμενικών προκλήσεων, η εκκλησία έχει την ευθύνη να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη χριστιανική οικογένεια γενικά.

Η χριστιανική οικογένεια κατείχε πάντα μια κεντρική θέση στην ορθόδοξη διδασκαλία μας, αντιπροσωπεύοντας το πιο πολύτιμο οικείο περιβάλλον για την καλλιέργεια συζυγικής, γονικής, φιλικής και αδελφικής αγάπης. Είναι μια ευλογία και μια εικόνα της αγάπης του Θεού για την ανθρωπότητα, ένας ιερός χώρος του έργου της χάρης της Αγίας Τριάδας προσανατολισμένης προς τη ζωή και την αιώνια αγάπη.

Στην οικογένεια, η σχέση μεταξύ παιδιών και γονέων γίνεται κατανοητή ειδικά από την άποψη της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό. Τα παιδιά δεν γεννιούνται μόνο για τη γήινη ζωή, αλλά επίσης γεννιούνται για να γίνουν, μέσω του Βαπτίσματος, γιοι και κόρες του Θεού με χάρη (Ιωάννης 1: 12-13) και να αποκτήσουν αιώνια ζωή στη Βασιλεία της αγάπης της Αγίας Τριάδας.

Η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, μέσω της ταυτόχρονης καλλιέργειας ελευθερίας και ευθύνης, είναι απαραίτητη στην ανθρώπινη κοινωνία. Το Ιερό Ευαγγέλιο και η Εκκλησιαστική Παράδοση τονίζουν τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ της πνευματικής ζωής και της κοινωνικής δραστηριότητας του ανθρώπου, μεταξύ προσευχής και δράσης, μεταξύ αφοσίωσης και γενναιοδωρίας, μεταξύ της Θείας Λειτουργίας και της Φιλανθρωπίας.

Ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο όπου ο υλιστικός ατομικισμός κάνει αισθητή την παρουσία του όλο και περισσότερο και οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερο προσωρινό υλικό πλούτο παρά για τον πνευματικό πλούτο της πίστης και της γενναιοδωρίας.

Ταυτόχρονα, περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όσον αφορά την υγεία και την αξία της ζωής, στην οποία πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη νέα επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσευχή και αδελφική βοήθεια, εγγύτητα στο Θεό και πρακτική αλληλεγγύη.

Αυτή η περίοδος μας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή στη γη και, επομένως, πόσο χρειάζεται να διατηρηθεί σε επαφή με τον Θεό, την Πηγή της γήινης ζωής και την αιώνια ουράνια ζωή. Επομένως, είναι απαραίτητο να μετατρέψουμε αυτήν την περίοδο ιατρικής κρίσης σε μια περίοδο ενίσχυσης της πίστης μας μέσω της προσευχής και της αύξησης της αγάπης μας για τους συνανθρώπους μας μέσω καλών έργων.

Ας διαφωτίσουμε τη ζωή μας μέσω της προσευχής, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, με εξομολόγηση και συχνότερη κοινωνία, αλλά και από όλες τις καλές πράξεις, για να βοηθήσουμε τους άρρωστους, τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς.

Σήμερα, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλλει συστηματικά και ουσιαστικά στην ανακούφιση των δεινών των ανθρώπων, μέσω της λειτουργικής, πνευματικής και ποιμαντικής εργασίας, και μέσω του έργου κοινωνικής και φιλανθρωπικής βοήθειας.

Πολλές κατηγορίες μειονεκτούντων ατόμων, άρρωστων ατόμων, παιδιών από φτωχές και εξαρτώμενες οικογένειες ή με γονείς που εργάζονται σε άλλες χώρες, μεμονωμένοι ηλικιωμένοι που εγκαταλείπονται από τις οικογένειές τους, γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άτομα με αναπηρία, χρήστες ναρκωτικών ή Άλλοι τύποι εθισμών, άνεργοι, φτωχοί και άλλοι άνθρωποι, υποστηρίζονται μέσω πολλών προγραμμάτων και κοινωνικών προγραμμάτων που εκτελούνται στο επίπεδο του Ρουμανικού Πατριαρχείου.

Σε αυτά προστίθενται τόσο η θρησκευτική βοήθεια που παρέχονται από τους φιλανθρωπικούς ιερείς στις στρατιωτικές μονάδες, τους σωφρονιστές, τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα, καθώς και την κοινωνική-φιλανθρωπική δραστηριότητα των εθελοντών από τις ενορίες.

Με την ευκαιρία της Κυριακής των Ρουμάνων Μεταναστών, συγχαίρουμε όλους τους ιεράρχες και τους υπηρέτες των Ρουμάνων Ορθόδοξων Αγίων Βωμών στο εξωτερικό για το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο τους, για τη διατήρηση και καλλιέργεια της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, της ρουμανικής πνευματικότητας και ταυτότητας, ιεροκήρυκες φιλανθρωπίας και κοινωνίας, και φιλανθρωπικοί πατέρες όσων έχουν ανάγκη.

Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν τις ποιμαντικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικο-φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, καθώς και σε όλους τους φιλανθρωπικούς ή γενναιόδωρους Ορθόδοξους Ρουμάνους.

Τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν με μεγάλο ζήλο και χαρά το γενναιόδωρο και χρήσιμο έργο τους, για τη δόξα της Αγίας Τριάδας και προς όφελος του ρουμανικού λαού.

Με μεγάλη εκτίμηση και πατρική ευλογία,

† Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας

Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Basilica.ro / Mircea Florescu

  • Source: Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ προτρέπει την ευθύνη, την ελπίδα και την αλληλεγγύη στο μήνυμα της Κυριακής των Ρουμάνων Μεταναστών

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι με το τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του οικείου Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Αγ.Γεωργίου Αλ Ομαγιάρα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 8 / 2020 , 13:40 από Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης Χ συναντήθηκε με τους Συντονιστές των κύριων τμημάτων στη Δαμασκό και τους συντονιστές της περιοχής στο Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αντιοχείας την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αλ Ομαγιάρα. Η συνάντηση ξεκίνησε […]

Μόσχας Κύριλλος Η μόνη μας απάντηση στην αγάπη της Μητέρας του Θεού είναι η διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης 10

Μόσχας Κύριλλος: Η μόνη μας απάντηση στην αγάπη της Μητέρας του Θεού είναι η διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 10 / 2023 , 23:53 από news_room *Στις 14 Οκτωβρίου 2023, στην εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και Παναγίας Θεοτόκου στη Ρωσία, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον άνω ναό του Ιερού Μοναστηριακού Ναού της Αγίας Θεοτόκου της Σταυροπηγιακής Μονής […]