22 °C Athens, GR
29/09/2021

Τελευταια Νέα
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή του Καναδά στην Κύπρο Σ. Αναγνωστόπουλος: Αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά για τις τιμές, θα παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση Τζ. Πάιατ: Περισσότερο ευθυγραμμισμένα από ποτέ τα ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδας-ΗΠΑ Την ανησυχία της για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο εξέφρασε η φον Ντερ Λάϊεν Μενέντεζ: «Όχι» στην πώληση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των S-400 Διπλωματικές πηγές: Nέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης :«Να αγοράσω πρόσφορο & νάμα ή να φτιάξω;» – Σειρά βίντεο πνευματικής ωφέλειας Συνάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ‘Ολο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Η Έναρξη του νέου Σχολικού Έτους στην Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 8 / 2020 , 17:00 από adologala.gr

Η κίνηση έρχεται καθώς οι εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας αυξάνονται αφού η Άγκυρα στέλνει πλοίο για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Γαλλία θα στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη Ραφαλέ και τη ναυτική φρεγάτα «Λαφαγιέτ» στην περιοχή ως μέρος των σχεδίων αύξησης της στρατιωτικής της παρουσίας, δήλωσε το υπουργείο ένοπλων δυνάμεων την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν  χαρακτήρισε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο «ανησυχητική» και προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει την «μονομερή» αναζήτηση και «να επιτρέψει έναν ειρηνικό διάλογο» μεταξύ των γειτονικών μελών του ΝΑΤΟ.

“Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας”, δήλωσε η Τετάρτη στο Twitter στο Macron.

Την Πέμπτη, ο γαλλικός στρατός πραγματοποίησε εκπαιδευτικές ασκήσεις με ελληνικές δυνάμεις στο νότιο νησί της Κρήτης, σύμφωνα με ελληνικές πηγές άμυνας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ως την πρώτη εκδήλωση της υποστήριξης του Macron.

“Ο Εμμανουήλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γαλλικά, μετά από κλήση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Η διαφορά

Η Τουρκία και η Ελλάδα, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν έντονα για αλληλεπικαλυπτόμενους ισχυρισμούς για πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή με βάση αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την έκταση των ηπειρωτικών τους ριζών σε νερά διάστικτα με τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Τα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα της περιοχής αποτελούν επίσης συχνή διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η διαμάχη Άγκυρας-Αθήνας κλιμακώθηκε αυτήν την εβδομάδα όταν η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά ναυτικά σκάφη από το ελληνικό νησί Καστελόριζο.

Η Ελλάδα ανέπτυξε επίσης πολεμικά πλοία για την παρακολούθηση του πλοίου, το οποίο επί του παρόντος ταξιδεύει δυτικά της Κύπρου.

Το γραφείο του Macron, σε δήλωση, ανέφερε ότι η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είχε ως στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης και σημείωσε την «αποφασιστικότητα του Παρισιού να τηρήσει το διεθνές δίκαιο».

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος ηγέτης ζήτησε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για αυτό που χαρακτήρισε ως «παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας στα χωρικά τους ύδατα. Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας έχουν επίσης διαλυθεί για τη σύγκρουση στη Λιβύη.

«Κίνδυνος ατυχήματος»

Ο Μητσοτάκης σε δήλωση προέτρεψε την Τουρκία να δείξει «αίσθηση» και προειδοποίησε ότι η αναμέτρηση στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικό ατύχημα.

“Ανυπομονούμε να αισθανθούμε επιτέλους στην αίσθηση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, ώστε ο διάλογος να ξεκινήσει εκ νέου με καλή πίστη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Ο κίνδυνος ατυχήματος κρύβεται όταν συγκεντρώνονται τόσα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή».

Η Αθήνα δεν θα επιδίωκε να κλιμακώσει την κατάσταση, είπε, αλλά πρόσθεσε: “Ωστόσο, καμία πρόκληση δεν θα απαντηθεί.”

Ο Χουλούσι Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απηχεί το συναίσθημα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», είπε, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.

Η Τουρκία αναφέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά είναι στεγασμένη σε μια στενή λωρίδα νερού λόγω της επέκτασης της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, με βάση την παρουσία πολλών ελληνικών νησιών κοντά στην ακτή της.

Το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεύεται από πλοία του Τουρκικού Ναυτικού καθώς ταξιδεύει στη Μεσόγειο
Το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεύεται από πλοία του Τουρκικού Ναυτικού καθώς ταξιδεύει στη Μεσόγειο Θάλασσα, έξω από την Αττάλεια, Τουρκία, 10 Αυγούστου 2020 [Φυλλάδιο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μέσω του Reuters]
Το νησί Καστελόριζο, το οποίο απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Τουρκίας και 570 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι μια ιδιαίτερη πηγή τουρκικής απογοήτευσης.

“Το αίτημα της Ελλάδας για μια ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων λόγω του νησιού Meis 10 τετραγωνικών [Καστελόριζο] … δεν μπορεί να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε λογική”, είπε.

Ο ισχυρισμός της Ελλάδας στα ύδατα γύρω από το Καστελόριζο βασίζεται σε ναυτική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε από πολλές χώρες, αλλά όχι από την Τουρκία.

Η Άγκυρα δήλωσε ότι θα εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αθήνα ζήτησε την άμεση απόσυρση του Oruc Reis από την περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας επρόκειτο να πετάξει στο Ισραήλ την Πέμπτη για συνομιλίες, ανέφερε το γραφείο του και θα ασχοληθεί επίσης με το υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσουν την Ανατολική Μεσόγειο, τον Λίβανο και τη Λευκορωσία.

Ο Charles Kupchan, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

“Κανείς δεν θέλει να πάει στον πόλεμο. Κανείς δεν θέλει να δει δύο μέλη του ΝΑΤΟ να το αναμιγνύουν”, είπε στο Αλ Τζαζίρα. “Από την άλλη πλευρά, όταν έχετε τόσα πολλά ναυτικά σκάφη, όταν οι εντάσεις είναι τόσο υψηλές … τα πράγματα βρίσκονται σε επικίνδυνο μέρος.”

Σημειώνοντας τον διπλωματικό αγώνα για την εξουδετέρωση των εντάσεων, ο Kupchan είπε: “Με κάποιους τρόπους, βλέπεις μια διπλωματική απάντηση στο κατάστρωμα …  Και νομίζω ότι οι Γάλλοι προσπαθούν να πω παραμείνουν, θα προσπαθήσουμε να κρυώσει η θερμοκρασία εδώ προτού τα πράγματα ξεφύγουν. ”

Μια παρόμοια κρίση τον περασμένο μήνα αποτράπηκε μετά την Τουρκία που τράβηξε το Oruc Reis πίσω για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ελλάδα και την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ Γερμανία.

Ωστόσο, η διάθεση έπεσε την περασμένη εβδομάδα μετά την υπογραφή συμφωνίας από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν «άκυρη»

Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν επίσης καταγγείλει μια αμφισβητούμενη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ασφάλειας, που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ της Άγκυρας και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Ακολουθήστε μας :
  • Source: Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά Άρθρα

2 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:16 από news_room «Ἀνοιγέσθω ἡ πύλη τοῦ οὐρανοῦ σήμερον· ὁ γὰρ ἄναρχος Λόγος τοῦ Πατρός, ἀρχὴν λαβὼν χρονικήν, μὴ ἐκστὰς τῆς αὐτοῦ Θεότητος, ὑπὸ Παρθένου ὡς βρέφος τεσσαρακονθήμερον, Μητρὸς ἑκὼν προσφέρεται, ἐν ναῷ τῷ νομικῷ καὶ τοῦτον ἀγκάλαις εἰσδέχεται ὁ Πρέσβυς. Ἀπόλυσον […]

Η πόλη της Νέας Υόρκης τίμησε τους 30.000 νεκρούς της από την Covid-19

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 3 / 2021 , 14:21 από news_room Η Νέα Υόρκη, η πόλη των ΗΠΑ που πενθεί τους περισσότερους θανάτους από Covid-19 στη χώρα, απέτισε φόρο τιμής στους 30.258 νεκρούς της, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. «Χάσαμε περισσότερους Νεοϋορκέζους από όσους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, […]

Pin It on Pinterest