32 °C Athens, GR
11/08/2020

Τελευταια Νέα
Στα άκρα η ένταση, κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη μέσα στη νύχτα Η Εκκλησία της Κύπρου διεξάγει έρανο για τον Λίβανο Η προσευχή του Ακάθιστου Ύμνου Ι.Μ. Νέας Ιωνίας: Χειροτονία νέου διακόνου στον Εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού 10 Αυγούστου – Ιερά Μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου Έμπρακτη η στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο Αποστέλλει Βοήθεια με το Αρματαγωγό Ικαρία Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για την παροχή αρωγής στον Λίβανο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως:“Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού” Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για την τραγωδία στη Βηρυτό σε ΠτΔ του Λιβάνου και Πατριάρχη Αντιοχείας Ο Αλεξανδρείας: ”Η Μεσόγειος θα ανήκει πλέον σ’αυτούς που θα καλλιεργούν την ειρήνη”

Χονγκ Κονγκ αναβάλλονται οι νομοθετικές εκλογές από την αύξηση του κοροναϊού

Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam έχει επικαλεσθεί νόμους έκτακτης ανάγκης για να αναβάλει τις εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου κατά ένα χρόνο, αναφέροντας την επιδείνωση της επιδημίας του κοροναϊού ως τον λόγο.

Η κίνηση την Παρασκευή θεωρείται ως οπισθοδρόμηση για την αντιδημοκρατική αντιπολίτευση, η οποία ελπίζει να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση με την τρέχουσα πλειοψηφία υπέρ του Πεκίνου για να εξασφαλίσει την ίδια την ιστορική πλειοψηφία.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Λαμ είπε ότι η απόφαση να καθυστερήσει η  ψηφοφορία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν η « πιο δύσκολη» φέτος, αλλά ήταν απαραίτητο να διαφυλαχθεί η υγεία των ανθρώπων.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο. Η απόφαση αυτή είναι επομένως απαραίτητη”, πρόσθεσε ο ηγέτης που υποστηρίζεται από το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε της έδωσε πλήρη υποστήριξη.

Η Λαμ είπε ότι “προσέχει μόνο την τρέχουσα πανδημία”, αρνούμενη ότι  η κίνηση ήταν πολιτική απόφαση για να χτυπήσει την αντιπολίτευση, ενώ το  Πεκίνο χαιρέτισε την αναβολή ως “αναγκαία, λογική και νόμιμη”.

Πριν από την ανακοίνωση του Lam, μια ομάδα 22 βουλευτών είχε εκδώσει δήλωση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ξέσπασμα ως δικαιολογία για την αναβολή της ψηφοφορίας.

Η απόφαση λαμβάνεται μια μέρα αφότου οι αξιωματούχοι αποκλείουν  δώδεκα υποψηφίους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας, Joshua Wong, από το να συμμετάσχουν  στις εκλογές.

«Ποιος προσπαθεί να ξεγελάσει;»

Η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει δει μια αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊό από τις αρχές Ιουλίου. Το Χονγκ Κονγκ είχε καταγράψει περίπου 3.100 μολύνσεις από την Πέμπτη, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό στις αρχές του μήνα.

Οι κυβερνητικοί επικριτές, ωστόσο, λένε ότι το Χονγκ Κονγκ  κατάφερε μέχρι στιγμής να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το ξέσπασμα και επεσήμανε σε περισσότερες από 40 χώρες που διεξήγαγαν εκλογές τους τελευταίους μήνες, παρά το ότι αντιμετώπισαν πολύ χειρότερη επιδημία από το Χονγκ Κονγκ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου, στηρίζοντας την υποστήριξη ενός αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να σταλούν στην ηπειρωτική Κίνα για δίκη.

“Τα πολιτικά κόμματα που συνδέονται με το Πεκίνο … λένε εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι δεν πιστεύουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν”, δήλωσε η Έμιλι Λάου, πρόεδρος των Διεθνών Υποθέσεων Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, απορρίπτοντας την αιτιολογία του Lam για καθυστέρηση της ψηφοφορίας για λόγους υγείας

“Ποιος προσπαθεί να ξεγελάσει;” Ο Λος είπε στο Αλ Τζαζίρα. “Νομίζω ότι είναι αρκετά γελοίο.”

Εθνικό δίκαιο ασφάλειας

Οι εκλογές για το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, γνωστές ως  LegCo , είχαν προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου.

Μόνο οι μισές από τις 70 έδρες εκλέγονται άμεσα από τους λαούς του Χονγκ Κονγκ, με τις 30 να επιλέγονται από ομάδες ειδικών συμφερόντων που είναι κυρίως υπέρ του Πεκίνου και οι υπόλοιπες πέντε έδρες καταλαμβάνονται από δημοτικά εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους. 

Η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία θα ήταν η πρώτη από τότε που το Πεκίνο επέβαλε έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που είχε επιβληθεί στην πρώην βρετανική αποικία τον περασμένο μήνα, ορίζοντας ότι οι υποψήφιοι που την παραβίασαν δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.

Οι επικριτές λένε ότι ο νόμος είναι μια προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει τη διαφωνία στο Χονγκ Κονγκ, ξεκινώντας μια καταστολή που σηματοδοτεί το  τέλος του υψηλού βαθμού αυτονομίας της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ λένε ότι ο νόμος δεν θα υπονομεύσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ και είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της τάξης και της ευημερίας μετά από μήνες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέρυσι.

Την Πέμπτη, 12 υποψήφιοι υπέρ της δημοκρατίας απαγορεύτηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το σύνταγμα της πόλης ή δεσμεύτηκαν να πιστέψουν στις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις.

“Πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι οι πιο σκανδαλώδεις εκλογές στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο Wong σε δημοσιογράφους νωρίτερα την Παρασκευή. “Θέλω να τονίσω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πίστευε ότι αυτή η απαγόρευση των εκλογών δεν οδηγείται πολιτικά”, είπε.

“Το Πεκίνο έχει προβεί σε πολλές πράξεις για να εμποδίσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης να πάρει την πλειοψηφία στη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ.”

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Το πρακτορείο Xinhua αναφέρει την κατάσταση η οποία επικρατεί με τον νέο κορονοϊό στον κόσμο σήμερα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δελτίο τύπου του πρακτορείου Xinhua για την κατάσταση η οποία επικρατή με τον νέο κορονοϊό στον κόσμο  Η Ινδία ανέφερε ημερήσιο ρεκόρ 7.964 λοιμώξεων το Σάββατο και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 173.763 θετικά περιστατικά και 4.971 θανάτους, καθιστώντας τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο ένατη στη λίστα με τις […]

Κινέζος καρδιολόγος σε έρευνα του λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος kawasaki σχετίζεται με τον κορονοϊό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο COVID-19 και το Kawasaki, μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών προκαλώντας φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία τους και μπορεί να βλάψει την καρδιά σε σοβαρές περιπτώσεις, δήλωσε ένας ανώτερος καρδιολόγος. Οι ιατροί θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν […]

Pin It on Pinterest