19 °C Athens, GR
07/10/2022

Το Ιράν αρνείται να αποκαλύψει την πυρκαγιά στον πυρηνικό χώρο του Natanz

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 15:50 από

Η κίνηση έρχεται καθώς ο αρχηγός πολιτικής άμυνας του Ιράν απειλεί να εκδώσει αντίποινα εάν βρεθεί απόδειξη ξένης κυβερνοεπιθέσεων.

Μια άποψη ενός κατεστραμμένου κτιρίου μετά από πυρκαγιά στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν στο Ισφαχάν [WANA μέσω Reuters]
Μια άποψη ενός κατεστραμμένου κτιρίου μετά από πυρκαγιά στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν στο Ισφαχάν [WANA μέσω Reuters]

Ιρανοί ερευνητές έχουν προσδιορίσει την αιτία πυρκαγιάς στο πυρηνικό εργοστάσιο του Natanz, δήλωσε εκπρόσωπος του ανώτατου σώματος ασφαλείας του Ιράν την Παρασκευή, ενώ αρνήθηκε να δημοσιεύσει αμέσως λεπτομέρειες για τα ευρήματα για «λόγους ασφαλείας».

Η δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε όταν η Gholamreza Jalali, επικεφαλής της πολιτικής άμυνας του Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Τεχεράνη θα δώσει αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας που πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις στους πυρηνικούς της χώρους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η πυρκαγιά στο Natanz, η οποία σημειώθηκε νωρίς την Πέμπτη, προκλήθηκε από σαμποτάζ στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, το Reuters είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν προσέφεραν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό. 

Ο ιστότοπος εμπλουτισμού ουρανίου Natanz, μεγάλο μέρος του οποίου είναι υπόγεια, είναι μία από τις πολλές ιρανικές εγκαταστάσεις που παρακολουθούνται από επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), του πυρηνικού φύλακα των Ηνωμένων Εθνών.

Μια πόρτα που κρέμεται από τους μεντεσέδες της έδειχνε ότι υπήρχε έκρηξη μέσα στο κτίριο.

Ο ΔΟΑΕ δήλωσε ότι κανένας από τους επιθεωρητές του δεν ήταν στο Natanz τη στιγμή της πυρκαγιάς και ότι «η τοποθεσία όπου συνέβη το περιστατικό δεν περιέχει πυρηνικά υλικά».

«Τα Τσιτά της πατρίδας»

Ο Κέβαν Χοσράβι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA αργά την Παρασκευή ότι εμπειρογνώμονες “έχουν προσδιορίσει την κύρια αιτία του συμβάντος”, αλλά “θα κηρυχθεί σε εύθετο χρόνο για λόγους ασφαλείας”. 

Το μυστήριο γύρω από το περιστατικό βαθαίνει αφού το BBC ανέφερε ότι μια άγνωστη ομάδα που ονομάζεται “Cheetah’s of the Homeland” διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση σε μια δήλωση που εστάλη στους Περσικούς δημοσιογράφους της υπηρεσίας πριν από τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων για την πυρκαγιά.

Ένα βίντεο ισχυρίστηκε ότι η ομάδα περιελάμβανε “στρατιώτες από την καρδιά των οργανώσεων ασφαλείας του καθεστώτος” που ήθελαν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν έχει από καιρό διατηρήσει το ατομικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποψιάσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το συμβάν. 

Σε άρθρο που εκδόθηκε την Πέμπτη, το IRNA εξέτασε αυτό που αποκαλούσε πιθανότητα σαμποτάζ, παρόλο που σταμάτησε να κατηγορεί άμεσα τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

“Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει προσπαθήσει να αποτρέψει την εντατικοποίηση των κρίσεων και τον σχηματισμό απρόβλεπτων συνθηκών και καταστάσεων”, δήλωσε ο IRNA. “Αλλά η διέλευση των κόκκινων γραμμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από εχθρικές χώρες, ιδίως το σιωνιστικό καθεστώς και τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι η στρατηγική … πρέπει να αναθεωρηθεί”.

Το 2010, ο ιός υπολογιστών Stuxnet, ο οποίος πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε ευρέως από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε αφού χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στην εγκατάσταση Natanz.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Jalali είπε στην κρατική τηλεόραση ότι “εάν αποδειχθεί ότι η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί από κυβερνοεπιθέσεις, θα ανταποκριθούμε”.

Το Natanz είναι το επίκεντρο του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ο ΔΟΑΕ πιστεύουν ότι είχε ένα συντονισμένο, παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που σταμάτησε το 2003.

Η Τεχεράνη αρνείται την αναζήτηση πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν πυροδοτεί μηχανισμό διαφωνίας πυρηνικών συμφωνιών

Το Ιράν μείωσε το πυρηνικό του έργο σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των περισσότερων παγκόσμιων κυρώσεων βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε με έξι παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, αλλά μείωσε τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς της συμφωνίας από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε το 2018.

Ο ΔΟΑΕ έχει επίσης εκδώσει δύο εκθέσεις φέτος που επιπλήττουν το Ιράν επειδή δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες πριν από τη συμφωνία του 2015 σε τρεις τοποθεσίες και αρνήθηκε την πρόσβαση σε δύο από αυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στον ΔΟΑΕ στις 10 Ιουνίου, ζητώντας από το Ιράν να παρέχει πρόσβαση στις συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την πυρηνική συμφωνία ως ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας και αγωνίστηκαν να τη διατηρήσουν ζωντανή από την κίνηση των ΗΠΑ. Έχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα κεφάλαια που ρέουν στο Ιράν καθώς η οικονομία του σηματοδοτείται.

Ξεχωριστά την Παρασκευή, το IRNA ανέφερε ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif ενεργοποίησε μηχανισμό επίλυσης διαφορών με τη συμφωνία του 2015, κατηγορώντας την κίνηση για τη μη συμμόρφωση της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προς την πλευρά τους της συμφωνίας, καθώς και για μια ευρωπαϊκή ώθηση να επιπλήξει το Ιράν στον ΔΟΑΕ για την άρνησή του να δώσει πρόσβαση σε επιθεωρητές στους πυρηνικούς του χώρους.

Ο μηχανισμός διαφωνίας προβλέπει μια περίοδο περίπου ενός μήνα, η οποία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλα τα μέρη, για την επίλυση τυχόν διαφωνίας.

Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν.

Στις 15 Ιανουαρίου, οι Ευρωπαίοι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της συμφωνίας για να αναγκάσουν το Ιράν να συζητήσει για πιθανές παραβιάσεις της συμφωνίας, καθώς η Τεχεράνη φάνηκε να υποχωρεί και αρνήθηκε να δεσμευτεί από τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου.

Αργότερα ανέστειλαν την αγωγή.

 

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοινώνει το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοινώνει το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα σειρά κανονισμών για τη “σημαντική” μείωση των εκπομπών μεθανίου της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, με στόχο να δώσει η χώρα το παράδειγμα μεσούσης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός […]

USA Famous authors express their solidarity with Salman Rushdie

ΗΠΑ: Διάσημοι συγγραφείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Σαλμάν Ρούσντι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 8 / 2022 , 17:33 από news_room Ορισμένοι από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ, όπως οι Πολ Όστερ και Γκέι Ταλίς, συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον 75χρονο συγγραφέα που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης την προηγούμενη […]

Pin It on Pinterest