25 °C Athens, GR
25/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης Ξεκίνησε η 12η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου παλαιού Καίρου Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Μικρό το ποσοστό διαφοράς του με την Έφη Αχτσιόγλου Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Pannonhalma Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως: Οι Εορτές των γυναικών Αγίων και Μαρτύρων είναι ευκαιρία να θυμηθούμε την προσφορά και τις θυσίες των γυναικών στην εκκλησία

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 7 / 2020 , 14:16 από

“Αι εορταί Αγίων και Μαρτύρων γυναικών, όπως η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, είναι ευκαιρία διά να ενθυμηθώμεν την μαρτυρίαν, τας θυσίας και την προσφοράν των γυναικών εις την Εκκλησίαν, και τον ιδιαίτερον σεβασμόν, τον οποίον απολαμβάνουν εις την Ορθοδοξίαν”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, στην Κοινοτική Αίθουσα, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, για την εορτή της ιεράς μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό της Κοινότητας Κοντοσκαλίου.

“Ατυχώς και αστόχως η Ορθόδοξος Εκκλησία χαρακτηρίζεται έξωθεν ως ανδροκεντρική. Όμως, η κεντρική θέσις της Θεοτόκου εις την ζωήν της, η πληθύς των Αγίων γυναικών, η προσφορά των γυναικών εις τας ενορίας, το πολυδιάστατον διακονικόν έργον των, και ο ουσιαστικός ρόλος αυτών εις την οικογένειαν, την «μικράν Εκκλησίαν», κατά τον προκάτοχόν μας εις τον Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, Ιωάννην τον Χρυσόστομον,  τα οποία προκαλούν θαυμασμόν, ακυρώνουν αυτάς τας θεωρήσεις. Πολύ εύστοχα, ο Μητροπολίτης Περγάμου εξαίρει το γεγονός, ότι εις την Ορθόδοξον Παράδοσιν, η γυναίκα είναι ο κατ᾿ εξοχήν εκφραστής του προσωποκεντρικού ήθους. Γράφει: «Η γυναίκα, περισσότερο από κάθε άλλον, και ίσως πρώτα από κάθε άλλον ως Μητέρα, μας μαθαίνει να ζούμε ως πρόσωπα και όχι ως άτομα, δηλαδή ως όντα σχέσεως, και όχι ως αυτονομημένα και ανεξάρτητα όντα»”.

Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξήρε το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων, και τον συνεχάρη για όλα όσα έχει προσφέρει κατά τη διακονία του στην ιστορική αυτή περιοχή της Πόλεως. “Ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός, η εργατικότης και ο ένθεος ζήλος σας παρήγαγαν θαυμαστά αποτελέσματα. Όντως, εδώκατε νέαν πνοήν εις τα εκκλησιαστικά πράγματα, ευρήκατε εξαιρετικούς συνεργάτας, τους εμπνεύσατε, τους εκινητοποιήσατε. Απεδείξατε ότι ο Θεός ευλογεί και ενισχύει κάθε ιδικήν μας γνησίαν προσπάθειαν, η οποία είναι έκφρασις της δωρηθείσης ημίν υπ᾿ αυτού ελευθερίας. «Τω θέλοντι κάμνειν, συγκάμνει Θεός». Παρομοίας πρωτοβουλίας έχετε αναλάβει και εις την Επαρχίαν σας, την Σηλυβρίαν. Σας επαινούμεν και επευλογούμεν την μαρτυρίαν σας. Μαζί με όλα αυτά, επιδεικνύετε ζωηρόν ενδιαφέρον δι᾿ όλα τα ιερά και τα όσια της Ρωμιοσύνης εις την Μικράν Ασίαν, ανακαλύπτετε μνημεία, τα καταγράφετε και τα αποτυπώνετε, πριν πολλά από αυτά εξαφανισθούν λόγω του πανδαμάτορος χρόνου, των φυσικών φαινομένων και των ανθρωπογενών αιτίων. Με πολύ ενδιαφέρον και χαρά περιμένουμε το σχετικόν βιβλίον σας, το οποίον ετοιμάζετε και είναι υπό έκδοση”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Επίσης, ευχαρίστησε για την προσφορά τους τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Βασίλειο Ιωαννίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου κ. Αναστάσιο Χονδρόπουλο και τους πρόθυμους συνεργάτες του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον προσφάτως αποβιώσαντα δραστήριο Αντιπρόεδρο της Κοινότητας, μακαριστό Γεώργιο Χονδρόπουλο, αδελφό του Προέδρου και στενό συνεργάτη του Μητροπολίτου Σηλυβρίας. 

Προηγουμένως, τον προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος, με αφορμή τη σημερινή εορτή, σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι μάρτυρες είναι το υπόδειγμα της πίστης, της υπομονής, του θάρρους και της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αοιδίμου προκατόχου Του Πατριάρχου Αθηναγόρου, με την ευκαιρία της σημερινής 48ης επετείου από την εκδημία του.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 13:51 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, συμπροσευχήθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, Δημοσιογράφου και Πατριαρχικού Φωτογράφου.  Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. […]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 13:39 από news_room Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη την Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021, στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στα Πριγκηπόννησα, για ολιγοήμερη ανάπαυση και περισυλλογή. Συν Θεώ ο Παναγιώτατος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. […]

Pin It on Pinterest