Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Περιφέρεια Ηπείρου: Σε εξέλιξη οι πληρωμές των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης για θέματα του Αγίου Όρους Ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΝΔ για την επίθεση στο γραφείο του Βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου Ολοκληρώθηκε η Διακλαδική Άσκηση «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 21» – Adologala.gr Γκάνα: 5 εκατομμύρια δέντρα ξεκίνησαν να φυτεύονται για την καταπολέμηση της καταστροφής των δασών Υπόθεση βιασμού 24χρονης διερευνά το ΤΑΕ Πάφου – Adologala.gr Νεκρός εντοπίστηκε 75χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Τρόοδος – Adologala.gr Ισραήλ: Ο κεντρώος Μίκι Λεβί εξελέγη νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου – Adologala.gr Στις Βρυξέλλες έφτασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – Adologala.gr Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες στο Τελ-Αβίβ γιορτάζουν την αποχώρηση του Νετανιάχου από την εξουσία

Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως: Οι Εορτές των γυναικών Αγίων και Μαρτύρων είναι ευκαιρία να θυμηθούμε την προσφορά και τις θυσίες των γυναικών στην εκκλησία

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 7 / 2020 , 14:16 από adologala.gr

“Αι εορταί Αγίων και Μαρτύρων γυναικών, όπως η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, είναι ευκαιρία διά να ενθυμηθώμεν την μαρτυρίαν, τας θυσίας και την προσφοράν των γυναικών εις την Εκκλησίαν, και τον ιδιαίτερον σεβασμόν, τον οποίον απολαμβάνουν εις την Ορθοδοξίαν”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, στην Κοινοτική Αίθουσα, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, για την εορτή της ιεράς μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό της Κοινότητας Κοντοσκαλίου.

“Ατυχώς και αστόχως η Ορθόδοξος Εκκλησία χαρακτηρίζεται έξωθεν ως ανδροκεντρική. Όμως, η κεντρική θέσις της Θεοτόκου εις την ζωήν της, η πληθύς των Αγίων γυναικών, η προσφορά των γυναικών εις τας ενορίας, το πολυδιάστατον διακονικόν έργον των, και ο ουσιαστικός ρόλος αυτών εις την οικογένειαν, την «μικράν Εκκλησίαν», κατά τον προκάτοχόν μας εις τον Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, Ιωάννην τον Χρυσόστομον,  τα οποία προκαλούν θαυμασμόν, ακυρώνουν αυτάς τας θεωρήσεις. Πολύ εύστοχα, ο Μητροπολίτης Περγάμου εξαίρει το γεγονός, ότι εις την Ορθόδοξον Παράδοσιν, η γυναίκα είναι ο κατ᾿ εξοχήν εκφραστής του προσωποκεντρικού ήθους. Γράφει: «Η γυναίκα, περισσότερο από κάθε άλλον, και ίσως πρώτα από κάθε άλλον ως Μητέρα, μας μαθαίνει να ζούμε ως πρόσωπα και όχι ως άτομα, δηλαδή ως όντα σχέσεως, και όχι ως αυτονομημένα και ανεξάρτητα όντα»”.

Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξήρε το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων, και τον συνεχάρη για όλα όσα έχει προσφέρει κατά τη διακονία του στην ιστορική αυτή περιοχή της Πόλεως. “Ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός, η εργατικότης και ο ένθεος ζήλος σας παρήγαγαν θαυμαστά αποτελέσματα. Όντως, εδώκατε νέαν πνοήν εις τα εκκλησιαστικά πράγματα, ευρήκατε εξαιρετικούς συνεργάτας, τους εμπνεύσατε, τους εκινητοποιήσατε. Απεδείξατε ότι ο Θεός ευλογεί και ενισχύει κάθε ιδικήν μας γνησίαν προσπάθειαν, η οποία είναι έκφρασις της δωρηθείσης ημίν υπ᾿ αυτού ελευθερίας. «Τω θέλοντι κάμνειν, συγκάμνει Θεός». Παρομοίας πρωτοβουλίας έχετε αναλάβει και εις την Επαρχίαν σας, την Σηλυβρίαν. Σας επαινούμεν και επευλογούμεν την μαρτυρίαν σας. Μαζί με όλα αυτά, επιδεικνύετε ζωηρόν ενδιαφέρον δι᾿ όλα τα ιερά και τα όσια της Ρωμιοσύνης εις την Μικράν Ασίαν, ανακαλύπτετε μνημεία, τα καταγράφετε και τα αποτυπώνετε, πριν πολλά από αυτά εξαφανισθούν λόγω του πανδαμάτορος χρόνου, των φυσικών φαινομένων και των ανθρωπογενών αιτίων. Με πολύ ενδιαφέρον και χαρά περιμένουμε το σχετικόν βιβλίον σας, το οποίον ετοιμάζετε και είναι υπό έκδοση”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Επίσης, ευχαρίστησε για την προσφορά τους τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Βασίλειο Ιωαννίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου κ. Αναστάσιο Χονδρόπουλο και τους πρόθυμους συνεργάτες του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον προσφάτως αποβιώσαντα δραστήριο Αντιπρόεδρο της Κοινότητας, μακαριστό Γεώργιο Χονδρόπουλο, αδελφό του Προέδρου και στενό συνεργάτη του Μητροπολίτου Σηλυβρίας. 

Προηγουμένως, τον προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος, με αφορμή τη σημερινή εορτή, σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι μάρτυρες είναι το υπόδειγμα της πίστης, της υπομονής, του θάρρους και της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αοιδίμου προκατόχου Του Πατριάρχου Αθηναγόρου, με την ευκαιρία της σημερινής 48ης επετείου από την εκδημία του.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 4 / 2021 , 17:52 από news_room Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων που τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, εορτή του Αγίου Γέροντος Αμφιλοχίου του Πάτμιου. Απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου […]

Επικοινωνία Ποροσένκο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares H A. Εξοχότης ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρος Ποροσένκο επικοινώνησε τηλεφωνικώς προς της Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τον οποίο εξέφρασε και πάλι τις θερμές ευχαριστίες του για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του Παναγιωτάτου προς την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της χώρας του, τον ενημέρωσε […]

Pin It on Pinterest