19 °C Athens, GR
07/10/2022

Η ομιλία του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ.Γιώργου Σαββίδη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 16:32 από

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω μια πολύ έμπειρη και καταξιωμένη δικηγόρο, την φίλη ‘Εμιλυ Γιολίτη, στο Υπουργείο μας, η οποία από σήμερα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ενός Υπουργείου πολυσχιδούς, με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και στόχους, αφού οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, μετακυλούνται άμεσα προς τον πολίτη και την κοινωνία, των οποίων η ασφάλεια και το δικαίωμα στο υπέρτατο αυτό αγαθό παραμένει πάντοτε η πρώτιστη προτεραιότητα.

Στο χρονικό διάστημα που είχα την τιμή να υπηρετήσω στο νευραλγικό αυτό πόστο και ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη, πιστεύω ότι παράξαμε μετρήσιμο έργο και επιφέραμε αλλαγές ωφέλιμες για την κοινωνία:

Προχωρήσαμε τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης – μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση στην οποία, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ο προκάτοχός μου, ο κύριος Ιωνάς Νικολάου, είχε παράξει μεγάλο έργο κατά τη θητεία του.

Θέσαμε τα θεμέλια για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικαστικών εγγράφων καθώς και της χρήσης τηλεδιασκέψεων στην λειτουργία της δικαιοσύνης, ένα έργο που αναμένεται σύντομα να αποδώσει τους καρπούς του.

Βοηθήσαμε την Αστυνομία στην προσπάθεια της ηγεσίας της να ενισχύσει το αίσθημα του πολίτη στην ασφάλεια και της δώσαμε πρόσθετα εργαλεία για να πατάξει τη μάστιγα του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Σημαντικότερα εξ αυτών, η ψήφιση του Νόμου για τις παρακολουθήσεις ιδιωτικών επικοινωνιών και η προώθηση της πρότασης νόμου για την ταυτοποίηση των καρτών κινητής τηλεφωνίας, που αναμένουμε να ψηφιστεί σύντομα.
Προωθήσαμε τα νομοσχέδια για την αύξηση των ποινών σε τροχαίες παραβάσεις σαν ένα μέτρο περιορισμού των δυστυχημάτων και του άδικου χαμού συνανθρώπων μας στην άσφαλτο, και εντός των ημερών αναμένουμε την ψήφισή τους από την Βουλή.

Εργαστήκαμε για την προώθηση του θεσμού της κάρτας φιλάθλου.

Μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η ωφελιμότητα του θεσμού αναγνωρίστηκε από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των φιλάθλων και ο θεσμός αγκαλιάστηκε.

Λάβαμε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί από τη νέα Υπουργό.
Αποπαγοποιήσαμε επίσης σημαντικό αριθμό νέων θέσεων αστυνομικών και πυροσβεστών (πολύ σύντομα αναμένουμε νέες προσλήψεις), για να καλύψουμε μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό.

Μειώσαμε και προωθήσαμε μέτρα για περαιτέρω μείωση του υπερπληθυσμού των Φυλακών.
Καταθέσαμε νομοσχέδια στη Βουλή για κομβικής σημασίας θέματα, και κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πρωτόγνωρη κατάσταση που η πανδημία του κορωνοϊού έφερε.
Προσπάθεια ήταν να ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις καθημερινές προκλήσεις.

Και είναι γι’ αυτό που αισθάνομαι τη μεγάλη ανάγκη με ευγνωμοσύνη να ευχαριστήσω ολόψυχα και ξεχωριστά τον καθένα και την καθεμιά από εσάς: τους διευθυντές τμημάτων, τους λειτουργούς, τα στελέχη, όλο το υποστηρικτικό προσωπικό και ταυτόχρονα τους καθημερινούς συνεργάτες μου στο Υπουργείο, την σύμβουλο μου, τη λειτουργό τύπου, τις γραμματείς μου, τη φρουρά μου, για τη σπουδή, την εργατικότητα, την ποιότητα και την προσπάθεια που όλοι – ατομικά αλλά και από κοινού – καταβάλατε, ώστε να επιτύχουν οι στόχοι μας.

Ομοίως θέλω να σας ευχαριστήσω και για την ανεκτικότητα και τις σκληρές ώρες που πολλοί από εσάς αγόγγυστα, με προθυμία και με στέρηση της προσωπικής και οικογενειακής σας ζωής θυσιάσατε για να ακολουθήσατε τα ωράριά μου και τα υπερβολικά, ενίοτε, θέματα που σας ανέθετα σε μη εργάσιμες ώρες. Αναγνωρίζω ότι τίποτα από τα όσα πετύχαμε δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί στον βαθμό που υλοποιήθηκε χωρίς τη συνδρομή όλων που, ανεξαρτήτου θέσεως, στελεχώνετε το Υπουργείο μας. Εσείς αποτελείτε το «οξυγόνο» του Οργανισμού αυτού και είμαι ευτυχής που είχα την τιμή και τη χαρά να εργαστώ μαζί σας και να διδαχθώ από τις γνώσεις, την εμπειρία, την ειλικρίνεια και τη συνεργασία σας.

Χωρίς εσάς τίποτα δεν θα ήταν εύκολο.

Διότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο οποιοσδήποτε Οργανισμός, η ομάδα χρειάζεται όλους τους παίκτες. Ο καθένας από το μετερίζι του, μα όλοι ως μια γροθιά εργαστήκαμε με προσεγγιστική διάθεση, σεβασμό, αλληλοκατανόηση και ευθύνη απέναντι στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας.

Σήμερα, αποχωρώντας από τη θέση αυτή, που στην ουσία αποτέλεσε το «βάπτισμα» αλλά ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της συμμετοχής μου στον χώρο της ενεργούς πολιτικής, νιώθω συγκινημένος και ευγνώμων προς όλους.

Ολόψυχα θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Αντρέα Γρηγορίου για την εργατικότητά του, τη σεμνότητά του, την αποτελεσματικότητά του και γενικά την πολύτιμη βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση που μου προσέφερε σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

Δυο θερμά λόγια και για τον τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τον κ. Αντρέα Ασσιώτη που από την πρώτη στιγμή που εντελώς άπειρος ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο, ήταν το στήριγμα και ο καθοδηγητής μου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ηγεσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών και του Κρατικού Αρχείου.

Ίδιες ευχαριστίες εκφράζω και προς τους μέχρι σήμερα συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση, αλλά και προς τους ανεξάρτητους θεσμούς με τους οποίους συνεργάστηκα την περίοδο αυτή: Το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη και τη Νομική Υπηρεσία, τη Βουλή και ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, για το επίπεδο και τον βαθμό της στενής και αγαστής συνεργασίας που αναπτύξαμε. Είμαι προς όλους βαθύτατα ευγνώμων.

Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται επίσης και προς όλους ανεξαίρετα τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για τη στενή, φιλική και αποδοτική συνεργασία, και τη σχεδόν καθημερινή επικοινωνία που κτίσαμε.

Προσπάθησα, στο μέτρο του δυνατού, να μην απογοητεύσω κανέναν από εσάς και γι’ αυτό νιώθω έντονα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την κατανόηση, τον σεβασμό και την ειλικρινή σχέση με την οποία με τιμήσατε.

Αγαπητοί φίλοι,

σας ευχαριστώ από βάθους καρδιάς. Αποχωρώ γεμάτος από όμορφες αναμνήσεις από τον καθένα από σας. Είμαι συγκινημένος αλλά και χαρούμενος, διότι φεύγω από εδώ με μια τεράστια αποσκευή γεμάτη με όμορφες αναμνήσεις από πολλούς σπουδαίους ανθρώπους. Αυτό θέλω να το γνωρίζετε.

Αγαπητή Έμιλυ,

Παραλαμβάνεις σήμερα ένα Υπουργείο, το οποίο έχει πολλά και άξια στελέχη, τα οποία έχουν αποδείξει ότι ξέρουν «να τραβούν το κουπί» και να μοχθούν. Είμαι βέβαιος για τη στήριξη που θα λάβεις από τη σπουδαία αυτή ομάδα, κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε Υπουργό.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνεις. Είμαι πεπεισμένος για τις ικανότητες σου, την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία θα ανταποκριθείς στα νέα σου καθήκοντα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που είναι το Υπουργείο της δικαιοσύνης, της προστασίας του πολίτη, του διαλόγου και της συναίνεσης. Όπως σου υποσχέθηκα θα είμαι στην διάθεση σου για ό,τι με χρειαστείς μέχρι να ενημερωθείς πλήρως.

Καλωσόρισες στο νέο σου σπίτι! Καλή δουλειά! Καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού

Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ Λάρνακας για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 19:46 από news_room Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού Στις 21 Απριλίου 2021 και ώρα 11:35, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας έλαβε πληροφορία από το Κέντρο Ελέγχου Κινήσεων του Λιμένα Λεμεσού, που αφορούσε σε αγνοούμενο […]

ΓΕΕΦ:Ο επίσημος εορτασμός των 10 Χρόνων λειτουργίας της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης στη Πάφο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 17:01 από Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 τελέστηκε, στην Αεροπορική Βάση Πάφου, ο επίσημος εορτασμός των 10 Χρόνων λειτουργίας της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης. Τα τελευταία 10 χρόνια η Μοίρα εκτέλεσε πέραν των 30 πραγματικών αποστολών διάσωσης, πέραν των 8500 ωρών […]

Pin It on Pinterest