16 °C Athens, GR
18/10/2021

Τελευταια Νέα
Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ΗΠΑ: Αναφορές για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα έως 22/10 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε το 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο του Γέροντος Μητροπολίτη Καμπάλας κυρού Ιωνά Η Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος – Μνημόσυνο της Ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη Η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριου στην Μητρόπολη Αθηνών

Κίνα:Η Ινδία πρέπει να αντιμετωπίσει ορθολογικά τα σύνορα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 15:40 από adologala.gr

Από τη σύγκρουση στα σινο-ινδικά σύνορα στην κοιλάδα Galwan στην περιοχή Aksai Chin στις 15 Ιουνίου, αντί να διορθώσει την πρόκληση της σύγκρουσης εισβάλλοντας στην κινεζική επικράτεια, το Νέο Δελχί πυροδοτεί εθνικιστικά συναισθήματα στο σπίτι και έχει απαγορεύσει 59 Κινέζικες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των TikTok και WeChat και δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς εντάσεις.

Μόνο η Ινδία φταίει για τη σύγκρουση, για δύο μέρες αργότερα ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi αναγνώρισε δημόσια ότι «κανένας δεν εισέβαλε στην επικράτειά μας ούτε κατέλαβε καμία θέση», επιβεβαιώνοντας ότι οι τραυματισμοί και οι θάνατοι Ινδών στρατιωτών ήταν αποτέλεσμα της Ινδίας εισβολή στο κινεζικό έδαφος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε κατά του τυχοδιωκτισμού της Ινδίας, λέγοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί για συνοριακές διαφορές καθώς και για τους κανόνες των διεθνών σχέσεων.

Ωστόσο, η Ινδία φαίνεται να τείνει να επιδεινώσει την κατάσταση αντί να καταλάβει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, όχι το Πεκίνο ή το Νέο Δελχί, θα κερδίσουν από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο γειτόνων.

Ο εθνικισμός που τροφοδοτείται από το κυβερνών κόμμα στην Ινδία απειλεί να εξουδετερώσει τα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιήσει οι δύο πλευρές μετά από χρόνια προσπαθειών. Επομένως, η Ινδία πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει στις ριζοσπαστικές πολιτικές της κατά της Κίνας.

Πρώτον, η Ινδία πρέπει να εγκαταλείψει την αποικιακή νοοτροπία της και να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει την αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ της Κίνας μια ζώνη προστασίας για τη διαφύλαξη της εθνικής της ασφάλειας. Το γεγονός ότι θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της αποικιακής δύναμης στην ινδική υποήπειρο και βλέπει την οικοδόμηση οποιασδήποτε υποδομής στην κινεζική πλευρά ως εχθρότητα είναι η βασική αιτία της επιθετικής συμπεριφοράς της Ινδίας.

Δεδομένης της αυξανόμενης εθνικής ισχύος της, η Κίνα δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει τα σύνορά της ανεπτυγμένα. Η Κίνα δεν πέρασε ποτέ τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου για να εμποδίσει την Ινδία να κατασκευάσει γρήγορα υποδομές από την πλευρά της. Ως εκ τούτου, παρά τις διαφωνίες με την Κίνα, η Ινδία πρέπει να διεξάγει διάλογο για την επίλυση των συνοριακών διαφορών.

Δεύτερον, η Ινδία θα διαπράξει ένα λάθος χρησιμοποιώντας την τρέχουσα ασταθή διεθνή κατάσταση για να εκμεταλλευτεί την πολεμική συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κίνας προκειμένου να επεκτείνει την επικράτειά της κατά μήκος των συνόρων. Με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Κίνα ως τον κορυφαίο στρατηγικό αντίπαλό της, η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις στον παγκόσμιο χώρο. Και για να κάνει την Ινδία πιόνι στο γεωπολιτικό της παιχνίδι εναντίον της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει το Νέο Δελχί να εισβάλει στην κινεζική γη με την ψευδή υπόθεση ότι το Πεκίνο θα έθετε σε κίνδυνο την εδαφική του ακεραιότητα. Αλλά η Κίνα θα ανταποκριθεί ακόμη και στη μικρότερη εισβολή στα σύνορα.

Η Ινδία υπέστη ήττα στον πόλεμο στα σύνορα του 1962, επειδή υπέθεσε ότι η Κίνα δεν θα πολεμούσε για να ανακτήσει τη χώρα της. Και δεδομένου ότι η Κίνα δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, η Ινδία πρέπει να αποφύγει να κάνει τον ίδιο εσφαλμένο υπολογισμό ξανά.

Τρίτον, η ινδική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη χειραγώγηση του εθνικισμού για να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα. Από τη σύγκρουση στην Κοιλάδα του Γκάλουαν, σχεδόν όλα τα τμήματα της ινδικής κοινωνίας φαίνεται να έχουν παγιδευτεί σε μια εθνικιστική φρενίτιδα, η οποία είναι απαράδεκτη ενός αρχαίου πολιτισμού με χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Ένα μεγάλο μέρος των ινδικών μέσων ενημέρωσης, επίσης, έχει διαδραματίσει ρόλο στην τροφοδότηση των εθνικιστικών συναισθημάτων, ανεβάζοντας τη συνοριακή σύγκρουση και ζητώντας το μποϊκοτάζ των κινεζικών προϊόντων και επενδύσεων. Επικαλούμενος την δικαιολογία των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, η ινδική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σχεδόν όλες τις κινεζικές εφαρμογές για κινητά αγνοώντας τα συμφέροντα περίπου 200 εκατομμυρίων Ινδών χρηστών. Έχει επίσης αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα – περισσότερα από 36.000 συνολικά στα σύνορα, ενώ έδωσε εντολές έκτακτης ανάγκης για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά. Αυτές οι επιθετικές ινδικές ενέργειες επιδείνωσαν την κατάσταση των συνόρων.

Η επιδείνωση των διμερών δεσμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες και οι εχθρικές ενέργειες της Ινδίας θα επηρεάσουν σημαντικά τις οικονομικές ανταλλαγές και τη στρατηγική εμπιστοσύνη που έχουν χτίσει επίπονα οι δύο πλευρές με την πάροδο των ετών. Και καθώς η συνεργασία Κίνας-Ινδίας είναι ζωτικής σημασίας για την αναβίωση της Ασίας, μια σύγκρουση θα υπονομεύσει την ειρήνη και τις προοπτικές ευημερίας στην περιοχή.

Ως οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, η Κίνα και η Ινδία έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων τους, για τα οποία χρειάζονται ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αλλά μια σύγκρουση θα εκτροχιάσει τις προσπάθειές τους και θα δημιουργήσει κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ. Επομένως, η Ινδία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των ΗΠΑ.

Οι διαφορές και οι διαφωνίες δεν μπορούν ποτέ να επιλυθούν μέσω πολέμου. Η Κίνα θα ήθελε να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ινδία για την επίλυση των διμερών διαφορών, αλλά δεν θα ανεχθεί ποτέ ινδικά στρατεύματα που εισβάλλουν στην επικράτειά της. Η Ινδία πρέπει επίσης να συμφωνήσει να επιλύσει τη συνοριακή διαφωνία μέσω συνομιλιών.

Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να επιλύσουν τις διαφορές και να ενισχύσουν την κατά τα άλλα αμοιβαία επωφελής συνεργασία τους σε άλλους τομείς. Η Κίνα εκτιμά τη φιλία της με την Ινδία και η συνεργασία Κίνας-Ινδίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έχοντας κατά νου τη σύγκρουση των συνόρων και τη νέα πανδημία κοραναϊού, οι δύο γείτονες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.

Ο συγγραφέας είναι ερευνητής στις μελέτες της Νότιας Ασίας στα Ινστιτούτα Σύγχρονης Διεθνούς Σχέσης της Κίνας.

Οι απόψεις δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα αυτές της China Daily.

 

Πηγή:global.chinadaily.com.cn

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κουρτς: Η Ελλάδα φυλάσσει καλύτερα απ ό,τι στο παρελθόν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 9 / 2021 , 19:27 από news_room Την ικανοποίηση του από τον τρόπο που φυλάσσονταν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την Ελλάδα, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου, μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αναφερόμενος στην […]

40.000.000$ Χρηματοδότηση στην Ukko

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 2 / 2021 , 0:18 από news_room Η Ukko εξασφαλίζει χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε σειρά Β, ως μέρος του προγράμματος Leaps της Bayer για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών και των δυσανεξιών.Κορυφαίοι ηγέτες της βιομηχανίας και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ukko να […]

Pin It on Pinterest