Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 13 / 7 / 2020 , 13:55 από
Η ταξιδιωτική βιομηχανία στην Αφρική, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έχει πλήξει σοβαρά την πανδημία του κοροναϊού με την πλειονότητα των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτήν να υποφέρουν τεράστιες απώλειες και περικοπές θέσεων εργασίας.
Ο Agnes Mucuha, διευθύνων σύμβουλος του Kenya Association of Travel Agents, λέει ότι ο κοροναϊκός έχει πλήξει τη βιομηχανία πολύ σκληρά με την απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για ταξιδιωτικούς πράκτορες.
“Η αρχή του έτους είχε τόση υπόσχεση. Η Κένυα είχε σημειώσει αύξηση στις διεθνείς αφίξεις αφού έλαβε 1.444.670 αφίξεις μεταξύ Ιουλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 σε σύγκριση με 1.323.548 την ίδια περίοδο πέρυσι”, δήλωσε ο Mucuha.
“Πάνω από το 90 τοις εκατό των κρατήσεων προς τα εμπρός από τον μήνα Απρίλιο ακυρώθηκαν. Οι προβλέψεις της βιομηχανίας μας για κρατήσεις για την περίοδο που λήγει τον Ιούλιο είναι επίσης εξαιρετικά καταθλιπτικές, καθώς οι ταξιδιώτες έχουν επιλέξει να αναβάλουν το ταξίδι τους έως το τέταρτο τέταρτο”, πρόσθεσε ο Mucuha.
Η Christine Wanjiru είχε εργαστεί ως ρεσεψιονίστ στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Bon Voyage του Nairobi για δέκα χρόνια και σύμφωνα με αυτήν, δεν περίμενε ποτέ ότι θα έρθει μια μέρα που θα έχασε ανεπιθύμητα τη δουλειά της.
Απαγόρευση ταξιδιών
Σύμφωνα με την Wanjiru, το ταξιδιωτικό της γραφείο έκλεισε το κατάστημα τον Απρίλιο, αλλά οι περισσότεροι υπάλληλοι όπως η ίδια που θεωρήθηκαν μη απαραίτητοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύθηκαν τον Μάρτιο όταν ο Uhuru Kenyatta, πρόεδρος της Κένυας, ανακοίνωσε μια διεθνή απαγόρευση ταξιδιού που επέτρεπε μόνο στους Κενυάτες πολίτες και τους αλλοδαπούς να έχουν έγκυρη διαμονή επιτρέπει την πτήση στη χώρα.
“Η επικοινωνία που λάβαμε από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μας ήταντο ότι απολύουμε λόγω έλλειψης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση στραφεί, θα μας δοθεί πρώτη προτεραιότητα και θα απορροφηθεί εκ νέου εάν και όταν η επιχείρηση μας χρειάζεται”, δήλωσε ο Wanjiru. .
Έχοντας βρεθεί άνεργος και με δύο παιδιά για να ταΐσει, η Wanjiru αποφάσισε να μπείτε στην επιχείρηση χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του συζύγου της για να πάρει είδη παντοπωλείου στην αγορά Wakulima του Nairobi και να τα πουλήσει στο κτήμα όπου ζει μέσω του ίδιου αυτοκινήτου.
«Στην αρχή ήταν δύσκολο. Ήμουν συνηθισμένος να ντύνομαι και να πηγαίνω στο γραφείο για δουλειά από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και η πώληση παντοπωλείων έμοιαζε ότι ήμουν χαμηλός. Ωστόσο, έχοντας έρθει από την αεροπορική βιομηχανία, γνώριζα ότι οι άνθρωποι πολύ πιο διάσημες θέσεις όπως πιλότοι και αεροσυνοδούς είχαν χάσει τις δουλειές τους και σε περιόδους κρίσης, πρέπει να δουλέψετε με αυτό που έχετε », πρόσθεσε.
Προκλητικές στιγμές
“Ο κόσμος δεν μπορεί να κλείσει για πάντα και πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για τον ιό. Πριν από αυτό συμβεί, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα και να παραιτηθούμε στη μοίρα. Αν και δεν κάνω τόσο πολύ όσο έκανα, αυτή η επιχείρηση παντοπωλείων Μπορούμε να συμπληρώσουμε τα κέρδη του συζύγου μου και είμαστε σε θέση να ταΐσουμε τα παιδιά μας και να πληρώσουμε το ενοίκιο παρά τις δύσκολες οικονομικές περιόδους », δήλωσε ο Wanjiru.
Στις 6 Ιουλίου, η Kenyatta ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Κένυα θα ξαναρχίσουν από την 1η Αυγούστου, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχιστούν από τις 15 Ιουλίου.
“Είμαστε χαρούμενοι που το ταξίδι θα συνεχιστεί, αλλά ενδέχεται να μην επιστρέψουμε αμέσως τις δουλειές μας. Η αντιστροφή των επιπτώσεων του ιού θα πάρει χρόνο και προτού βρεθεί μια μόνιμη λύση, θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να κάνουμε θυσίες για να επιβιώσουμε”. Ο Wanjiru είπε.
Πηγή: chinadaily.com