13 °C Athens, GR
23/01/2025

Τελευταια Νέα
Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Φωτογραφίες) Μητροπολίτης Κορωνείας: «Όλοι μας είμαστε σε σύγχυση, σε κατάσταση ταραχής, αγωνίας, εκνευρισμών» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτογραφίες) Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος: «Η ομόνοια και η ειρήνη σώζει την οικογένεια» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ατλάντας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελσίνκι και πάσης Φιλανδίας Νέοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με επιτυχία η ημερίδα για την παρουσία των Θρησκευτικών Λειτουργών στο στράτευμα, ποιμαντικώς και διαχρονικώς Fake News χαρακτήρισαν τα Ellinika Hoaxes την είδηση με τον Σέρβο Αθλητή του Τζούντο που αποκλείστηκε δήθεν λόγω του Σταυρού που έκανε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΥΠΕΝ: Τροπολογία για το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας Τρία νέα κέντρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση Δέηση υπέρ υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στο εκκλησάκι εντός του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Βλ. Πούτιν: Οι πιο κρίσιμοι στόχοι του πολέμου έχουν ήδη επιτευχθεί Συνάντηση της ομάδας εργασίας για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών ΑΑΔΕ: Τις 75.000 «άγγιξαν» το 2024 οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ύποπτες συναλλαγές και διαφθορά Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τον κίνδυνο οι συμμορίες να κυριεύσουν όλη την πρωτεύουσα της Αϊτής 808 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας Νέα πυρκαγιά εξαπλώνεται βόρεια του Λος Άντζελες Κολομβία: Κατάσχεση 8,2 τόνων κοκαΐνης, 25 τόνων μέσα στον μήνα

Ένας Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 7 / 2020 , 14:33 από

Ήταν Δεκέμβριος του 2019, μια τυπική χειμωνιάτικη μέρα στην Μεγάλη Βρετανία, όταν ο Μενέλαος Πάγκαλος μαζί με την σύζυγο του Κέλι κάθισαν σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού τους για να ελέγξουν την αλληλογραφία τους.

«Ήμουνα σπίτι με τις πιτζάμες και άνοιγα τα γράμματα» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές του έτους, όταν ένας συγκεκριμένος φάκελος τον άφησε με το στόμα ανοιχτό.

«Την φώναξα και της είπα ότι δεν είμαι σίγουρος αν διαβάζω σωστά. Έμεινα κατάπληκτος και φυσικά το θεώρησα μεγάλη τιμή» συμπλήρωσε μιλώντας στην Cambridge Independent.

Αυτό που διάβαζε ο διακεκριμένος επιστήμονας με καταγωγή από την Χίο ήταν η πρόσκληση στην τελετή για να χριστεί ιππότης από την ίδια την Βασίλισσα Ελισάβετ.

«Μετά από αυτό ξεσπάσαμε και οι δύο σε κλάματα» είπε ο επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων της AstraZeneca, που έλαβε τον τίτλο του Sir για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτός ο Χιώτης στην καταγωγή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, αλλά τα καλοκαίρια επέστρεφε πάντα στο νησί, είναι εν πολλοίς υπεύθυνος για το εμβόλιο της Οξφόρδης, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία του σε συνεργασία με το έγκριτο πανεπιστήμιο.

Με σπουδές στην Βιοχημεία και την Μοριακή Βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου, ο Μενέλαος Πάγκαλος από τη αρχή της καριέρας του δούλεψε σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως την Wyeth και την Pfizer από το 2003 και κατάφερε αναμφίβολα πολλά.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι αυτό που κατάφερε προωθώντας τις εταιρικές σχέσεις ανοιχτής καινοτομίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία της Βρετανίας, συμβάλλοντας στη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάνω από 200 ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο επίμονος οραματιστής

Το τελευταίο του επίτευγμα είναι ένα Βιοχημικό campus της AstraZeneca που θα λειτουργεί μέσα στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Όλα έχουν να κάνουν με ότι καλύτερο διαθέτει η επιστήμη μας μαζί με τους καλύτερους επιστήμονες εκτός εταιρείας και κάνοντας αυτό δημιουργείς περισσότερα παίρνοντας το καλύτερο από τα δύο μέρη.

Η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό λειτουργεί είναι να εξετάσουμε την παραγωγικότητα που είχαμε όλα τα χρόνια, τα νέα φάρμακα που δημιουργήθηκαν και την επίδραση που έχουμε στη ζωή των ασθενών με αυτά».

Στις 8 του περασμένου Γενάρη ο Μενέλαος Πάγκαλος γιόρτασε τα 10 χρόνια του στην AstraZeneca, εκεί που βελτίωσε κατά πέντε φορές το ποσοστό επιτυχίας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων της.

Σε ό,τι είχε να κάνει με τον τίτλο του Ιππότη που του απένειμε η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε στα ΜΜΕ: «Νοιώθω ταπεινότητα και τιμή, λαμβάνοντας αυτό το βραβείο και αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που εργάστηκα μαζί με τόσους πολλούς ταλαντούχους συναδέλφους και συνεργάτες στη διάρκεια της καριέρας μου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να γίνει εφαρμοσμένη έρευνα και τα clusters βιοεπιστημών όπως αυτή του Cambridge οδηγούν στη σύγκλιση της επιστημονικής καινοτομίας και του ταλέντου, επιτρέποντάς μας να μετατρέψουμε καλύτερα την επιστήμη σε φάρμακα που αλλάζουν τη ζωή».

Ο Δρ Πάγκαλος είναι μέλος της Academy of Medical Sciences, της Royal Society of Biology στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μετέχει στο Medical Research Council, συν-προεδρεύει της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου για τις Επιστήμες της Ζωής, για την Καινοτομία, την Κλινική Έρευνα και τα Δεδομένα (Life Sciences Council Expert Group on Innovation, Clinical Research and Data) και είναι μέλος του συμβουλίου υλοποίησης της Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη, μετέχει στα συμβούλια του Ινστιτούτου Francis Crick, της Σχολής Επιχειρηματικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Dizal Pharma και είναι μέλος της Επιτροπής Royal Society’s Science, Industry and Translation Committee.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και είναι κάτοχος τιμητικών πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Imperial College London. Το 2019, ο Δρ. Πάγκαλος έλαβε το βραβείο του Ερευνητή της Ελληνικής Prix Galien.

Κορονοϊός- εμβόλιο Οξφόρδης: Πιθανό, αλλά όχι βέβαιο το εμβόλιο να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca κατά του κορονοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους, όμως αυτό δεν είναι βέβαιο, δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Γκίλμπερτ.

Το πειραματικό εμβόλιο παράγει σημαντική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν, όπως ανακοινώθηκε , γεγονός που γέννησε ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά της covid-19 μπορεί να είναι διαθέσιμο ως το τέλος του 2020.

«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους: είναι μια πιθανότητα αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα», τόνισε η Γκίλμπερτ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι τα τρία αυτά πράγματα είναι: να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου, να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του και οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.

«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.

«Είναι κρίσιμο να εκτεθούν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιό ώστε να αποδειχθεί πραγματικά αν προλαμβάνει την ασθένεια και αν παραμένει ασφαλές», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπελ καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΗΠΑ-Covid-19: Τρεις φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν θα διαθέσουν το πιθανό εμβόλιό τους σε τιμή κόστους

Οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer, Merck και Moderna επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πουλήσουν σε τιμή κόστους τα τυχόν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που θα παρασκευάσουν, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύτηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν όφελος.

Πολλές εταιρείες έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ή από άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν δεν περιλάμβαναν όρους σχετικούς με την ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.

«Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χόγκ, απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε από μια βουλευτή. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια. Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενης Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ο Χογκ.

«Όχι, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε και η Τζούλι Γκέρμπερντινγκ της εταιρείας Merck, η οποία δεν θα έχει έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 -το νωρίτερο- και επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Είναι μια έκτακτη περίοδος και η τιμή μας θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός», υπογράμμισε ο Τζον Γιανγκ της Pfizer. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ορίσουμε την τιμή του πιθανού εμβολίου μας λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η εταιρεία AstraZeneca, από την άλλη, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Φάση 3, έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υπηρεσία Barda της αμερικανικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό, θα διαθέσει 300 εκατομμύρια δόσεις σε τιμή κόστους στην αμερικανική αγορά. Ένα παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που επίσης χρηματοδοτείται από την επιχείρηση Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης») του Λευκού Οίκου, με το ποσό των 456 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι δεν θα βγάλει κέρδος από το 1 δισεκατομμύριο δόσεις που θα διαθέσει στην αγορά κατά την πανδημία.

 

Σχετικά Άρθρα

Ιστορική ευκαιρία για τον απανταχού Ελληνισμό - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων

Ιστορική ευκαιρία για τον απανταχού Ελληνισμό – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 7 / 2023 , 6:53 από news_room Ιστορική ευκαιρία για τον απανταχού Ελληνισμό – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού». Το εν λόγω νομοσχέδιο, το […]

«Ενθύμιον Ελλάδας» από το Ουζμπεκιστάν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 3 / 2021 , 3:17 από news_room Πατρίδα στη μέση του κόσμου, με αφορμή την εθνική εορτή… Μ’ αυτό το γαλανόλευκο του Αιγαίου και του καλοκαιριού που αποτύπωσε ο Κώστας Πολίτης στην αφίσα της εκδήλωσης ο Σύλλογος Ελληνικού Πολιτισμού της Τασκένδης τιμά την 25η Μαρτίου. Κι αυτό είναι μια αφορμή. Μια […]