12 °C Athens, GR
22/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς Επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς έλαβαν δημοσιογράφοι στον Ισημερινό Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τρομοκρατική επίθεση στον Τάφο της Θεοτόκου

«Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων» – Μήνυμα Αναπληρωτή Υπ.Εξ.

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 6 / 2020 , 12:09 από

Μήνυμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Βουλή των Λόρδων) απηύθυνε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών ως μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της μετανάστευσης, την οποία η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης σκοπεύει να αναδείξει.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και ακόμη περισσότερο των παιδιών, απαιτούν δράσεις σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε αναλυτικά στους Βρετανούς βουλευτές την ξεχωριστή αντιμετώπιση που ήδη επιφυλάσσει η ελληνική πολιτεία στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις ιδιαίτερες πρόνοιες που έχουν ληφθεί για την προστασία τους, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «κανένα παιδί μόνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών:

Αγαπητοί φίλοι της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου,

Με χαρά απευθύνομαι σε σας σήμερα με την διττή ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για Ευρωπαϊκά θέματα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκτός από το κύριο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο σχετίζεται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο πλαίσιο μιας πανδημίας, το ζήτημα των ανήλικων και ασυνόδευτων μεταναστών είναι μία θεματική βαρύνουσας σημασίας, την οποία η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να αναδείξει.

Ως εκ τούτου, χαίρομαι που το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε σήμερα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με της προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και η προβολή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως των παιδιών, απαιτούν δράσεις σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης. Οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και η εργαλειοποίηση αυτών στην περιοχή του Έβρου τον προηγούμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια για μια πλήρως αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

Προς το παρόν, η χώρα μου φιλοξενεί περισσότερους από 85.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου πρόκληση όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα ΚΥΤ.

Το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων είναι, πράγματι, μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των προσφύγων και οφείλουμε να τους επιφυλάσσουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Στην Ελλάδα αυτή ήταν και μία από τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4.898 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 9% εκ των οποίων είναι κάτω των 14 ετών.

Σε πρώτη φάση, όταν εντοπίζονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες, τόσο νομικά όσο και φυσικά.

Ακολουθώντας την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «κανένα παιδί μόνο», οι περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους αιτούντες άσυλο: έχει διοριστεί Εθνική Συντονίστρια και η πλειοψηφία των σχετικών αρμοδιοτήτων μεταβιβάστηκε από άλλες κρατικές αρχές στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δημιουργήθηκαν νέες δομές για τη διαμονή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες τους, καθώς και την προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειάς τους. Επί του παρόντος, τελούν σε πλήρη λειτουργία 1.688 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένουμε να ανέλθουν σε 4000.

Σε αυτά, προστίθενται 749 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.

Όλοι οι ανήλικοι μετανάστες, ασυνόδευτοι ή μη, εμβολιάζονται. Έχουν επίσης πρόσβαση σε δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ειδικά δημιουργημένες δομές εντός 138 δημόσιων σχολείων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετεγκατάστασης, σε συνεργασία με συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πνεύμα κατανόησης και αλληλεγγύης. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο (22/4) μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει τη μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων μεταναστών από την Ελλάδα. 16 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στο ΗΒ.

Μετά από παρόμοιες συμφωνίες, 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο, 47 στη Γερμανία, ενώ εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περισσότερες μετεγκαταστάσεις.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της αλληλεγγύης.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και, ως εκ τούτου, χρειάζεται συλλογική και συνολική απάντηση.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να ολοκληρώσω το μήνυμά μου και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.

Ακολουθήστε μας :
  • Source: «Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων» - Μήνυμα Αναπληρωτή Υπ.Εξ.

Σχετικά Άρθρα

Υπ.Εργασίας

Υπ.Εργασίας: Οι εργοδότες να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 1 / 2022 , 20:55 από news_room Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη […]

Σμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.GΟ

Σμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Enterprise Greece και Next.e.GΟ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 16:52 από news_room «Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, και θεωρώ κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Πρωθυπουργός […]

Pin It on Pinterest