23 °C Athens, GR
29/05/2022

Τελευταια Νέα
O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα στηρίξει τις προσπάθειες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Δημοσιογράφο Sherin Abu Aqleh Παρουσία πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Νέας Σμύρνης – Adologala.gr Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Λαμπρός Εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Νέα Υόρκη: Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Πρώην Απαμείας Βικέντιος – Ένας εκ των δύο οικοδομούντων της Ι.Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Το Ομάν επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης – Adologala.gr Άγιον Όρος: Το Περιβόλι της Παναγίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr Παλαιστίνη: 15χρονος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό Η Ιερά Μνήμη του Οσίου Ιώαννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας – Adologala.gr Την Ταζανία επισκέπτεται ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr Άγιοι Ανάργυροι: Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 2022 Νέα Υόρκη: Σε ενοριακές εορτές ιερών ναών του Κουίνς παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Adologala.gr Απονομή των 37ων βραβείων δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση – Ποιοί βραβεύτηκαν Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

«Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων» – Μήνυμα Αναπληρωτή Υπ.Εξ.

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 6 / 2020 , 12:09 από

Μήνυμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Βουλή των Λόρδων) απηύθυνε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών ως μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της μετανάστευσης, την οποία η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης σκοπεύει να αναδείξει.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και ακόμη περισσότερο των παιδιών, απαιτούν δράσεις σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε αναλυτικά στους Βρετανούς βουλευτές την ξεχωριστή αντιμετώπιση που ήδη επιφυλάσσει η ελληνική πολιτεία στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις ιδιαίτερες πρόνοιες που έχουν ληφθεί για την προστασία τους, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «κανένα παιδί μόνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών:

Αγαπητοί φίλοι της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου,

Με χαρά απευθύνομαι σε σας σήμερα με την διττή ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για Ευρωπαϊκά θέματα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκτός από το κύριο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο σχετίζεται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο πλαίσιο μιας πανδημίας, το ζήτημα των ανήλικων και ασυνόδευτων μεταναστών είναι μία θεματική βαρύνουσας σημασίας, την οποία η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να αναδείξει.

Ως εκ τούτου, χαίρομαι που το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε σήμερα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με της προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και η προβολή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως των παιδιών, απαιτούν δράσεις σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης. Οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και η εργαλειοποίηση αυτών στην περιοχή του Έβρου τον προηγούμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια για μια πλήρως αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

Προς το παρόν, η χώρα μου φιλοξενεί περισσότερους από 85.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου πρόκληση όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα ΚΥΤ.

Το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων είναι, πράγματι, μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των προσφύγων και οφείλουμε να τους επιφυλάσσουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Στην Ελλάδα αυτή ήταν και μία από τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4.898 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 9% εκ των οποίων είναι κάτω των 14 ετών.

Σε πρώτη φάση, όταν εντοπίζονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες, τόσο νομικά όσο και φυσικά.

Ακολουθώντας την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «κανένα παιδί μόνο», οι περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους αιτούντες άσυλο: έχει διοριστεί Εθνική Συντονίστρια και η πλειοψηφία των σχετικών αρμοδιοτήτων μεταβιβάστηκε από άλλες κρατικές αρχές στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δημιουργήθηκαν νέες δομές για τη διαμονή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες τους, καθώς και την προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειάς τους. Επί του παρόντος, τελούν σε πλήρη λειτουργία 1.688 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένουμε να ανέλθουν σε 4000.

Σε αυτά, προστίθενται 749 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.

Όλοι οι ανήλικοι μετανάστες, ασυνόδευτοι ή μη, εμβολιάζονται. Έχουν επίσης πρόσβαση σε δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ειδικά δημιουργημένες δομές εντός 138 δημόσιων σχολείων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετεγκατάστασης, σε συνεργασία με συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πνεύμα κατανόησης και αλληλεγγύης. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο (22/4) μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει τη μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων μεταναστών από την Ελλάδα. 16 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στο ΗΒ.

Μετά από παρόμοιες συμφωνίες, 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο, 47 στη Γερμανία, ενώ εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περισσότερες μετεγκαταστάσεις.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της αλληλεγγύης.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και, ως εκ τούτου, χρειάζεται συλλογική και συνολική απάντηση.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να ολοκληρώσω το μήνυμά μου και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.

Ακολουθήστε μας :
  • Source: «Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων: δυνατότητα μετεγκαταστάσεων και αποτροπή εμπορίας ανθρώπων» - Μήνυμα Αναπληρωτή Υπ.Εξ.

Σχετικά Άρθρα

Αλ. Τσίπρας: Υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών- δεν δίνουμε λευκή επιταγή στις αμυντικές δαπάνες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 2 / 2022 , 17:34 από news_room «Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά προσέθεσε ότι […]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Ίδρυμα Ευγενίδου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 21:44 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Ίδρυμα Ευγενίδου, προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση της έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη Θάλασσα», που συνδιοργανώνεται από το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου και τα […]

Pin It on Pinterest