31 °C Athens, GR
11/08/2020

Τελευταια Νέα
Στα άκρα η ένταση, κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη μέσα στη νύχτα Η Εκκλησία της Κύπρου διεξάγει έρανο για τον Λίβανο Η προσευχή του Ακάθιστου Ύμνου Ι.Μ. Νέας Ιωνίας: Χειροτονία νέου διακόνου στον Εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού 10 Αυγούστου – Ιερά Μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου Έμπρακτη η στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο Αποστέλλει Βοήθεια με το Αρματαγωγό Ικαρία Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για την παροχή αρωγής στον Λίβανο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως:“Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού” Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για την τραγωδία στη Βηρυτό σε ΠτΔ του Λιβάνου και Πατριάρχη Αντιοχείας Ο Αλεξανδρείας: ”Η Μεσόγειος θα ανήκει πλέον σ’αυτούς που θα καλλιεργούν την ειρήνη”

Προσκύνημα στο Άγιον Όρος με δισταγμό η είσοδος των προσκυνητών – επιφυλακτικοί οι μοναχοί

Λίγοι οι προσκυνητές οι οποίες εισήλθαν στο Άγιον Όρος τις πρώτες δύο ημέρες: Ποιες μονές δεν δέχονται προσκυνητές.

Διστακτικοί είναι οι προσκυνητές του Αγίου Όρους, καθώς μετά την χαλάρωση των μέτρων ελάχιστοι είναι αυτοί που επέλεξαν να μπουν στην Αθωνική Πολιτεία. Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου επιτρέπεται η είσοδος των προσκυνητών, μόνο όμως με την έκδοση ειδικών διαμονητηρίων, δηλαδή με πρόσκληση από την Μονή, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να δέχεται περισσότερα από 15 άτομα την ημέρα. Πέντε άτομα δέχεται κάθε κοινοβιακή σκήτη (Αγίου Ανδρέα, Τιμίου Προδρόμου, Προφήτη Ηλία), 2 άτομα κάθε ιδιόρρυθμη σκήτη (Αγία Άννα, Καυσοκαλύβια, Νέα Σκήτη, κ.ά.) και μόνο 1 άτομο κάθε Κελλί, Καλύβη ή Ησυχαστήριο.

Τα διαμονητήρια εκδίδονται από την Ιερά Κοινότητα σε συνεννόηση με τις Μονές και ο αριθμός των επισκεπτών τηρείται αυστηρά και χωρίς καμία παρέκκλιση. Την Δευτέρα 1η Ιουνίου μπήκαν μόλις 50 προσκυνητές -υπό άλλες συνθήκες θα ξεπερνούσαν τους 200- και την επόμενη μέρα περίπου 50-70 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πανήγυρη της Μονής Κωνσταμονίτου για τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την Τρίτη 2 Ιουνίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος -ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Μονή Δοχειαρίου-, πήγαν μόλις 10 προσκυνητές, όταν τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τέτοια μέρα τους 120. «Υπάρχει μια διστακτικότητα και μια επιφύλαξη και από τις δύο πλευρές. Αφενός οι προσκυνητές προσέχουν και δεν θέλουν να ταξιδέψουν, επίσης με την άρση των περιορισμών γενικότερα, έχουν ήδη άλλες υποχρεώσεις και αφετέρου οι μοναχοί είναι συγκρατημένοι και δεν επιθυμούν μαζικές αφίξεις επισκεπτών, για ευνόητους λόγους», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Μαρτίνος.

konsta.jpg
Η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ιεράς Κοινότητας, απαγορεύεται η μετακίνηση των προσκυνητών από Μονή σε Μονή, αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Αν δηλαδή θέλει κάποιος να πάει για προσκύνημα σε άλλη Μονή από αυτήν που διαμένει, δεν μπορεί να του απαγορευτεί, όπως επίσης και το αν φτάσει απόγευμα ή βράδυ δεν θα του αρνηθούν φιλοξενία. «Είμαστε κι εμείς προβληματισμένοι για το επόμενο διάστημα. Λέμε ότι δεχόμαστε 15 προσκυνητές την ημέρα, αλλά ξέρουμε ότι το λιγότερο που μένει κάποιος είναι 3 νύχτες, οπότε αν την πρώτη μέρα έρθουν 15 άτομα και την επόμενη άλλα 15, οι φιλοξενούμενοι γίνονται 30 και ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο αριθμό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο συζητούμε καθημερινά», μας έλεγαν αγιορείτες μοναχοί. Με αυτά τα δεδομένα οι ηγούμενοι και οι πατέρες των Μονών είναι σε τούτη τη φάση αποτρεπτικοί προς τους προσκυνητές, ενώ υπάρχουν Μονές που έχουν…σφραγιστεί και δεν δέχονται ακόμη φιλοξενούμενους.

Στην Μονή Αγίου Παντελεήμονα που κατά κύριο λόγο δέχεται Ρώσους προσκυνητές, δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, καθώς οι αφίξεις από την Ρωσία δεν επιτρέπονται, όπως και στην Μονή Χιλανδαρίου την οποία επισκέπτονται Σέρβοι. Αλλά και στην Μονή Βατοπεδίου οι μοναχοί είναι επιφυλακτικοί για την ώρα, όπως και στην Μονή Ξηροποτάμου που παραδοσιακά δεν δέχεται εύκολα φιλοξενούμενους. Περιορισμένες εγκαταστάσεις έχει η Μονή Σταυρονικήτα, όπως και η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, ενώ αντικειμενικοί παράγοντες, όπως είναι οι εργασίες ανακαίνισης δεν επιτρέπουν την φιλοξενία και στην Μονή Φιλοθέου. Επιφυλακτικοί είναι και στην Μονή Ξενοφώντος όπου τέσσερις μοναχοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στις αρχές Μαρτίου σε Αγγλία και Σκωτία, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, η Ιερά Κοινότητα, που εκδίδει τα διαμονητήρια, είναι αυτό το διάστημα κλειστή, επειδή γίνεται οικονομικός έλεγχος ενόψει της αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας και η έκδοση γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως τα μέτρα και οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν όσο περνούν οι μέρες και ειδικά από τα μέσα του μήνα όταν θα επιτρέπονται και οι αφίξεις επισκεπτών και τουριστών με πτήσεις από το εξωτερικό.

 

eikona_viber_2020-04-06_16-12-06.jpg
Σε τρία σημεία έχει κοπεί ο κεντρικός δρόμος προς τις Καρυές

Σημειώνεται πως τα μέτρα και οι περιορισμοί στον αριθμό εισελθόντων ισχύουν μόνο για τους προσκυνητές, ενώ πιο ελαστικά είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους, καθώς αυτές τις μέρες γίνονται πολλές εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία που έπληξε το Άγιον Όρος στις αρχές Απριλίου. Ο κεντρικός δρόμος από τη Δάφνη προς τις Καρυές είναι κλειστός και θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη για να ανοίξει, ενώ σήμερα αναμένονται δυνάμεις του στρατού με ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν στο έργο της αποκατάστασης.

Πηγή: Ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί ο υφ.Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Στο Άγιο Όρος μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, όπου θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και θα παραστεί στην τελετή αλλαγής Ιεράς Επιστασίας της Αθωνικής Πολιτείας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Βλάσης θα μεταβεί επίσης στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τον […]

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Κλειστές μέχρι τις 17 Μαΐου οι πύλες του Αγίου Όρους για τους προσκυνητές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του Αγίου Όρους, της ανωτέρω απόφασης εξαιρούνται οι, ενταύθα, εργαζόμενοι και οι απαραίτητοι επαγγελματίες, καθώς και οι καθηγητές, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «οι Αρχές και Υπηρεσίες στο Άγιον Όρος παρακαλούνται και καλούνται για τη συμμόρφωσή τους […]

Pin It on Pinterest