22 °C Athens, GR
24/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 6 / 2020 , 12:53 από

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κύριος Χρήστος Σοφιανόπουλος,

Αιδεσιμότατοι Πατέρες και Αδελφοί,

Ευγενείς Χριστιανοί

Η Ιερή Ορθόδοξη Εκκλησία μας, και ειδικά η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ τιμά και τιμά σήμερα την ιερή μνήμη του Ιερού ένδοξου Θεοσκέφτου και ίση με τους Μεγάλους Αποστόλους, κυρίαρχους Κωνσταντίνου και Ελένης.

Γι ‘αυτό το λόγο, η Μετριοφροσύνη μας, περιτριγυρισμένη από τα σεβαστά μέλη της Σεβάσμιας Αγιοταφικής Αδελφότητας, πήγε στην Ιερή Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κεντρικό Μοναστήρι, και έδωσε δόξα και ευχαριστίες στον Άγιο Τριαδικό Θεό, με τον εορτασμό του Μυστηρίου της αιματηρής θυσίας, δηλαδή της Θείας Λειτουργίας.

Όπως ο Άγιος Παύλος, έχοντας φωτιστεί από τις ακτίνες του Αγίου Πνεύματος, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έγινε ισότιμος με τους Αποστόλους και κήρυκας της αλήθειας του Ευαγγελίου του Χριστού σύμφωνα με τον λόγο του: «Έχοντας κρατήσει την ιερή πίστη, συμμετέχω του φωτός της αλήθειας. Καθοδηγούμενος από το φως της αλήθειας, καταλαβαίνω τη Θεία Πίστη », όπως αναφέρει ο Eusevios of Caesarea στην ιστορία του.

Η ανεκτίμητη συμβολή του ευλογημένου Κωνσταντίνου στην Εκκλησία του Χριστού, δεν περιορίζεται μόνο στη θαυμάσια έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος της 13ης Ιουνίου 313, μέσω της οποίας οι Χριστιανοί απολαμβάνουν την ελευθερία να ασκούν τη λατρεία τους, αλλά και στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος κάλεσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Εκκλησίας στη Νίκαια, και την τίμησε με την παρουσία του. Επιπλέον, έστειλε τη μητέρα του, Αουγκούστα Ελένη στους Αγίους Τόπους, όπου βρήκε τον Πολύτιμο και Ζωοδόχο Σταυρό του Κυρίου μας και του Σωτήρα Ιησού Χριστού και ανέστησε την υπέροχη Εκκλησία της Αγίας Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, και αυτή της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ.

Για το λόγο αυτό, ο ύμνος συγγραφέας λέει: «Όπως είναι απαραίτητο, γιορτάζουμε τη μνήμη σου, Ω Κωνσταντίνος, είσαι ισότιμος με τους Αποστόλους, θεμέλιο και υπερηφάνεια όλων των κυρίαρχων. Για να φωτιστούν με τις ακτίνες του Πνεύματος, εσύ ήσουν φωτίζει ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού, όταν εσύ broughtest οι συνελεύσεις των πιστών από όλα τα μέρη, συγκεντρώνοντας τους στην ένδοξη πόλη της Νίκαιας»(Minaion 21ης Μαΐου st , 1 οςTroparion της Entreaty). «Ήσουν ο πρώτος από όλους τους χριστιανούς βασιλιάδες που έλαβαν το σκήπτρο από τον Θεό. γιατί το σωτηριακό του σημάδι, το οποίο ήταν κρυμμένο στη γη, σας δείχτηκε, ευλογημένος Κωνσταντίνος. Με τη δύναμή του, υποτάξατε όλα τα έθνη και τους λαούς κάτω από τα πόδια των Χριστιανών, αφού είχατε πραγματικά τον Σταυρό που δίνει τη ζωή του Χριστού ως όπλο που καμία αντίθετη δύναμη δεν μπορούσε να κατακτήσει, και έτσι μεταφερθήκατε και στον Θεό μας »(Vespers, 1 st troparion of stichera Aposticha).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη είναι αυτοί που μας έκαναν κληρονόμους του πνευματικού και λυτρωτικού κεφαλαίου της Ρομουσύνης, σύμφωνα με τα λόγια του Αγίου Παύλου: «Για πολλούς από εσάς που έχετε βαπτιστεί στον Χριστό, έχετε βάλει τον Χριστό. Δεν υπάρχει ούτε Εβραίος ούτε Έλληνας, δεν υπάρχει ούτε δεσμός ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό: γιατί είστε όλοι εν Χριστώ Ιησούς »(Γα. 3: 27-28).

Ως εκ τούτου, είμαστε ευγνώμονες, λέμε επίσης μαζί με τον συγγραφέα του ύμνου: «Χαίρε, Ω, μεγάλος και σοφός Κωνσταντίνος (μαζί με τη μητέρα σου Ελένη), βρύση της Ορθόδοξης Πίστης, που έβρισκε συνεχώς νερό όλες τις γη κάτω από τον ήλιο με τη δική σου γλυκά και ευχάριστα ρεύματα. Χαίρομαι, Ω τη ρίζα από την οποία βγήκε ο καρπός που τρέφει την πιο ιερή Εκκλησία του Χριστού. Χαίρομαι, είσαι πιο ένδοξη καυχητικότητα και φήμη όλων των μακρινών άκρων της γης, πρώτα από τους χριστιανούς βασιλιάδες. Χαίρε, χαρά πιστών ανθρώπων »(Matins, επαίνους, troparion 1).

Το μεσημέρι γινόταν γιορτινό γεύμα για τους Πατέρες στο Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στα Ιεροσόλυμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 3 / 2021 , 22:53 από news_room Τήν Πέμπτην, 12ην /25ην Μαρτίου 2021, ἐτελέσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Δοξολογία εἰς τό Καθολικόν τοῦ Πανιέρου Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως ἐπί τῇ διακοσιοστῇ ἐπετείῳ τῆς Ἐπαναστάσεως τῆς 25ης Μαρτίου τοῦ 1821. Ἡ Δοξολογία αὕτη ἀνεπέμφθη ὡς εὐχαριστία πρός τόν Θεόν διά τήν ἐνίσχυσιν […]

Την βιβλιοθήκη του Τιμίου Σταυρού επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Την βιβλιοθήκη του Τιμίου Σταυρού επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 1 / 2022 , 23:27 από news_room Τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης, 15ης / 28ης Δεκεμβρίου 2021, ὁ Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Γέροντος Ἀρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Ἀριστάρχου καί τοῦ Γραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Ἱεροδιακόνου π. Συμεών ἐπεσκέφθη τήν […]

Pin It on Pinterest