17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 6 / 2020 , 12:53 από

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κύριος Χρήστος Σοφιανόπουλος,

Αιδεσιμότατοι Πατέρες και Αδελφοί,

Ευγενείς Χριστιανοί

Η Ιερή Ορθόδοξη Εκκλησία μας, και ειδικά η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ τιμά και τιμά σήμερα την ιερή μνήμη του Ιερού ένδοξου Θεοσκέφτου και ίση με τους Μεγάλους Αποστόλους, κυρίαρχους Κωνσταντίνου και Ελένης.

Γι ‘αυτό το λόγο, η Μετριοφροσύνη μας, περιτριγυρισμένη από τα σεβαστά μέλη της Σεβάσμιας Αγιοταφικής Αδελφότητας, πήγε στην Ιερή Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κεντρικό Μοναστήρι, και έδωσε δόξα και ευχαριστίες στον Άγιο Τριαδικό Θεό, με τον εορτασμό του Μυστηρίου της αιματηρής θυσίας, δηλαδή της Θείας Λειτουργίας.

Όπως ο Άγιος Παύλος, έχοντας φωτιστεί από τις ακτίνες του Αγίου Πνεύματος, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έγινε ισότιμος με τους Αποστόλους και κήρυκας της αλήθειας του Ευαγγελίου του Χριστού σύμφωνα με τον λόγο του: «Έχοντας κρατήσει την ιερή πίστη, συμμετέχω του φωτός της αλήθειας. Καθοδηγούμενος από το φως της αλήθειας, καταλαβαίνω τη Θεία Πίστη », όπως αναφέρει ο Eusevios of Caesarea στην ιστορία του.

Η ανεκτίμητη συμβολή του ευλογημένου Κωνσταντίνου στην Εκκλησία του Χριστού, δεν περιορίζεται μόνο στη θαυμάσια έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος της 13ης Ιουνίου 313, μέσω της οποίας οι Χριστιανοί απολαμβάνουν την ελευθερία να ασκούν τη λατρεία τους, αλλά και στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος κάλεσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Εκκλησίας στη Νίκαια, και την τίμησε με την παρουσία του. Επιπλέον, έστειλε τη μητέρα του, Αουγκούστα Ελένη στους Αγίους Τόπους, όπου βρήκε τον Πολύτιμο και Ζωοδόχο Σταυρό του Κυρίου μας και του Σωτήρα Ιησού Χριστού και ανέστησε την υπέροχη Εκκλησία της Αγίας Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, και αυτή της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ.

Για το λόγο αυτό, ο ύμνος συγγραφέας λέει: «Όπως είναι απαραίτητο, γιορτάζουμε τη μνήμη σου, Ω Κωνσταντίνος, είσαι ισότιμος με τους Αποστόλους, θεμέλιο και υπερηφάνεια όλων των κυρίαρχων. Για να φωτιστούν με τις ακτίνες του Πνεύματος, εσύ ήσουν φωτίζει ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού, όταν εσύ broughtest οι συνελεύσεις των πιστών από όλα τα μέρη, συγκεντρώνοντας τους στην ένδοξη πόλη της Νίκαιας»(Minaion 21ης Μαΐου st , 1 οςTroparion της Entreaty). «Ήσουν ο πρώτος από όλους τους χριστιανούς βασιλιάδες που έλαβαν το σκήπτρο από τον Θεό. γιατί το σωτηριακό του σημάδι, το οποίο ήταν κρυμμένο στη γη, σας δείχτηκε, ευλογημένος Κωνσταντίνος. Με τη δύναμή του, υποτάξατε όλα τα έθνη και τους λαούς κάτω από τα πόδια των Χριστιανών, αφού είχατε πραγματικά τον Σταυρό που δίνει τη ζωή του Χριστού ως όπλο που καμία αντίθετη δύναμη δεν μπορούσε να κατακτήσει, και έτσι μεταφερθήκατε και στον Θεό μας »(Vespers, 1 st troparion of stichera Aposticha).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη είναι αυτοί που μας έκαναν κληρονόμους του πνευματικού και λυτρωτικού κεφαλαίου της Ρομουσύνης, σύμφωνα με τα λόγια του Αγίου Παύλου: «Για πολλούς από εσάς που έχετε βαπτιστεί στον Χριστό, έχετε βάλει τον Χριστό. Δεν υπάρχει ούτε Εβραίος ούτε Έλληνας, δεν υπάρχει ούτε δεσμός ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό: γιατί είστε όλοι εν Χριστώ Ιησούς »(Γα. 3: 27-28).

Ως εκ τούτου, είμαστε ευγνώμονες, λέμε επίσης μαζί με τον συγγραφέα του ύμνου: «Χαίρε, Ω, μεγάλος και σοφός Κωνσταντίνος (μαζί με τη μητέρα σου Ελένη), βρύση της Ορθόδοξης Πίστης, που έβρισκε συνεχώς νερό όλες τις γη κάτω από τον ήλιο με τη δική σου γλυκά και ευχάριστα ρεύματα. Χαίρομαι, Ω τη ρίζα από την οποία βγήκε ο καρπός που τρέφει την πιο ιερή Εκκλησία του Χριστού. Χαίρομαι, είσαι πιο ένδοξη καυχητικότητα και φήμη όλων των μακρινών άκρων της γης, πρώτα από τους χριστιανούς βασιλιάδες. Χαίρε, χαρά πιστών ανθρώπων »(Matins, επαίνους, troparion 1).

Το μεσημέρι γινόταν γιορτινό γεύμα για τους Πατέρες στο Πατριαρχείο.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Ευλόγησε την Νεολαία των Ενοριών του Πατριαρχείου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 7 / 2021 , 0:19 από news_room Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Ευλόγησε την Νεολαία των Ενοριών του Πατριαρχείου – Adologala.gr Τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 3ης /16ης Ἰουλίου 2021, ἔλαβε χώραν θεία Λειτουργία ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ ἁγίου μάρτυρος Ὑακίνθου καί τοῦ ἁγίου Ἀνατολίου Πατριάρχου  Κωνσταντινουπόλεως εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῆς Ἱερᾶς […]

Άγιοι Τόποι: Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή του Αγίου Νικολάου στην Μπετζάλλα – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 12 / 2021 , 23:13 από news_room Τήν Κυριακήν, 6ην /19ην  Δεκεμβρίου 2021, ἑωρτάσθη ἡ ἑορτή τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Νικολάου, Ἐπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ θαυματουργοῦ εἰς τήν πλησιόχωρον τῆς Βηθλεέμ κώμην τῆς Μπετζάλλας καί εἰς τόν ἐν αὐτῇ περικαλλῆ καί μεγαλοπρεπῆ ναόν αὐτοῦ. Εἰς τήν κώμην ταύτην ὁ Ἅγιος […]