31 °C Athens, GR
07/08/2022

Εκτόξευση νέου διαστημοπλοίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 6 / 2020 , 1:26 από

Ένα πύραυλο πλοίο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία SpaceX της Elon Musk βγήκε από τη Γη με δύο αστροναύτες των ΗΠΑ το Σάββατο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή σε εμπορικά διαστημικά ταξίδια και φέρνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω στην επιχείρηση εκτόξευσης αστροναυτών σε τροχιά από σπίτι του εδάφους για πρώτη φορά σε σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Doug Hurley και ο Bob Behnken της NASA οδήγησαν στον ουρανό πάνω σε ένα λευκό και μαύρο, κάψουλα Dragon σε σχήμα σφαίρας πάνω από έναν πύραυλο Falcon 9, που σηκώθηκε στις 3:22 μ.μ. από την ίδια επιφάνεια εκτόξευσης που στέλνει τα πληρώματα του Apollo στο φεγγάρι πριν από μισό αιώνα.

«Ας ανάψουμε αυτό το κερί», είπε ο Χούρλι λίγο πριν την ανάφλεξη, δανείζοντας τις ιστορικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο Άλαν Σέπαρντ στον πρώτο ανθρώπινο διαστημόπλοιο στις ΗΠΑ, το 1961.

Ο επαναχρησιμοποιήσιμος ενισχυτής πρώτου σταδίου του Falcon 9 προσγειώθηκε με επιτυχία στο drone “Φυσικά I Love You” στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.

Το Crew Dragon έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Γη περίπου 12 λεπτά μετά την απογείωση και πήγε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δήλωσε η NASA.

Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να ελλιμενιστεί με τον σταθμό την Κυριακή. Το διαστημικό σκάφος έχει σχεδιαστεί για να το κάνει αυτόνομα, αλλά οι δύο αστροναύτες και ο σταθμός θα παρακολουθούν την προσέγγιση και την αγκύρωση, και μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του διαστημικού σκάφους εάν είναι απαραίτητο.

Ο Behnken και ο Hurley θα μείνουν στο σταθμό για έως και τέσσερις μήνες και θα καταβροχθίσουν στη θάλασσα κατά την επιστροφή τους, μια επιστροφή στο διάστημα που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970.

Η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που ξεκίνησε τους ανθρώπους σε τροχιά, ένα επίτευγμα που είχε επιτευχθεί προηγουμένως μόνο από τρεις κυβερνήσεις: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

“Αυτό είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους, ακριβώς στην καρδιά όσων έχουν πνεύμα εξερεύνησης”, δήλωσε ο Musk, οραματιστής πίσω από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, μετά την απογείωση, χτυπώντας το στήθος του με τη γροθιά του.

Η πτήση έληξε επίσης μια ξηρασία εννέα ετών για τη NASA. Από την τελική πτήση του διαστημικού προγράμματος της NASA τον Ιούλιο του 2011, η διαστημική υπηρεσία βασίστηκε σε ρουκέτες και διαστημόπλοια της Ρωσίας για να μεταφέρει τους αστροναύτες από και προς το διαστημικό σταθμό. Έκτοτε, η NASA, η SpaceX και η Boeing εργάζονται εδώ και χρόνια για να τερματίσουν αυτήν την εξάρτηση.

Το 2014, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το εμπορικό πρόγραμμα πληρώματος της NASA για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη ταξί αστροναύτη και να πετάξουν έξι επιχειρησιακές αποστολές πληρώματος από και προς το εργαστήριο σε τροχιά.

Η NASA σκοπεύει να βασιστεί εν μέρει σε εμπορικούς εταίρους καθώς επιδιώκει τους επόμενους στόχους της: την αποστολή αστροναυτών πίσω στο φεγγάρι μέσα σε λίγα χρόνια και στον Άρη τη δεκαετία του 2030.

Η αποστολή του Σαββάτου θεωρείται τεχνικά μια δοκιμαστική πτήση. Το επόμενο ταξίδι SpaceX στο διαστημικό σταθμό, που έχει οριστεί για τα τέλη Αυγούστου, θα έχει πλήρες πλήρωμα τεσσάρων ατόμων: τρεις πολίτες των ΗΠΑ και έναν Ιάπωνα.

Για το SpaceX και το μέλλον της δημόσιας και εταιρικής εξερεύνησης του διαστήματος, τα στοιχήματα το Σάββατο ήταν εξαιρετικά υψηλά.

Με το διαστημόπλοιο τελικά στο δρόμο του, ο Musk πνίγηκε και είπε ότι η επιστροφή στη Γη είναι πιο επικίνδυνη με κάποιους τρόπους από την ανάβαση, “οπότε δεν θέλουμε να κηρύξουμε τη νίκη ακόμη”.

Πηγή: Πρακτορείο xinhua

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τεχνολογία: Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν τον Μάιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 15:45 από Μια γυναίκα που φοράει προστατευτική μάσκα προσώπου περιμένει να ληφθεί η θερμοκρασία της σε ένα κατάστημα Apple στη Σαγκάη στις 8 Ιουνίου 2020. [Φωτογραφία / Πρακτορεία] Ο όγκος των πωλήσεων του iPhone της Apple έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια τον περασμένο […]

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Τουρκία: Από Ευρώπη περίμεναν από Αμερική τους ήρθε

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 12 / 2020 , 7:19 από news_room Του Ε.Κ: Πολύ καιρό γίνονταν λόγοι από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις εις βάρος της γείτονος χώρας της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες για τις σεισμογραφικές έρευνες στην Μεσόγειο Θάλασσα που πραγματοποιούνται παράνομα από […]

Pin It on Pinterest