31 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 5 / 2020 , 22:39 από

«Νιώθω πολίτης αυτό του τόπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νιώθει πολίτης της Θράκης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην αντιφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Κομοτηνής και Μαρωνείας κ.κ. Παντελεήμωνα ο οποίος εξήρε τη δήλωση του υπουργού ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και κυρίως η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν στη Θράκη».

Ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται το πρωί της 14ης Μαϊου βρισκόταν στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Στην ομιλία του στην Κομοτηνή ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

 

«Σεβασμιότατoι,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο. Σεβαστοί πατέρες,

 

Πολίτες της Θράκης, αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, με τη Μητέρα Ελλάδα.

Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία, γιατί σε κάθε γωνιά της Θράκης είναι παρούσα η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας.

Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή ολόκληρης της Ευρώπης.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα. Όλες οι πόλεις και τα  χωριά της Θράκης μας απελευθερώθηκαν ύστερα από ιστορικές μάχες που κέρδισε ο ελληνικός στρατός και ολόκληρος ο ελληνισμός.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν την ενσωμάτωσή της Θράκης στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας μια ιστορική πραγματικότητα. Γιατί η Θράκη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν και είναι ελληνική. Το μαρτυρούν ο Ηρόδοτος, τα ιστορικά της μνημεία, τα βυζαντινά χρυσόβουλα, οι αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι κάτοικοί της για να κρατήσουν ζωντανό και να μεγαλώσουν το δέντρο του ελληνισμού.

Οι νικήτριες Δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγνώρισαν τα δίκαια του ελληνισμού και την πληθυσμιακή και κοινωνικο-οικονομική του υπεροχή.

Αναγνώρισαν τις θυσίες σε αίμα του ελληνικού στρατού που πολέμησε στο ίδιο χαράκωμα με τους Συμμάχους. Πολλοί από εμάς δε, έχουμε προγόνους που πολέμησαν για να ελευθερωθεί η ιερή γη της Θράκης.

 

Συμπατριώτες μου,

Η Θράκη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα ύστερα από 559 χρόνια δουλείας στους Οθωμανούς και έξι χρόνια στους Βούλγαρους.

Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν τα πάνδεινα. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εξισλαμίστηκαν βιαίως, εκπατρίστηκαν, εκτελέστηκαν ή πουλήθηκαν ως δούλοι.

Η άνοιξη όμως για τη Θράκη ξημέρωσε οριστικά το Μάιο του 1920.

Αναμφίβολα δύο προσωπικότητες έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην ένωση της Θράκης με την Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος, του οποίου η προσωπικότητα, το όραμα και η διπλωματική ικανότητα έπαιξαν κρίσιμο ρόλο, και ο Χαρίσιος Βαμβακάς δικηγόρος, βουλευτής στην οθωμανική βουλή και μετέπειτα γερουσιαστής και δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

Σεβασμιότατε,

Κυρίες και κύριοι,

 

Από όσα έχει ζήσει η Θράκη στη μακραίωνη ιστορία της- και πριν και μετά την απελευθέρωσή της το 1920- αντλούμε διδάγματα για το σύνολο του ελληνισμού. 

Το ισχυρότερο: Ο ελληνισμός μόνο ενωμένος μπορεί να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προβάλουν στον ορίζοντα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η χώρα μας.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα, η πατρίδα μας συνεχίζει να βιώνει απειλές και προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας.

Εδώ από τη Θράκη στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα:

Με αποφασιστικότητα!

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας!

Όπως έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη ούτε στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο πάντοτε.

Και το ισχυρότερο διαχρονικό όπλο μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές ανάμεσα σε Έλληνες. Ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε.

Το αποδείξαμε τις τελευταίες εβδομάδες και στην αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με σχέδιο, ενότητα κι αλληλεγγύη,  μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

Και όπως όλοι μαζί, από τη Θράκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, πετύχαμε να γίνουμε θετικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο, στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, έτσι οφείλουμε και τώρα να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία, καθώς και την ακολουθούμενη οικονομική κρίση.

 

Θρακιώτισσες και Θρακιώτες,

Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη.

Επιδίωξή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των πολιτών της Θράκης.

Αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση που κατέχει η Θράκη μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς. Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα που διαθέτει για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας.

Ασφαλώς η Θράκη μας μπορεί να προσφέρει και να κερδίσει περισσότερα στην οικονομία μέσω της ενδυνάμωσης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού τουρισμού.

Αυτός ο τόπος έχει μοναδικούς θησαυρούς, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο.

Ασφαλώς φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μας και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της δουλειάς και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όλους τους νοικοκύρηδες, σίγουρα την επόμενη, μπορούμε να επιτύχουμε μια πολύ δυναμική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

Ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη, έχει η Αυτοδιοίκηση, την οποία στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να γίνουν πράξη σημαντικά έργα υποδομής.

Η Θράκη παράλληλα πρέπει να αποτελέσει και έναν τόπο ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας.

Στόχος μας η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: «Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού». Έχουμε πάντα αυτά τα λόγια στη σκέψη μας και στην ψυχή μας.

Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση θα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτόν εδώ τον τόπο και όλους εσάς τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες που κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία.

Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε μπροστά!

Ζήτω η Θράκη μας, ζήτω η Ελλάδα!».

Μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου παρεμβαίνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνας είπε ότι το μήνυμα της σημερινής ημέρας πρέπει να είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής για να μείνουν τα νέα παιδιά στη Θράκη και προσέθεσε ότι μπορεί οι φετινοί σημερινοί εορτασμοί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να είναι λιτοί αλλά σήμερα η Κομοτηνή ξεκινά το πανηγύρι για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και αυτό γιατί στη Θράκη χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Ο κ.κ. Παντελεήμωνας προσέφερε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ένα ιστορικό λεύκωμα της περιοχής.

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είπε:

«Αισθάνομαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής και της Θράκης,

Σεβασμιότατε σας ευχαριστώ θερμά για τα λόγια σας, τα οποία με εμψυχώνουν και μου δίνουν πολλή μεγάλη δύναμη.

Είμαι σίγουρος ότι οι εκδηλώσεις οι οποίες είχατε προγραμματίσει, θα πραγματοποιηθούν με χρονική υστέρηση, αλλά με ενίσχυση φρονήματος και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων και των πολιτών της Θράκης, γιατί είναι σε ευθεία συνέχεια των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση ολόκληρης της πατρίδας μας. 

Και με την ευκαιρία θέλω να εξάρω, τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η εκκλησία της Ελλάδος, το ρόλο που έχουν οι μητροπόλεις εδώ στη Θράκη, που επιτελούν ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο και συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην ενότητα των Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά και θα είμαι κοντά σας συνεχώς γιατί νοιώθω ότι είμαι πολίτης αυτού του τόπου.

Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νοιώθει ότι είναι πολίτης της Θράκης.

Σας ευχαριστώ θερμά. Χρόνια Πολλά».

Πηγή: OTAVOICE

Σχετικά Άρθρα

Εκδηλώσεις Μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια & τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Κερκύρας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 9 / 2021 , 1:57 από news_room ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  Τέσσερις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια του Κερκυραίου και στα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του […]

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 / 6 / 2021 , 1:04 από news_room Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό […]