16 °C Athens, GR
18/10/2021

Τελευταια Νέα
Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ΗΠΑ: Αναφορές για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα έως 22/10 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε το 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο του Γέροντος Μητροπολίτη Καμπάλας κυρού Ιωνά Η Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος – Μνημόσυνο της Ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη Η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριου στην Μητρόπολη Αθηνών

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον εσπερινό της Αναλήψεως του Κυρίου και το Κήρυγμα του

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 12:20 από adologala.gr

Αδελφοί και αδελφές στον Χριστό,

Έχουμε έρθει σήμερα το απόγευμα στην Εκκλησία του Σωτήρα μας στη Rye της Νέας Υόρκης, μια ενορία αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστό. Και ήρθαμε να γιορτάσουμε το θαύμα του Προσωπικού Του – τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος.

Η Ανάληψη σηματοδοτεί την επιστροφή του Κυρίου από το μεγάλο εκκρεμές στην ιστορία μας που ξεκινά με την Ενσάρκωση. Χρησιμοποιώντας το ίδιο το σώμα της Παναγίας σαν τη σκάλα του Ιακώβ, ο Κύριος κατέβηκε στη μήτρα της τη στιγμή της σύλληψης. [*]  Χρησιμοποιώντας τον Σταυρό Του σαν σκάλα, κατέβηκε από το θάνατο στα βάθη του Hadës για να αναστήσει τους νεκρούς. Υψώνοντας την εξουσία Του ως Υιός του Ανθρώπου και Υιός του Θεού, ξεπέρασε την αμαρτία και το θάνατο για να μας δώσει αιώνια ζωή. Και σήμερα, σε εκπλήρωση της υπόσχεσης Του προς τον Ναθαναήλ όταν τον κάλεσε για πρώτη φορά, οι ουρανοί άνοιξαν πλατιά και ο ίδιος ο Κύριος έγινε η σκάλα πάνω στην οποία «οι άγγελοι του Θεού ανεβαίνουν και κατεβαίνουν…». 

Έτσι, ο Κύριος ολοκλήρωσε το τόξο της Θεϊκής Του Ουσίας, το Θείο Σχέδιο της Σωτηρίας για λογαριασμό μας. Τη νύχτα που έδωσε τον εαυτό του για τη ζωή του κόσμου, ο Κύριος Ιησούς είπε:

«Είναι προς καλό σου που φεύγω. Σου λέω την αλήθεια. Αν δεν πάω, ο Πάπας δεν θα έρθει σε εσάς. Αλλά αν διασχίσω, θα σας στείλω το παρηγορητή. ” [‡]

Η ανάληψή του δεν αποτελεί έρημο του κοπαδιού Του. Με κανένα τρόπο! Αντίθετα, είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι παρών στο Κοπάδι Του, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά και μακριά μπορεί να εκτείνεται, ακόμη και στα άκρα μέρη της γης. [§]  Και σε δέκα ημέρες, στην Αγία Πεντηκοστή, θα δούμε αυτό το θαύμα της πανταχού παρουσίας Του!

Επιπλέον, με την Ανάληψή Του, ο Κύριος, όπως λέει ο Άγιος Παύλος, «μας κάθισε σε ουράνια μέρη», [**]  έτσι ώστε μέσα και μέσα στην ανθρώπινη φύση Του, κάθε άνθρωπος είναι πιθανώς ήδη στο Ουράνιο Σφαίρα. Αυτό επιβεβαιώνεται στην επιστολή προς τους Εβραίους που λέει:

«Γιατί ο Χριστός δεν μπαίνει στα ιερά μέρη που γίνονται με τα χέρια, που είναι αντανακλάσεις της αληθινής πραγματικότητας. αλλά στον ίδιο τον Παράδεισο, τώρα για να εμφανιστεί στην παρουσία του Θεού για εμάς. ” [††]

Παρουσιάζει τη Θεϊκή Του Ανθρωπότητα – την οποία μοιράζεται μαζί μας μέσω της Παναγίας, στον Ουράνιο Πατέρα. Και όπως για την γιορτή των Εισοδίων κάθε 2ης Φεβρουαρίου ου , όταν η αρχαία Συμεών αγκάλιασε τον Χριστό στην αγκαλιά του Σαράντα ημέρες μετά το Άγιο Γεννήσεως Του? τώρα, Σαράντα Μέρες μετά την αναγέννησή Του από την Ανάσταση, ο Υιός του Θεού λαμβάνεται στην αγκαλιά του Αρχαίου των Ημερών, του Ουράνιου Πατέρα Του, στο Ουράνιο Παλάτι της Βασιλείας του Θεού.

Και είμαστε ήδη εκεί μαζί του! Η ανθρωπότητά του είναι η ανθρωπότητά μας. Αυτή είναι η υπόσχεση, «η αξιόπιστη λέξη» που δίνεται σε κάθε άνθρωπο:

«Επειδή εάν έχουμε πεθάνει μαζί Του, θα ζήσουμε επίσης μαζί Του.

αν έχουμε υποφέρει μαζί Του, θα βασιλέψουμε μαζί Του… ». [‡‡]

Και ποια είναι αυτή η ταλαιπωρία που καθορίζει την κληρονομιά της δόξας μας; Δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ικανότητά μας να θυσιάζουμε τους εγωισμούς μας, τις δικές μας διαθήκες, τον εγωκεντρικό μας χαρακτήρα για χάρη της αγάπης. Σε αυτό, η αγάπη μας για τον πλησίον μας είναι το μέτρο της αγάπης μας για τον Θεό. Γιατί όπως λέει ο Απόστολος της Αγάπης:

“Γιατί αν δεν αγαπάς τον αδερφό σου ή την αδερφή σου που βλέπεις, πώς μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν έχεις δει;” [§§]

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, αυτή η Γιορτή της Ιεράς Ανάληψης είναι μια υπόσχεση για όλους μας, για κάθε άνθρωπο. Είναι η υπόσχεσή μας για αιώνια ζωή στη Βασιλεία του Θεού, η οποία ξεκινά εδώ από αυτήν τη γη, καθώς προσευχόμαστε στην προσευχή του Κυρίου, «στη γη όπως είναι στον Ουρανό».

Εάν μπορούμε να ζήσουμε στη ζεστασιά της αγάπης, στη λάμψη της Ανάστασης, τότε θα ξέρουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα της πίστης μας. Και θα ξέρουμε ότι το μέλλον μας είναι στον Παράδεισο, με τον Θεό, που δοξάζεται σε Τρία Άτομα: Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, τώρα και για πάντα, και στις ηλικίες των αιώνων. Αμήν.


[*]  Πρβλ. Γένεση 28:12.

[†]  Ιωάννης 1:51.

[‡]  Ιωάννης 16: 7.

[§]  Πρβλ. Πράξεις 1: 8.

[**]  Εφεσίους 2: 6.

[††]  Εβραίους 9:24.

[‡‡]  II Τιμόθεο 2: 11,12α.

[§§]  Ι Ιωάννης 4:20.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρώτη συνάντηση & τέσσερα νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 2 / 2021 , 3:35 από news_room Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ιδρύθηκε και ανακοινώνει τέσσερα νέα ιδρυτικά μέλη. Εγκαινιάζοντας την πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς σε προσευχή και με εμπνευσμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο της Αμερικής, η συνάντηση του Οικουμενικού […]

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 8 / 2021 , 23:53 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναχώρησε αμέσως μετά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην ομώνυμη ενορία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης για την Κωνσταντινούπολη . Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στο εξωτερικό μέχρι την έναρξη του Εκκλησιαστικού Έτους […]

Pin It on Pinterest