16 °C Athens, GR
18/10/2021

Τελευταια Νέα
Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ΗΠΑ: Αναφορές για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα έως 22/10 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε το 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο του Γέροντος Μητροπολίτη Καμπάλας κυρού Ιωνά Η Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος – Μνημόσυνο της Ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη Η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριου στην Μητρόπολη Αθηνών

Οδηγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας για ιερείς και πιστούς σε κατάσταση προειδοποίησης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 16:48 από adologala.gr

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τις 15 Μαΐου 2020, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η εφαρμογή των Στρατιωτικών Διατάξεων που περιόριζαν τις βασικές πτυχές της δημόσιας θρησκευτικής ζωής των πιστών, έπειτα από διαβούλευση με τη Ρουμανική Κυβέρνηση, το Ρουμανικό Πατριαρχείο στέλνει τις ακόλουθες οδηγίες στο λατρευτικές μονάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας σχετικά με την πρόσβαση των Ορθόδοξων πιστών σε χώρους λατρείας και νεκροταφεία και τη συμμετοχή τους σε θεϊκές υπηρεσίες:

Πρόσβαση των πιστών στους χώρους λατρείας

 1. Οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στην εκκλησία, για ατομική προσευχή και εξομολόγηση , θα σεβαστούν την απόσταση των 2 μέτρων, περιμένοντας σε μία σειρά. Η απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ δύο ατόμων πρέπει να παρατηρηθεί από την είσοδο έως την έξοδο από την εκκλησία.
 2. Συνιστάται σε ηλικιωμένους, άτομα με σημαντικά προβλήματα υγείας και άτομα από ομάδες υψηλού κινδύνου να μείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια θεϊκών υπηρεσιών . Αυτά τα άτομα καλούνται να πάνε στην εκκλησία πριν ή μετά την τελετή των λειτουργικών λειτουργιών στο ύπαιθρο, να προσευχηθούν ατομικά, να ομολογήσουν και να πάρουν μέρος στα ιερά μυστήρια μέσα στον τόπο λατρείας, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον ιερέα της ενορίας.
 3. Άτομα με COVID-19, άτομα με συμπτώματα λοίμωξης, άτομα σε καραντίνα, καθώς και άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο δεν μπορούν να εισέλθουν στην εκκλησία ή να παρευρεθούν σε οποιαδήποτε θεϊκή υπηρεσία . Καλείται να παραμείνουν στο σπίτι, ώστε να μην μεταδώσουν την ασθένεια. Ωστόσο, μπορούν να παρακολουθήσουν τις υπηρεσίες στο σπίτι μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου (online). Η εξομολόγηση και η κοινωνία για αυτά τα άτομα θα πραγματοποιηθούν στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες υγειονομικούς κανονισμούς.
 4. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον τόπο λατρείας για άτομα με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (βήχας, φτέρνισμα, ρινόρροια) .
 5. Η τάξη, η πειθαρχία, η υγιεινή και η τήρηση αυτών των μέτρων θα διασφαλιστούν από καθορισμένους υπαλλήλους ή εθελοντές της αντίστοιχης εκκλησίας .
 6. Οι λαϊκοί πιστοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και σε άλλες θεϊκές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τις Κυριακές και τις αργίες, που γιορτάζονται στο ύπαιθρο, κοντά στον τόπο λατρείας.
 7. Στις υπηρεσίες που εκτελούνται εκτός των τόπων λατρείας, η απόσταση μεταξύ των πιστών θα είναι 2 μέτρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 8. Η χρήση προστατευτικών μασκών είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες στις θεϊκές υπηρεσίες, με εξαίρεση τους υπουργούς εκκλησιών που προσφέρουν προσευχές, κηρύττουν ή τραγουδούν στο περίπτερο.
 9. Οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί καθημερινά στους πιστούς καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε οι ιερείς να μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα αιτήματα των πιστών σχετικά με την εξομολόγηση, την ατομική κοινωνία και την ανάγνωση προσευχών για διαφορετικές ανάγκες. Έτσι, θα αποφευχθεί ο πλήθος πιστών στις υπηρεσίες του Σαββάτου και της Κυριακής.
 10. Η εξομολόγηση των πιστών και η ανάγνωση των προσευχών μέσα στην εκκλησία θα προγραμματιστεί σε εύθετο χρόνο, για να αποφευχθούν τα πλήθη. Τόσο ο πνευματικός ιερέας όσο και ο εξομολογητής πιστός θα χρησιμοποιήσουν μια προστατευτική μάσκα και θα διατηρήσουν μια υγειονομική φυσική απόσταση 2 μέτρων. Συνιστάται, δεδομένου του μικρού μεγέθους των περισσότερων εκκλησιών και του απορρήτου της Εξομολόγησης, να παραμείνει στην εκκλησία μόνο ο ιερέας και ο μετανοημένος. Η άφεση των αμαρτιών από τον πνευματικό πατέρα θα εκφραστεί από απόσταση, χωρίς να αγγίξει τον μετανοούμενο.
 11. Το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος και το Ιερό Μυστήριο του Γάμου θα γίνουν στον τόπο λατρείας με μέγιστο αριθμό 16 συμμετεχόντων (υπουργοί εκκλησιών, αποδέκτες του Μυστηρίου, οι γονείς και οι θεοί τους). Θα παρατηρήσουν απόσταση 2 μέτρων στην εκκλησία. Το Μυστήριο του Βαπτίσματος δεν θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για πολλά παιδιά. Μετά από κάθε βάπτισμα, η γραμματοσειρά βάπτισης θα αδειάσει από νερό και θα απολυμανθεί. Στο Μυστήριο του Γάμου, το κοινό κύπελλο («το φλυτζάνι της σωτηρίας») θα προσφέρεται μόνο στη νύφη και τον γαμπρό (σύμφωνα με το διάταγμα της Ιεράς Υπηρεσίας Γάμου).
 12. Η κηδεία θα εκτελεστεί στην εκκλησία (μέγιστος αριθμός 16 ατόμων) ή στο ύπαιθρο, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, απόσταση 2 μέτρων και άλλες ισχύουσες νομικές διατάξεις.
 13. Οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι πιστοί που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σωματικά σε Εκκλησιαστικές υπηρεσίες μπορούν να παρακολουθήσουν ή να ακούσουν τη Θεία Λειτουργία και άλλες θεϊκές υπηρεσίες που παρήχθησαν στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Τρινίτα του Ρουμανικού Πατριαρχείου και στο Ραδιόφωνο ή σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
 14. Άρρωστοι πιστοί στο σπίτι ή στα νοσοκομεία μπορούν να λάβουν Κοινωνία για τους ασθενείς με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τις εξαιρετικές οδηγίες για αυτές τις περιπτώσεις.

Χρήση λειτουργικού χώρου

 1. Δεν είναι απαραίτητο να αγγίξετε / κρατήσετε τη λαβή κατά την είσοδο και έξοδο από την εκκλησία. Όπου είναι δυνατόν, η μπροστινή πόρτα πρέπει να είναι διαφορετική από την πόρτα εξόδου για να αποφευχθεί η διασταύρωση των πιστών.
 2. Σε διαστήματα τεσσάρων ωρών, σύμφωνα με τις αρχές, ο χώρος λατρείας θα αερίζεται καλά.
 3. Οι λύσεις απολύμανσης θα τοποθετηθούν στην είσοδο της εκκλησίας και κάθε πιστός που μπαίνει στην εκκλησία θα απολυμάνει τα χέρια του.
 4. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα αποφευχθεί το άγγιγμα ή το φιλί των ιερών εικόνων και λειψάνων, καθώς και το φιλί του χεριού των υπηρέτων του Αγίου Βωμού. Ωστόσο, ο σεβασμός για τις ιερές εικόνες και τα λείψανα θα δείξει υποκλίνοντας, συνοδευόμενος από το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού. Ο σεβασμός για τον ιεράρχη και τον ιερέα θα δείξει με κλίση του κεφαλιού.
 5. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δεν θα οργανώνονται γεύματα αγάπας στην εκκλησία ή στα παραρτήματά της.
 6. Στο κατάστημα δώρων της εκκλησίας θα υπάρχει μόνο ένα άτομο που φοράει προστατευτική μάσκα και γάντια. Η άμεση επαφή αυτού του ατόμου με τους πιστούς στην εκκλησία πρέπει να αποφεύγεται. Ως προφύλαξη ασφαλείας (όπου το μέρος για το κατάστημα δώρων δεν είναι κλειστός χώρος), συνιστάται η εγκατάσταση προστατευτικού πάνελ πλεξιγκλάς με άνοιγμα στο κάτω μέρος.
 7. Για πρόσβαση στην αίθουσα κεριών, το πλήθος θα αποφευχθεί διατηρώντας την απόσταση σας.

Διεξαγωγή υπηρεσιών, μέτρα για τον εορτασμό της Θείας Λειτουργίας

 1. Ο αριθμός των υπαλλήλων στον Ιερό Βωμό πρέπει να είναι σχετικά μικρός (για παράδειγμα, ένας ιεράρχης, δύο ιερείς, δύο διάκονοι και δύο εξάτονοι), για να μπορεί να διατηρήσει μια ορισμένη απόσταση μεταξύ των 2 μέτρων.
 2. Το πολύ τρεις ψάλτες θα εκτελέσουν το λειτουργικό ψαλμωδικό σε ενορίες και έξι ψάλματα σε καθεδρικούς ναούς. Θα διατηρήσουν την υγειονομική απόσταση μεταξύ τους.
 3. Τα λειτουργικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για θεϊκές υπηρεσίες θα καθαρίζονται πριν και μετά τις υπηρεσίες. Τα κασσίτερα και το δάπεδο καθαρίζονται επίσης.
 4. Για την Οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν υπάρχουν ιερά (αγιασμένα) αντικείμενα για μία χρήση, αλλά για διαρκή χρήση (δισκοπότηρο, δίσκος, αστέρι και κουτάλι), αντικείμενα που καθαρίζονται πριν και μετά από κάθε χρήση. Στην πρακτική της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η χρήση του κοινού κουταλιού στην Ευχαριστία δεν υπήρξε πηγή μόλυνσης για οποιονδήποτε Ορθόδοξο πιστό στο παρελθόν ή τους τελευταίους δύο μήνες της πανδημίας.
 5. Ως εκ τούτου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, σύμφωνα με την αιώνια λειτουργική παράδοσή της, δεν μπορεί να δεχτεί, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, τη χρήση καλύμματος μίας χρήσης και κουτάλι για την Κοινωνία των πιστών κατά τη Θεία Λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, με την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, που ζήτησαν γραπτή διαβούλευση στις 11 Μαΐου 2020, ο τρόπος της γενικής Κοινωνίας των πιστών κατά τη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια πανδημίας, θα αποφασιστεί μετά την 1η Ιουνίου 2020 , σε συμφωνία με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Πρόσβαση σε νεκροταφεία

Στα νεκροταφεία, οι πιστοί πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, εκτός από τα μέλη της οικογένειας ή εκείνους που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι.

*

Η κοινωνικο-φιλανθρωπική ή φιλανθρωπική δραστηριότητα των ενοριών και των μοναστηριών θα προσαρμοστεί στις νέες κοινωνικές και ιατρικές ανάγκες, υποστηρίζοντας αντίστοιχα άτομα που δεν μπορούν να ταξιδέψουν για φαγητό ή φάρμακα, αλλά σύμφωνα με όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές.

Τα παρόντα μέτρα στοχεύουν στην προστασία της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Η ζωή και η υγεία είναι δώρα από τον Θεό, αλλά πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα καλλιεργήσουμε με μόνιμη ευθύνη.

Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Basilica.ro

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συμμετείχε στη συζήτηση του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν και με τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρωσίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 11 / 2020 , 14:40 από adologala.gr Στις 4 Νοεμβρίου 2020, Ημέρα της Λαϊκής Ενότητας, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν, είχε την παραδοσιακή πλέον συζήτηση με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο και τους επικεφαλής των θρησκευτικών οργανισμών της Ρωσίας. Εφέτος […]

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα συγκληθεί τον Νοέμβριο 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:17 από news_room Στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις  29 Δεκεμβρίου 2020, οι Συνοδικοί συζήτησαν το θέμα συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας το έτος 2021 (πρακτικά υπ᾽αριθμ. 103). Σύμφωνα με την παρ. 2 άρθ. 3. του […]

Pin It on Pinterest