32 °C Athens, GR
06/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ESET Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκε τον επίσκοπο Margveti & Ubisa Μελχισεδέκ του Πατριαρχείου Γεωργίας – Adologala.gr Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : «Ο τόπος, οι πολιτικοί & ο λαός έχουν δυνατότητες, η Εκκλησία δίνει την ελπίδα, τον αγώνα & την υπομονή – Adologala.gr Ιερά Μητρόπολη Κώου : Ανακοίνωση Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κώ – Adologala.gr Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία Ικανοποίηση ΙΣΚΕ για την τακτοποίηση των θέσεων των Κληρικών που εκκρεμούσε από το 1945 – Adologala.gr Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στο Σύδνεϋ

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:54 από news_room

Μέσα σε κλίμα αναστασίμου χαράς, την Τετάρτη, 27 Μαΐου, τελευταία ημέρα της Πασχαλίου περιόδου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο η Θεία Λειτουργία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα.  

Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς, που βρέθηκαν στην εκκλησία, καθώς και σε όσους παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου, αναφέρθηκε αρχικά στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας όπου ψάλλεται για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», σημειώνοντας πως πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία επισφραγίζουμε τη μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας, που είναι η Ανάσταση του Κυρίου. «Σε αντίθεση με άλλες χριστιανικές ομολογίες, που δίδουν μεγάλη βαρύτητα στη γέννηση του Χριστού», εξήγησε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία με την πλούσια θεολογία της και με την αγιοπνευματική πατερική διδασκαλία της, μας λέγει ότι η εορτή των εορτών είναι η Ανάσταση του Χριστού». «Γιατί εάν η Ανάσταση του Χριστού δεν ήταν ένα πραγματικό γεγονός», συνέχισε, «τότε δε θα μπορούσε να υπάρξει η πίστη μας.

Η πίστη μας βασίζεται στο γεγονός ότι ο Χριστός γεννήθηκε, σταυρώθηκε, κατήλθε στον Άδη και αναστήθηκε. Αυτό το γεγονός γιορτάζουμε, γι’ αυτό βλέπετε ότι μία μεγάλη περίοδος πριν την Ανάσταση, η περίοδος του Τριωδίου, μας προετοιμάζει γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός, ενώ μετά την Ανάσταση τόσες Κυριακές πάλι είναι αφιερωμένες σε αυτό το μεγάλο γεγονός, το γεγονός της Αναστάσεως. Σήμερα, λοιπόν, με την Απόδοση της εορτής επισφραγίζουμε αυτήν την μεγάλη δεσποτική ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού και συνεχίζουμε τον κύκλο των Δεσποτικών εορτών με την Ανάληψη του Χριστού μας αύριο και οσονούπω με την Πεντηκοστή».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στα επίκαιρα και διδακτικά μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, εστιάζοντας στη φράση του Κυρίου «οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ’ ἵνα σώσω τὸν κόσμον», που μεταφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. «Λέγει ο Ευαγγελιστής ότι ο Χριστός δεν ήρθε για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να τον σώσει», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, αντιπαραβάλλοντας αυτό με τη διαπίστωση ότι «όλοι οι ηγέτες της γης, ακόμη και αυτοί που ηγήθηκαν θρησκειών, αυτό το οποίο έκαναν ήταν να κρίνουν».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι στην εποχή μας γενικότερα ο άνθρωπος είναι γεμάτος κρίσεις, άλλοτε δίκαιες, αλλά τις περισσότερες φορές άδικες, ένεκα του ότι οι κρίσεις αυτές βασίζονται σε προσωπικές ιδέες, φιλοσοφίες, αλλά και πάθη του. «Και όταν η κρίση του ανθρώπου βασίζεται στα πάθη του, είναι καταστρεπτική», επισήμανε, ενώ, ανατρέχοντας στα λόγια του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, γνωστότερου ως Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, που έγραψε το περίφημο βιβλίο με τα 30 σκαλοπάτια, σημείωσε πως πρέπει να κρίνουμε κάποιον, όταν είμαστε σίγουροι ότι τον αγαπούμε. Τόνισε, λοιπόν, καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος ότι η κρίση μας πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, ενώ παρότρυνε πατρικά να αναζητούμε στο πρόσωπο του πλησίον όχι τα ελαττώματα, αλλά τα χαρίσματά του.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 10 / 2020 , 21:46 από Στους Αιδεσιμότατους Ιεράρχες, τους Αιδεσιμότατους και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων των Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων, τους Διακεκριμένους Αρχηγούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις Ημέρες, το απόγευμα και τις Εκκλησιαστικές Σχολές, τους Φιλόπτωχους […]

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος : “Η Ορθόδοξη πίστη, το πνευματικό υπόβαθρο του Αγώνα του 1821”

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 10:44 από news_room Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος : “Η Ορθόδοξη πίστη, το πνευματικό υπόβαθρο του Αγώνα του 1821” “Το πνευματικό υπόβαθρο του Αγώνα του ’21 ήταν πρωτίστως η Ορθόδοξη πίστη”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά τη διάρκεια ομιλίας με θέμα […]

Pin It on Pinterest