Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 1 / 2025 , 18:14 από news_room
Χθες το βράδυ, 4 Ιανουαρίου 2025, ο Ελληνικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs της Φλόριντα φιλοξένησε τον ετήσιο χορό των Θεοφανείων, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών των Θεοφανείων της πόλης. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, μια τελετουργική κατάδυση σταυρού για την ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συμποσίου, ο ενθουσιασμός για την εκδήλωση της Δευτέρας ήταν έκδηλος, με τους παρευρισκόμενους να ανταλλάσσουν αναμνήσεις από τους συγγενείς τους και τα καλοκαίρια των μικρών γιων τους να «προπονούνται» με δαχτυλίδια πισίνας για μελλοντικές καταδύσεις. Αναμνηστικά βιβλία περιείχαν ευχές για τους δύτες του τρέχοντος έτους, συγχαρητήρια σε περασμένα cross retriever και ευγνωμοσύνη για όσους συνέβαλαν στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ατλάντα Σεβαστιανό, πρώην Προιστάμενο του καθεδρικού ναού της πόλης. Η οικογένεια Πασκαλάκη, η οποία έχει φιλοτεχνήσει τον σταυρό κατάδυσης εδώ και τρεις γενιές. και το πλήρωμα του «Elpis», του πρώτου σφουγγαριού που έδεσε στο Tarpon Springs στις 18 Ιουνίου 1905.
Υποδεχόμενος με μεγάλο χειροκρότημα, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του στην πόλη, λέγοντας: «Είναι σαν να μην έφυγα ποτέ… Νομίζω ότι άφησα την καρδιά μου πίσω στο Tarpon Springs». Μεταφέροντας την πατρική του υπερηφάνεια για την πόλη και τις αιωνόβιες παραδόσεις των Θεοφανείων, ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε την κατάδυση ως «όχι μόνο μεγάλη σε αριθμούς… αλλά μεγάλη στις καρδιές των ανθρώπων».
Αφού έκανε την εναρκτήρια έκκληση της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μετέφερε τις καλύτερες ευχές του για την επισκοπή του Μητροπολίτη Σεβαστιανού, τονίζοντας ότι «η Αρχιποιμαντική του σοφία και η συνετή εκκλησιαστική διοίκηση έχουν ήδη επιφέρει τεράστια οφέλη για τον Ελληνορθόδοξο Λαό της Μητροπόλεως». η μελλοντική του Αρχιπαστορική διακονία θα να είναι μια ιδιαίτερη ευλογία για όλους τους πιστούς».
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη, στους επίτιμους προσκεκλημένους του δείπνου ήταν ο αξιότιμος Υπουργός Στέφανος Γκέκας, Υπουργείο Ναυτιλιακών Υποθέσεων. Μάιρα Μιρογιάνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Αξιότιμος Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης. ο Επίτιμος Παναγιώτης Κούλιας, Δήμαρχος Tarpon Springs· Ανώτατος Πρόεδρος της AHEPA Σάβας Τσίβικος. Κόρες του Μεγάλου Προέδρου της Πηνελόπης Μαργαρίτας Δρίτσας. Νικήτας Μανιάς, Άρχων Αντιπροέδρου και Ενοριακού Συμβουλίου, μαζί με τη σύζυγό του κα Ασπασία Μανιά. Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Χ. Χάρος, Κοσμήτορας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου. και Αιδ. Θεοφάνης Κ. Μακρής.
Με τη συνοδεία του συγκροτήματος Endasi, η βραδιά ολοκληρώθηκε με ελληνικούς λαϊκούς χορούς, μουσική και συντροφιά, μια χαρούμενη έναρξη του εορτασμού των 119ων Θεοφανείων του Tarpon Springs.
—
Η εορτή των Θεοφανίων, ή Θεοφάνεια (που σημαίνει «εμφάνιση Θεού»), γιορτάζει τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Καθώς τα νερά του Ιορδάνη ευλογήθηκαν από την παρουσία του Χριστού, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούν τα Θεοφάνεια με τον αγιασμό των υδάτων, λαμβάνοντας αγιασμό και ευλογώντας τα νερά των ποταμών, λιμνών ή θαλασσών κοντά στις ενορίες τους.
Για πάνω από έναν αιώνα, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου και η ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Τάμπα τιμούν τη βάπτιση του Χριστού με μια τελετουργική κατάδυση σταυρού, που θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη τέτοια κατάδυση εκτός Ελλάδας. Η συμμετοχή στην κατάδυση συχνά λειτουργεί ως ενηλικίωση για νεαρούς άνδρες στην κοινότητα και η ανάκτηση του σταυρού θεωρείται μεγάλη ευλογία. Δείτε εδώ ένα ντοκιμαντέρ για την παράδοση.