31 °C Athens, GR
16/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία

summit peace in ukrain - war russia federation news ecumenical patriachate nea eidiseis oikoymeniko patriarxeio stiriksi adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 6 / 2024 , 4:51 από news_room

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συμμετείχε διά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία, υποστηρίζει το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Διασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2024 στο θέρετρο Bürgenstock της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Το Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης υποστηρίζουν πλήθος κρατών και διεθνών Οργανισμών που συμμετείχαν στην εξαιρετικά σημαντική αυτή Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Εξοχ. κυρίας Viola Amherd.

Κατά την καταληκτήρια συνεδρία της Ολομελείας της Διασκέψεως, ο Παναγιώτατος απηύθυνε μήνυμα προς τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την ειρήνη. [Διαβάστε εδώ την ομιλία του Πατριάρχου]

Το κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, καθώς και τα Κράτη και οι Διεθνείς Οργανισμοί που το υποστηρίζουν, δημοσιεύονται στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της φιλοξενούσας χώρας.

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν*

Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία: Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης

Bürgenstock, Ελβετία 16 Ιουνίου 2024

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφές και να δημιουργεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις. Συγκεντρωθήκαμε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 για να ενισχύσουμε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με τις οδούς προς μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Επαναλάβαμε τα ψηφίσματα A/RES/ES-11/1 και A/RES/ES-11/6 που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας να τηρήσουμε το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής βασίστηκε στις προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν με βάση τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτιμούμε βαθύτατα τη φιλοξενία της Ελβετίας και την πρωτοβουλία της να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Υψηλού Επιπέδου ως έκφραση της σταθερής δέσμευσής της για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Είχαμε μια γόνιμη, συνολική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οδούς προς ένα πλαίσιο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απέχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, έχουμε ένα κοινό όραμα για τις ακόλουθες κρίσιμες πτυχές:

Πρώτον, οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ασφαλής, ασφαλής, προστατευμένη και περιβαλλοντικά ασφαλής. Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια και ασφάλεια υπό τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την επίβλεψή του.

Οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.

Δεύτερον, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την αδιάλειπτη παραγωγή και παροχή τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η δωρεάν, πλήρης και ασφαλής εμπορική ναυσιπλοΐα, καθώς και η πρόσβαση σε θαλάσσιους λιμένες στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα λιμάνια και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμένων και πολιτικών λιμενικών υποδομών είναι απαράδεκτες.

Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει να οπλίζεται με κανέναν τρόπο. Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να παρέχονται με ασφάλεια και ελεύθερα σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.

Τρίτον, όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν με πλήρη ανταλλαγή. Όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, και όλοι οι άλλοι Ουκρανοί πολίτες που κρατήθηκαν παράνομα, πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία.

Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να προβούμε μελλοντικά σε συγκεκριμένα βήματα στους προαναφερθέντες τομείς με περαιτέρω εμπλοκή των εκπροσώπων όλων των μερών.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, μπορεί και θα χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Κατάλογος κρατών και διεθνών οργανισμών που υποστηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν

Κατάσταση 17 Ιουνίου 2024

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπενίν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κάβο Βέρντε, Καναδάς, Χιλή, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Συμβούλιο της Ευρώπης, Κροατία , Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Σομαλία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Ελβετία, Ανατολικό Τιμόρ, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουρουγουάη

*Ανεπίσημη μετάφραση.

Πηγή: Adologala.gr 

Σχετικά Άρθρα

Η Cyprus Airways ξεκίνησε και πάλι πτήσεις από Αθήνα προς Λάρνακα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 12 / 2021 , 16:39 από news_room Η Cyprus Airways ξεκίνησε και πάλι πτήσεις από Αθήνα προς Λάρνακα 16 Δεκεμβρίου, 2021 Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ξεκίνησε και πάλι πτήσεις από Αθήνα προς Λάρνακα. Το αεροσκάφος της Cyprus Airways, τύπου Airbus A319, προσγειώθηκε στην […]

5 Χρόνια από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 1:11 από news_room Πριν από πέντε χρόνια, στις 16 Ιουνίου, ξεκίνησε η εγγραφή « ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Εκκλησίας » καθώς ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τη συνάντηση των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κρήτης. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε από τις 16 […]