25 °C Athens, GR
22/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Η Πανήγυρη της Αναστάσεως στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

I-panigiri-tis-anastaseos-stin-iera-mitropoli-thessalonikis-eidiseis-nea-ellada-thessalonikis-filotheos-2024-pasxa-adologala

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 5 / 2024 , 10:13 από news_room

Η Πανήγυρη της Αναστάσεως στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Μετά τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Πόλη της Θεσσαλονίκης, με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και με επικεφαλής τον Επίσκοπό Της, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και την πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της Ορθοδόξου πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές που ευρίσκονται στα κανονικά Της όρια.

Στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 4 Μαΐου 2024 ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον Παναγιώτατο κ. Φιλόθεο και τους Ιερείς του Καθεδρικού Ιερού Ναού, συμπροσευχομένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε στις 2.00 π.μ. παρέμεινε και συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια.

Αμέσως μετά το Ευαγγέλιο της τελετής της Αναστάσεως, ανεγνώσθη η Αναστάσιμη Εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, η οποία είχε ως εξής:
«Παιδιά μου αγαπητά και ευλογημένα,

‘‘Πάσχα το τερπνόν· Πάσχα Κυρίου Πάσχα… Πάσχα λύτρον λύπης…‘‘

Μετά την νηστεία των σαράντα ημερών και την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, έφθασε ‘‘αύτη η σωτήριος νυξ‘‘, κατά την οποία ‘‘πάντα πεπλήρωται φωτός‘‘ και όλοι μας, συναγμένοι στις Εκκλησιές μας, βλέπουμε τον Αναστάντα Χριστό να βγαίνει από τον Τάφο του και να μας πλημμυρίζει με τη ζωή που μπορεί και νικά τον θάνατο.
Αυτή η αλήθεια της Ανάστασης είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που δόθηκε ποτέ στον άνθρωπο και στον κόσμο· ο θάνατος καταργήθηκε, ο θάνατος δεν υπάρχει. ‘‘Χριστός Ανέστη‘‘ και ζωή πολιτεύεται. Ο Άγιος της Θεσσαλονίκης μας και Αρχιεπίσκοπός της Γρηγόριος ο Παλαμάς λέει σχετικά: ‘‘Η Ανάσταση του Κυρίου είναι ανανέωση της ανθρώπινης φύσης, είναι αναζώωση και ανάπλαση και επάνοδος προς την αθάνατη ζωή‘‘.

Ας προσέξουμε όμως! Αυτή η ζωή της αθανασίας, η ζωή της Ανάστασης για την οποία μας μιλά και μας προσφέρει ο Χριστός δεν αφορά μόνο στην ψυχή. Ο όλος άνθρωπος θ’ αναστηθεί, με την ψυχή και το σώμα του. Ας θυμηθούμε ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του, με το σώμα Του εμφανίστηκε στους μαθητές του. Κι εκείνοι Τον άγγιξαν, Τον ψηλάφησαν, βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν φάντασμα. Μόνο που το σώμα Του δεν υπόκειτο πιά στην φθορά, ούτε στους περιορισμούς της ύλης και του χρόνου. Σ’ αυτή τη ζωή της Ανάστασης μας καλεί ο Χριστός: ζωή αφθαρσίας, ζωή αθανασίας, ζωή όχι φαντασιακή, αλλά πλήρως ανθρώπινη και γεμάτη από τη δόξα της Θεότητος.
Αδελφοί μου και παιδιά μου,

Δοξάζουμε τον Αναστάντα Χριστό μας γι’ αυτή του την ευεργεσία, γι’ αυτή του τη φιλάνθρωπη προσφορά. Ο Χριστός μας λυτρώνει από το θάνατο, μας παίρνει κάθε λύπη, μας γεμίζει με χαρά. Αυτή τη χαρά της Ανάστασης ζούμε στο Σώμα του το Άγιο, την Εκκλησία. Αυτή την Αναστάσιμη χαρά θα γευθούμε και στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Σε λίγο θα ψάλλουμε όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη». Ας μη φύγουμε μόλις τ’ ακούσουμε· το φαγητό στο σπίτι μπορεί για λίγο να περιμένει. Ας αγκαλιαστούμε κι ας φιληθούμε, ας ανταλλάξουμε τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό∙ «Χριστός Ανέστη» – «Αληθώς Ανέστη», κι έτσι, αγκαλιασμένοι κι αγαπημένοι ας μείνουμε ν’ απολαύσουμε τον Αναστάσιμο Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, ώστε η χαρά μας να είναι όντως «πεπληρωμένη» .

Μαζί με τον Παναγιώτατο Προκάτοχό μου Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, σας ευχόμαστε να έχετε το Φως της Ανάστασης στην καρδιά Σας και ο Αναστάς Κύριος να αφαιρεί από αυτήν κάθε λύπη και να σας χαρίζει την αληθινή χαρά.

Σας ασπάζομαι με την αγάπη του Αναστάντος Χριστού

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος»

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συμπροσευχομένων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, με την συμμετοχή του συνόλου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και την πληθωρική παρουσία των ευσεβών Θεσσαλονικέων και αρκετών επισκεπτών της Πόλης, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης.

Στην Ιερά Ακολουθία της Αγάπης, σύμφωνα με την παράδοση, το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος διαβάστηκε όχι μόνο στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο από τον Πρωτοδιάκ. Σπυρίδωνα Καραταΐδη, αλλά και σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά από τον Παναγιώτατο κ. Φιλόθεο, στην Ελληνική Ομηρική διάλεκτο από Χορό Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Χαμαμτζόγλου, καθώς και στις εξής ξένες γλώσσες: Λατινικά από τον Αρχιμ. Κωνσταντίνο Φουντουκίδη, Γαλλικά από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Αλεξίου, Ισλανδικά από τον Αρχιμ. Ευσέβιο Νακόπουλο, Γερμανικά από τον Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Κουκόπουλο, Αγγλικά από τον Πρωτοπρεσβ. Αθανάσιο Κουτρούπη, Σερβικά από τον Πρωτοπρεσβ. Παύλο Παρασκευά, Γεωργιανά από τον Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Ματουρέλι, Αλβανικά από τον Πρωτοπρεσβ. Αρτέμιο Τσίτση, Τουρκικά από τον Πρωτοπρεσβ. Μιχαήλ Μάνο, Ρουμανικά από τον Οικον. Αλέξανδρο Νικολόιου, Luganda από τον Πρεσβ. Γεώργιο Balinya και Ουκρανικά από τον Διάκ. Δημήτριο Rudko.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Κατά την ώρα της ψαλμώδησης του Αναστασίμου Δοξαστικού «Αναστάσεως Ημέρα» ξεκίνησε Ιερά Λιτανεία, η οποία κατευθύνθηκε στο παρακείμενο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε η Απόλυση του Εσπερινού και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ως ευλογία του καθιερωμένο Πασχαλινό αβγό από τα χέρια του Παναγιωτάτου κ. Φιλοθέου και την πατρική εγκάρδια ευχή του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, ευχαριστημένοι και χαρούμενοι και από την αυτή την πνευματική συναναστροφή στις Αυλές της Τοπικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 10 / 2021 , 1:41 από news_room Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Ευρώπη ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ, επισήμανε σε […]

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συγχαίρει τους αθλητές Γ. Αντετοκούνμπο & Εμ. Καραλή

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 9 / 2021 , 21:43 από news_room Eπιστολή συγχαρητηρίων προς τους αθλητές Γιάννη Αντετοκούνμπο και Εμμανουήλ Καραλή έστειλε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, με αφορμή τις πρόσφατες επιτυχίες τους και δηλώνει πως η ζώσα εκκλησία ενώπιον της σύγχρονης πραγματικότητας, παρακολουθεί και στηρίζει με τον πνευματικό της λόγο και […]