16 °C Athens, GR
20/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

Ο Πατριάρχης του Γένους στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας

oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_eidiseis_fanari_vartholomaios_news_ecclesia_adologala

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 4 / 2024 , 16:08 από news_room

Tις εγκάρδιες ευχές του προς όλους τους μη Ορθοδόξους Χριστιανούς που εόρτασαν το Άγιο Πάσχα την Κυριακή, 31 Μαρτίου, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη χοροστασία του κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

“Κατά την ημέρα αυτή, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα, καθώς οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδελφοί μας εορτάζουν σήμερα την εκ νεκρών έγερσι του Κυρίου μας, το Άγιον Πάσχα. Έχουμε ήδη αποστείλει εκπροσώπους μας σε όλες τις Χριστιανικές Κοινότητες των άλλων Ομολογιών ενταύθα, για να διαβιβάσουν σ᾽ αυτές τις εόρτιες ευχές της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τα Πατριαρχικά μας συγχαρητήρια. Αλλά και από της θέσεως αυτής απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης προς όλους τους απανταχού της γης Χριστιανούς που εορτάζουν το Άγιον Πάσχα σήμερα. Δεόμεθα δε του Κυρίου της δόξης, να μας αξιώση, ο κοινός εορτασμός του Πάσχα που θα έχουμε κατά την επόμενη χρονιά, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, ένα τυχαίο συγκυριακό γεγονός, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του κατ᾽ έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, εν όψει και της επετείου συμπληρώσεως 1700 χρόνων, το 2025, από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ρυθμίσεως του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!“

Νωρίτερα, με αφορμή τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος σημείωσε:

“Η Βλάγκα έχει προστάτες της τους Αγίους Θεοδώρους, το Κοντοσκάλι την Αγία Κυριακή του, τα Υψωμαθειά τους δικούς τους Αγίους, και ούτω καθ᾽ εξής. Αλλά σήμερα, δευτέραν Κυριακήν των Νηστειών, έχουμε όλοι μας ολοζώντανο παράδειγμα και πρεσβευτήν προς τον Κύριον τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, αλλά και δικό μας συμπατριώτη, Κωνσταντινουπολίτη!

Η σημερινή ημέρα είναι σαν μία δευτέρα Κυριακή της Ορθοδοξίας, συνέχεια της περασμένης Κυριακής, διότι ο Άγιος Γρηγόριος ήταν υπέρμαχος και αγωνιστής της Ορθοδοξίας, χάριν της οποίας ακόμη και εφυλακίσθη, δίδοντας την καλήν μαρτυρίαν και παραμένοντας φωτεινός φάρος ακλονήτου πίστεως διά τας επερχομένας γενεάς. Όντως, οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι διδάσκαλοι και οδηγοί διά τους ανθρώπους όχι μόνον της εποχής τους, αλλά όλων των εποχών και όλων των τόπων. Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό, ο Οποίος μας έδωσε τέτοια αξιομίμητα πρότυπα και τέτοιους ποδηγέτες και μεσίτες προς Αυτόν.

Η σημερινή ημέρα, όμως, όπως και κάθε Κυριακή, μας μεταδίδει και ένα μήνυμα ελπίδος, αισιοδοξίας και χαράς: Είναι το μήνυμα που μας φέρνει η Ανάστασις του Κυρίου μας, είναι το μήνυμα και το σάλπισμα που μας δίδει ο Χριστός με τους ενισχυτικούς και ελπιδοφόρους λόγους Του: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. ις´, 33). Είναι ακόμη το μήνυμα που δίδει εις ημάς, τα πιστά τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, η βεβαιότης ότι «και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», κλυδωνιζομένης μεν κατά καιρούς, κατά την διαδρομή της ιστορίας, και μάλιστα δεινώς πολλές φορές, αλλά ουδέποτε καταποντιζομένης.”

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα της Βλάγκας ο Παναγιώτατος εξέφρασε, ως Αρχιεπίσκοπος και ποιμενάρχης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, την απογοήτευση, την πικρία αλλά και την αγωνία του για ορισμένα γεγονότα σχετικά με τη διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας.

“Κάθε χρόνο ερχόμεθα και εδώ στη Βλάγκα, όπως σε όλες τις πανηγυρίζουσες Κοινότητές μας, με χαρά και ευχαρίστησι, για να τις ευλογήσουμε και να τις συγχαρούμε για το έργο που προσφέρουν.

Όμως, εφέτος, ήλθαμε εδώ με σφιγμένη την καρδιά, με θλίψι, και απογοήτευσι. Και ομιλούμε εκ της θέσεως ευθύνης μας ως Αρχιεπισκόπου και ποιμενάρχου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, διερμηνεύοντες, ως πνευματικός πατήρ όλων, τα αισθήματα της Μητρός Εκκλησίας, αλλά και ολοκλήρου της Ομογενείας. Διότι έγιναν εδώ και στο Κοντοσκάλι πράγματα που πλήγωσαν και εξέθεσαν δημόσια την Ομογένεια, αλλά και δέσμευσαν ένα μέρος της πατρογονικής κληρονομίας μας μέσω μακροχρονίων μισθώσεων, οι οποίες δεν συνάδουν με τους όρους της αγοράς και απειλούν το ιδιοκτησιακό μας καθεστώς. Την περιουσία της Ομογενείας, η οποία με την ψήφο της αναδεικνύει τους Επιτρόπους για να διοικήσουν και να διαχειρισθούν την κληρονομιά των πατέρων μας με ευσυνειδησία, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν λέμε ότι απαραιτήτως λείπουν αυτές οι αρετές από την διοίκησι των Κοινοτήτων μας. Υπάρχει, όμως, η άγνοια, η απειρία και η βιασύνη. Και γίνονται οι αδικαιολόγητες αυτές μισθώσεις για ολόκληρες δεκαετίες.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες, για τα εδώ συμβάντα, του αγίου Σηλυβρίας, του ΣΥΡΚΙ, και, βεβαίως, της Εκκλησίας, διά της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας, αλλά χρειάζεται και πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Για να υπάρχη τέτοιο αποτέλεσμα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμα τα διοικητικά σώματα των εμπλεκομένων Κοινοτήτων.

Είθε να υπάρξη άμεσος εξυγίανσις και να επανέλθη και πάλιν η τάξις και η ψυχική ανακούφισι στις Κοινότητές μας, οι οποίες, μετά από δεκαετίες, μπόρεσαν να ανανεώσουν το στελεχιακό δυναμικό των διοικητικών τους συμβουλίων, με τις εκλογές που επετράπη να διεξαχθούν. Ευχόμεθα ολοκαρδίως στις επόμενες επισκέψεις και χοροστασίες μας να έχουμε μόνον επαίνους και συγχαρητήρια να σας απευθύνουμε.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, καλωσόρισε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, Βοηθό του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, με όμιλο προσκυνητών από τη Γερμανία.

Προηγουμένως, με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος Υψωμαθείων.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Καλλίνικος.

Σχετικά Άρθρα

Κλειστός λόγω χιονόπτωσης ο παλαιός δρόμος Άλωνας – Αγρού

Κλειστός λόγω χιονόπτωσης ο παλαιός δρόμος Άλωνας – Αγρού

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 / 1 / 2024 , 5:34 από news_room Ο παλαιός δρόμος Άλωνας – Αγρού είναι από τις 4:00 το απόγευμα της Κυριακής κλειστός για την κυκλοφορία λόγω χιονόπτωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία. Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι την ίδια ώρα, λόγω ελαφριάς χιονόπτωσης, ο δρόμος Παλαιχωρίου-Αγρού είναι ολισθηρός, παραμένει ωστόσο ανοικτός […]

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σί συνομίλησε με τους Τρείς Αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού Tianhle

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:11 από news_room ΠΕΚΙΝΟ – Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε με τους τρεις αστροναύτες του διαστημικού σταθμού της χώρας Tianhe το πρωί της 23ης Ιουνίου. Ο Σι, και επίσης γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), […]