22 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

Απουσία αντικειμενικής αξιολόγησης μελών Αστυνομίας διαπιστώνει η Επίτροπος Διοικήσεως

Απουσία αντικειμενικής αξιολόγησης μελών Αστυνομίας διαπιστώνει η Επίτροπος Διοικήσεως

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 2 / 2024 , 19:56 από news_room

Υπάρχει παντελής απουσία ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας και της συνάφειάς τους με τα αστυνομικά καθήκοντα, κατά τις διαδικασίες μοριοδότησής τους για σκοπούς προαγωγής, αναφέρει σε Έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, αναφορικά με παράπονα τριών Αστυνομικών για τη μη μοριοδότηση ακαδημαϊκών προσόντων τους κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους για σκοπούς προαγωγής.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από την έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο της Επιτρόπου σε σχέση με συγκεκριμένα παράπονα προκύπτει ότι υπάρχει παντελής απουσία ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας και της συνάφειάς τους με τα αστυνομικά καθήκοντα, κατά τις διαδικασίες μοριοδότησής τους για σκοπούς προαγωγής, καθότι σύμφωνα με τον Καν. 7(3)(α) η βαθμολόγηση των ακαδημαϊκών προσόντων περιορίζεται στην κατοχή, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακού τίτλου, μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού διπλώματος, χωρίς να προσδιορίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι τομείς σπουδών, με αποτέλεσμα ο βαθμός της συνάφειας τους να εναπόκειται, εν τέλει, στην υποκειμενική κρίση της εκάστοτε Επιτροπής Αξιολόγησης.

Προστίθεται ότι η απουσία αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων συνάφειας των ακαδημαϊκών προσόντων των υποψηφίων με τα αστυνομικά καθήκοντα που καλούνται να εκτελέσουν, αναμφισβήτητα επιτρέπει ενδεχόμενες αυθαίρετες ερμηνείες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται εμμέσως από την παραδοχή της Αστυνομίας για ανάγκη τροποποιήσεων των σχετικών Κανονισμών που περιλαμβάνουν και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεση εξηγείται ότι το ένα παράπονο διαφοροποιείται από τα άλλα δύο καθώς στην πρώτη περίπτωση τα ακαδημαϊκά προσόντα του παραπονούμενου είχαν μοριοδοτηθεί σε προηγούμενες διαδικασίες προαγωγών, αλλά όχι στην αξιολόγηση του 2021. Ωστόσο, σημειώνει η Έκθεση, στα άλλα δύο παράπονα δεν τίθεται ζήτημα προηγούμενης μοριοδότησης των πτυχίων των παραπονούμενων σε παλαιότερες διαδικασίες αξιολογήσεων, αλλά θίγεται το γενικότερο ζήτημα ως προς το ποιός τίτλος σπουδών δύναται να καθοριστεί ως συναφής με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος σημειώνει ότι «σε σχέση με τα τρία παράπονα που τέθηκαν ενώπιον μου, διευκρινίζεται ότι υπάρχει διαχωρισμός ως προς το περιεχόμενο του αντικειμένου τους».

Υπογραμμίζεται δε, επίσης, ότι σκοπός της Έκθεσης δεν είναι να αμφισβητήσει ή να επιδιώξει να ανατρέψει τα αποτελέσματα των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων για σκοπούς προαγωγής που πραγματοποιήθηκαν το 2021, καθώς έχουν δημιουργηθεί δικαιώματα τρίτων προσώπων που μόνο το αρμόδιο Δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει.
Close X

Στην Έκθεση διευκρινίζεται ότι η πρωτογενής εξέταση του καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων συνάφειας των ακαδημαϊκών προσόντων και της ανάλογης σημασίας που θα πρέπει να αποδοθεί σε αυτά σε σχέση με τα αστυνομικά καθήκοντα, εναπόκειται αποκλειστικά στην Αστυνομία, ως η αρμόδια αρχή για τη διευθέτησή του.

Αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αρμοδιότητα του θεσμού που εκπροσωπώ» να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, όταν διαπιστώνεται ότι η υπηρεσία ενεργεί κατά τρόπο που παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης για σκοπούς βελτίωσης και άρση της οποιαδήποτε άδικης μεταχείρισης με τροποποίηση υφιστάμενων ή την δημιουργία νέων κανονισμών .

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι «αξιολογώντας τα δεδομένα των περιπτώσεων που τέθηκαν ενώπιον μου στο σύνολό τους, εισηγούμαι την υιοθέτηση μιας διαδικασίας αξιολόγησης των ακαδημαϊκών προσόντων των μελών της Αστυνομίας, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η συνέπεια και δίκαιες αποφάσεις σε σχέση με την πίστωση ή όχι μορίων των διάφορων πτυχίων που παρουσιάζονται από τους υποψήφιους».

Εξηγεί ότι για το λόγο αυτό διαβιβάζει τα ευρήματα της έρευνάς της στον Αρχηγό Αστυνομίας με την εισήγηση όπως τα λάβει σοβαρά υπόψη και προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, με σχετική ενημέρωση του Γραφείου της Επιτρόπου.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι η Αστυνομία από πλευράς της είχε αναφέρει ότι τα ακαδημαϊκά προσόντα των παραπονούμενων δε λήφθηκαν υπόψη από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, καθώς δε θεωρήθηκαν συναφή με τα αστυνομικά καθήκοντα, όπως αυτά απορρέουν από τον Περί Αστυνομίας Νόμο του 2004 (73(I)/2004) και των βάσει τούτου εκδοθέντων Κανονισμών Κ.Δ.Π. 214/2004.

Προστίθεται ακόμη ότι η ηγεσία της Αστυνομίας επεξεργάζεται τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Προαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα.

Στην Έκθεσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι «η εμπλεκόμενη υπηρεσία, στην επικοινωνία που είχαμε, ανέφερε ότι η Ηγεσία της Αστυνομίας επεξεργάζεται τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Προαγωγών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα θέματα συνάφειας των πτυχίων με τα αστυνομικά καθήκοντα. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα πέραν των 20 μηνών, δεν έχω μέχρι σήμερα ενημερωθεί σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Πενς δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 1 / 2021 , 1:27 από news_room Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω από τους “περιορισμούς” του Συντάγματος. Ο Πενς παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη […]

Καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

Καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 10 / 2023 , 18:56 από news_room Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξακολουθούν να καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ: έπειτα από ένα πρωτοφανές καλοκαίρι και τον πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά, στη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών της οποίας η θερμοκρασία πλησίασε το όριο […]