21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 10 / 2023 , 22:45 από news_room

Μπαλαμάντ | Υπό την υψηλή αιγίδα και παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Χ, το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ εγκαινίασε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας Από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα: Προς μία σωστή Κατανόηση της Ιστορίας» το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2023 στο αμφιθέατρο Zakhem του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ – Al Koura. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας του Λιβάνου, κ. Michel Aoun και Michel Suleiman, καθώς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Elias Bou Saab, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Κοινοβουλίου, κ. Nabih Berri, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Dr. Saade Al – Shami, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, τον κ. Najib Mikati και τον Dr. Elias Warraq, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ. Παρευρέθηκαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι, μέλη της Ιεράς Συνόδου Αντιοχείας, κοσμήτορες των κολεγίων του πανεπιστημίου και πολλά στελέχη του πολιτικού, θρησκευτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, ασφαλείας, στρατιωτικού και ΜΜΕ.

Εγκαίνια Συνεδρίου

Η Χορωδία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Δαμασκού στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ παρουσίασε ψαλμωδίες. Μετά τον εθνικό ύμνο του Λιβάνου και τον ύμνο του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ, ο δημοσιογράφος Elie Ahwash καλωσόρισε το κοινό λέγοντας: «Η μαρτυρία μας εμπλούτισε την Ανατολή με ελπίδα… Της έδωσε το χρώμα της αγιότητας. Ο Χριστός έγινε εικόνα της πανίσχυρης αγάπης… της αγάπης που νικά τον θάνατο… κάθε θάνατο».

Για τις εκκλησίες μας συνέχισε: «Στις δύσκολες στιγμές δεν κουράστηκαν, δεν τα παράτησαν, δεν σταμάτησαν να λάμπουν. Η Αντιοχική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της επιμονής και της αγιότητας, η Εκκλησία της ελπίδας και της Ανάστασης. Αποτύπωσε αυτή την Ανατολή με εμπνευσμένη μαρτυρία. Αντλώντας το φως του από το δικό Του, που βασίζεται στο Ευαγγέλιό Του. Εκχριστιανοποίησε με τα λόγια Του τους χρόνους και τους τόπους».

Ο Ahwash ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία του ως εξής: «Η ανάγκη για μια εις βάθος μελέτη των ιστορικών κρίσεων που έπληξαν την αγαπημένη μας Ανατολή και τον αντίκτυπό τους στην ιστορία της Εκκλησίας μας προέτρεψε το Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού στο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ. σε συνεργασία με συμμετέχοντα ακαδημαϊκά ιδρύματα από το εξωτερικό, για τη διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.»

Μια λέξη από τον κοσμήτορα

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιμανδρίτης Τζακ Χαλίλ απηύθυνε χαιρετισμό που υπογράμμισε τη σημασία αυτού του συνεδρίου σε εκκλησιαστικό και επιστημονικό επίπεδο, επισημαίνοντας τη συμμετοχή μιας επίλεκτης ομάδας ειδικών στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας. Επεσήμανε ότι οι διαλέξεις που θα διαβαστούν, επί του παρόντος ή εξ αποστάσεως, είναι πρωτότυπες με την έννοια ότι συλλέγουν και αναλύουν πληροφορίες που έχουν αντλήσει οι ερευνητές από έγγραφα και αρχεία, όχι μόνο στο Πατριαρχείο, τις επισκοπές και τα μοναστήρια μας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Βουκουρέστι, Yash, Κίεβο, Μόσχα, Ρώμη και άλλες πόλεις. Τόνισε ότι αυτές οι διαλέξεις τεκμηριώνουν την ταυτότητα της Εκκλησίας της Αντιόχειας, η οποία παραμένει αναλλοίωτη. Αυτή η ταυτότητα είναι εμφανής μέσα από το πνεύμα της ενότητας που συγκέντρωσε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες της Ανατολής από το Μεγάλο Σχίσμα, στη συνέχεια όταν απέρριψε τις αποφάσεις της Συνόδου της Φερράρας – Φλωρεντίας και, τέλος, όταν έδειξε αλληλεγγύη κατά της εισβολής δυτικός προσηλυτισμός. Δείχνει επίσης πώς η συνεργασία σε όλα τα ανατολικά πατριαρχεία ξεπέρασε όλα τα περιφερειακά, εθνικά ή γλωσσικά όρια.

Λόγος από τον Πρόεδρο του UOB

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ, καθηγητής Elias Warraq, δήλωσε: «Αυτό το συνέδριο είναι η καλύτερη απόδειξη του πρωτοποριακού ρόλου του Λιβάνου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στη διάδοση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία του μονοθεϊστικές θρησκείες και ανθρώπινους πολιτισμούς, οι έννοιες των οποίων έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και ελπίζουμε να μην εξαφανιστούν.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του ακαδημαϊκού πανεπιστημιακού επιπέδου που πάντα χαρακτήριζε τον Λίβανο στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις και τις ατελείωτες τραγωδίες που πλήττουν την αγαπημένη μας χώρα, τα πανεπιστήμια του Λιβάνου γενικά και το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ ειδικότερα επέμειναν να διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο όχι μόνο στον ακαδημαϊκό αλλά και στον κοινωνικό επίπεδο.”

Τονίζοντας τη σημασία του ρόλου των πανεπιστημίων, συνέχισε: «Πράγματι, όταν τα πανεπιστήμια εκτελούν αυτό το μήνυμα, η παρουσία των καταπιεστών εξαφανίζεται και οι πολέμαρχοι εξαφανίζονται. Γινόμαστε μάρτυρες πώς ο σημερινός κόσμος κυβερνάται από τη μεγαλομανία των μανιακών ηγεμόνων που αγαπούν τους πολέμους, λατρεύουν το χύσιμο αθώου αίματος και ζουν για να σφετερίζονται φυσικούς και ανθρώπινους πόρους για να ικανοποιήσουν τον πόθο τους για εξουσία, εξουσία και χρήμα.

Και κατέληξε: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά σε αυτό το ιερό επιστημονικό οικοδόμημα, προσευχόμενος στον Κύριο του ουρανού και της γης να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον λόγο της αλήθειας στα λόγια μας, να εδραιώσουμε το φως της πίστης στο μυαλό μας και να ενσαρκώσουμε το έλεος σε οι καρδιές μας.”

Ομιλία του Μακαριωτάτου

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης Χ εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, απευθυνόμενος στο παρόν κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο που παρακολουθεί μέσω των ΜΜΕ ως εξής:

“Η σωστή κατανόηση της ιστορίας… απαιτεί την τήρηση των επιστημονικών αρχών. . Η αφήγηση της ιστορίας δεν είναι προσωπική άποψη, αλλά ένα σύνολο γεγονότων και γεγονότων που πρέπει να μελετήσουμε για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη και να βγάλουμε συμπεράσματα …η Εκκλησία της Αντιοχείας, το Αποστολικό Πατριαρχείο και η πρώτη Έδρα του Πέτρου συνεχίζει να είναι η Εκκλησία της κοινωνίας, της διαβούλευσης, της διαφάνειας και της ειρήνης, παραμένει Εκκλησία με τη θέση και την εξουσία της ανάμεσα στις Εκκλησίες.

Οι πατριάρχες της Αντιοχείας από τον δέκατο έβδομο αιώνα, όπως ο Μελέτιος Κάρμα, ο Μακάριος Γ’ Ιμπν Ζαΐμ και ο Αθανάσιος Γ’ Ντάμπας, δεν φείδονται προσπαθειών για τη διαπαιδαγώγηση της ενορίας, τη διασφάλιση των αναγκών της και τη διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης. Οι προσπάθειές τους απέφεραν ποιμαντική αναγέννηση και πολιτιστική και πνευματική ανανέωση στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Αδελφικά, αφήνω σε αυτούς που έφυγαν από εμάς και προσχώρησαν στη Δύση, σύμφωνα με μια συμφωνία που τους επέτρεπε να διατηρήσουν τις τελετουργίες τους και να διατηρήσουν το πατριαρχικό τους σύστημα, να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της επιλογής τους.

Πώς μπορώ να μην εκφράσω τον πόνο στην καρδιά μας για την υπόθεση των Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου, Youhanna Ibrahim και Boulos Yazigi, που έχουν απαχθεί από τον Απρίλιο του 2013; Αυτή η αιμορραγούσα πληγή στο σώμα της Αντιοχικής Εκκλησίας δεν θα επουλωθεί μέχρι να γίνει γνωστή η μοίρα τους και η απαγωγή τους θα παραμείνει στην ιστορία μας ως μια οδυνηρή εικόνα της καταπίεσης που υπέστησαν τα ανθρώπινα όντα που ζουν σε αυτήν την Ανατολή.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε «όλους τους συμπολίτες μας να εργαστούμε μαζί για να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα σέβεται τον πλουραλισμό που αφθονεί σε αυτή τη χώρα και τις ξεχωριστές κοινότητες της και να διατηρήσουμε την ενότητα του Λιβάνου, μια ενότητα που αναδεικνύει τις αξίες μας και δεν στρέφεται. Ο σεχταρισμός μετατρέπεται σε εργαλείο διαφθοράς και κακοποίησης, για να διαταράξει τη διακυβέρνηση, να εμποδίσει το έργο του κράτους και να καταπιέσει τους πολίτες».

Ο Πατριάρχης κατέληξε: «Είμαστε τα παιδιά αυτής της γης και δεν επιδιώκουμε ξένη προστασία σε αυτήν, αλλά επιδιώκουμε να μεταφράσουμε τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου σε αυτή τη γη και να μεταδώσουμε την καλοσύνη και την ειρήνη του Χριστού όπου κι αν βρισκόμαστε. Είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε αυτή τη χώρα στις αξίες της αγάπης και των αξιοπρεπών ηθών με όλους τους καλούς και ειλικρινείς ανθρώπους. Είμαστε ένα σώμα αγάπης, όχι σεχταριστικό σώμα».

Στο τέλος των εγκαινίων, ο καθηγητής Constantin Panchenko από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Ρωσία παρουσίασε την πρώτη διάλεξη με τίτλο: «Η Ένωση της Φλωρεντίας και η Εκκλησία της Αντιόχειας: μια αναδρομή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Συνέδριο είναι ανοιχτό για όλους και θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη 17 και 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα του Πατριάρχη Ιγνατίου Δ’ στο Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού. Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 συνεδρίες:

Ενότητα 1 Το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο
Συνεδρία 2 Σχέσεις με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες
Συνεδρία 3 Σχέσεις με άλλους λαούς
Συνεδρία 4 Διανοητική Δραστηριότητα και Πολιτισμός
Συνεδρία 5 Εσωτερικά
6η Συνεδρία Πατριάρχης Συλβέστρος -Βίος και Έργα
Συνεδρία 7 Σχέσεις με τη Ρώμη

Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη Έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Ιωάννη

Σχετικά Άρθρα

12 λουκέτα για φοροδιαφυγή σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική, Κύθηρα

12 λουκέτα για φοροδιαφυγή σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική, Κύθηρα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 8 / 2023 , 14:18 από news_room Δώδεκα νέα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για μη διαβίβαση αποδείξεων στο e-send της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν διασυνδέσει την ταμειακή τους με την ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο […]

Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου φθάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα

Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου φθάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 4 / 2022 , 11:08 από news_room Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου φθάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αναμένεται να φτάσει με ιδιωτική πτήση. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Στήβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Αμμοχώστου «το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας το […]