14 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ξεκίνησε τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 9 / 2023 , 8:40 από news_room

Η Γαλλία πρέπει να τερματίσει την εκτεταμένη φυλετική καταγραφή ατόμων, κυρίως μη λευκών πολιτών, τους οποίους σταματά τακτικά η αστυνομία για ελέγχους χωρίς αιτιολόγηση.

Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει δικηγόρος οργανώσεων για τα δικαιώματα σε ιστορική ακρόαση στο δικαστήριο του Παρισιού σήμερα Παρασκευή.

Στην πρώτη ομαδική αγωγή του είδους της κατά του γαλλικού κράτους, έξι γαλλικές και διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη της Ανοικτής Κοινωνίας, ζητούν οι γαλλικές αρχές να θεωρηθούν υπαίτιες για την αποτυχία τους να αποτρέψουν διακρίσεις βασισμένες στο εθνοτικό προφίλ.

Υποστηρίζουν ότι οι μη λευκοί πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως οι νεαροί άνδρες, μαύροι ή βορειοαφρικανοί, αντιμετωπίζονται διαφορετικά, τους σταματούν συστηματικά στον δρόμο, τους ζητείται ταυτότητα και τους γίνεται σωματική έρευνα χωρίς λόγο. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται σε άτομα ακόμα και από την ηλικία των 11 ετών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, καλείται να υποχρεώσει το κράτος να σταματήσει την πρακτική αυτή, την οποία έχουν καταδικάσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία ανεξάρτητοι φορείς, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο διαμεσολαβητής της Γαλλίας για τα δικαιώματα.

Η προσφυγή έρχεται τρεις μήνες μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τις αναταραχές στη Γαλλία για τον πυροβολισμό από την αστυνομία του Ναχέλ, 17χρονου αλγερινής καταγωγής, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Τροχαία έξω από το Παρίσι τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τον θάνατο του Ναχέλ, έφηβοι και νέοι μαύρης και βορειοαφρικανικής καταγωγής κατήγγειλαν ότι υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις.

«Κανένας συστηματικός ρατσισμός»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή τον Ιούλιο: «Είναι ψευδές να λέμε ότι υπάρχει συστηματικός ρατσισμός στην αστυνομία».

Οι οργανώσεις που έχουν κινήσει τη νομική διαδικασία υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως οι γαλλικές κυβερνήσεις και η αστυνομία αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι απαιτείται συστημική αλλαγή για να σταματήσουν οι βαθιά ριζωμένες διακρίσεις στους κόλπους της γαλλικής αστυνομίας.

Τονίζουν ακόμα ότι πρόκειται για πρόβλημα τεκμηριωμένο από ανεξάρτητους φορείς στη Γαλλία και διεθνώς, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει άρνηση.

Ειδική ρύθμιση για τα παιδιά

Η συλλογική αγωγή δεν επιδιώκει αποζημίωση για μεμονωμένα άτομα. Αντίθετα, έχει ως στόχο το κράτος να αναγκαστεί να επιβάλει μέτρα για να σταματήσει η πρακτική αυτή. Συγκεκριμένα, προτείνεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας, σύστημα καταγραφής των ελέγχων, καθώς και ειδική ρύθμιση για τον έλεγχο και την προστασία των παιδιών.

Δικηγόρος των ενώσεων ανέφερε ότι παρά το ότι το κράτος έχει καταδικαστεί πολλές φορές στα δικαστήρια, προς το παρόν, δεν έχει λάβει κάποια πρωτοβουλία για να αλλάξει η πρακτική ως προς τους αστυνομικούς ελέγχους.

Η υπόθεση βασίζεται στις μαρτυρίες 40 θυμάτων, καθώς και αστυνομικών. «Δεν είναι αποδεκτό τα παιδιά, σε νεαρή ηλικία, να πρέπει να μαθαίνουν ότι το χρώμα του δέρματός τους είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Ομέρ Μας Καπιτολάν, πρόεδρος μιας από τις έξι οργανώσεις που έχουν κινήσει τη νομική διαδικασία.

Πηγή: Reuters, AP

 

Σχετικά Άρθρα

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική το προσεχές Φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 6 / 2021 , 5:46 από news_room Όπως ανακοίνωσε ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και θα παρευρεθεί μεταξύ άλλων επισκέψεων και στο άνοιγμα του Ιερού Ναού(Θυρανοίξια) του Αγίου Νικολάου στο […]

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 5 / 2022 , 2:45 από news_room Κυπελλούχος Ελλάδας για 19η φορά στην Ιστορία του και πρώτη μετά από οκτώ χρόνια στέφθηκε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο ΟΑΚΑ, χάρη σε γκολ που πέτυχε με πέναλτι ο MVP Αϊτόρ […]