23 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Φοιτητές από την Θεολογική Σχολή του Λιβάνου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος

Φοιτητές από την Θεολογική Σχολή του Λιβάνου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 8 / 2023 , 19:36 από news_room

Όμιλο φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Λιβάνου από το Πατριαρχείο Αντιοχείας υποδέχθηκε με πολλή χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ανταποκρινόμενοι στην ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, συμμετέχοντας σε ένα ιδιαίτερης αξίας και σπουδαιότητας πρόγραμμα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» Μπαλαμαντ Λιβάνου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, καταγόμενοι από πέντε διαφορετικές χώρες, συνοδευόμενοι από τον Ελλογιμώτατο Κοσμήτορα της Σχολής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ιάκωβο Χαλίλ και από καθηγητές της Σχολής πραγματοποίησαν επίσκεψη και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Κορυφαία στιγμή της επισκέψεως τους στην Φθιώτιδα η συμμετοχή τους στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος επί τη μνήμη του Κτίτορος αυτής, του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Αγάθωνος και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου. Κατά την άφιξη της αποστολής στο Καθολικό της Μονής ο κ. Συμεών κόμισε προς προσκύνηση και ευλογία τμήμα της Τιμίας Κάρας του Οσίου Αγάθωνος, ενώ οι πατριαρχικοί υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εφέστιο θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Αγαθωνίτισσας και φυσικά το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραβικά χορός των φοιτητών στο δεξιό αναλόγιο και χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ στο αριστερό αναλόγιο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και τα Κτιτορικά της Μονής Αγάθωνος, ενώ καλωσορίζοντας στην Μονή την ακαδημαϊκή αποστολή εκ του Λιβάνου, μεταξύ άλλων, αφού κατέθεσε τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα χαίρεται και αγάλλεται ο Όσιος Αγάθων και οι Κτίτορες της Μονής αυτής, των οποίων σήμερα τιμούμε τη μνήμη καθώς και ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

Αγάλλεται ο Όσιος Αγάθων γιατί πλημμύρισε σήμερα το Καθολικό της μονής, από αγαθούς άνδρες, αγαθές ψυχές, αγαθά πρόσωπα, αγαθούς νέους, οι οποίοι ποθούν το δώρο της Θεολογίας να το εκκεντριστούν μέσα στο κέντρο της υπάρξεώς τους, μέσα δηλαδή στην καρδιά τους. Ποθούν και λαχταρούν, όχι μία εγκεφαλική θεολογία, όχι μία νοησιαρχική θεολογία, όχι μια θεολογία των στοχασμών και της αλληλουχίας διανοητικών αναβαθμών, αλλά τη θεολογία του Οσίου Αγάθωνος, τη θεολογία του Οσίου Βησσαρίωνος, τη θεολογία του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, την θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η οποία είναι λόγος έμπρακτος και πράξης έλλογος, η οποία είναι βιωμένη αλήθεια, η οποία διατυπώνεται, αφού πρώτα βιωθεί, διατυπώνεται, αφού πρώτα δοκιμαστεί, διατυπώνεται, αφού πρώτα γίνει η εμπειρία.

Στην ορθόδοξη θεολογία προηγείται η εμπειρία και ακολουθεί το δόγμα και ο όρος και ο κανόνας. Έτσι λοιπόν αυτή η χαρά σήμερα αποκαλύπτει και μία άλλη μεγάλη αλήθεια: δεν υπάρχουν ούτε ιερά έθνη, ούτε ιερές γλώσσες, ούτε ιερά κράτη, ούτε ιερές ενώσεις κρατών. Υπάρχουν μόνο πρόσωπα ιερά κι είναι ιερά όλα τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων, γιατί ακριβώς εικονίζουν το πρόσωπο του Χριστού, όποια γλώσσα και αν ομιλούν, εφόσον ομιλούν τη γλώσσα της αγάπης διότι: «εάν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καί τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δε μη  ἔχω, γέγονα χαλκός ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον». Αυτήν τη γλώσσα της αγάπης ομιλήσαμε, ψάλλαμε, προσφέραμε, υμνήσαμε σήμερα όχι γιατί οι σπουδαστές είναι απλώς καλλικέλαδοι, αλλά υπερκαλλικέλαδοι και μελίρρυτοι και μελίγευστοι, όχι απλώς γιατί γνωρίζουν την ιερά του Δαμασκηνού τέχνη αλλά, κυρίως γιατί έχουν αίσθηση και συναίσθηση ότι πάνω από όλα είναι πρόσωπα, τα οποία καλούνται να ζήσουν την εν Χριστώ αγάπη όχι μόνο μεταξύ τους αλλά με όλο τον κόσμο και με όλη την οικουμένη, με όλη την Εκκλησία την έως περάτων της γης».

Ακολούθησε ξενάγηση και φιλοξενία των επισκεπτών στην Μονή Αγάθωνος αλλά και στα αξιοθέατα της Υπάτης.

Ο κ. Συμεών εν συνεχεία συνόδευσε την αποστολή με το λεωφορείο στην περιήγηση τους στις ομορφιές της Φθιώτιδας και το απόγευμα κατέληξαν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, όπου και συμμετείχαν και στον Αγιασμό για την έναρξη της 9ης θερινής κατασκηνωτικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Συμεών καλωσόρισε για μία ακόμη φορά τους σημαντικούς επισκέπτες, ενώ ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» Μπαλαμαντ Λιβάνου του Πατριαρχείου Αντιοχείας Αρχιμ. π. Ιάκωβος Χαλίλ εκ μέρους της αποστολής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή και την φιλοξενία από τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, αλλά και από το έργο που επιτελείται στην Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τέλος, ο κ. Συμεών συνόδευσε τον όμιλο των επισκεπτών στο Λιμάνι της Αρκίτσας, από όπου κατευθύνθηκαν για το όμορφο γειτονικό νησί της Εύβοιας και την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. για να συνεχίσουν το προσκύνημά τους στην πατρίδα μας.

Φοιτητές από την Θεολογική Σχολή του Λιβάνου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος Φοιτητές από την Θεολογική Σχολή του Λιβάνου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος Φοιτητές από την Θεολογική Σχολή του Λιβάνου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος

Σχετικά Άρθρα

Президент России наградил митрополита Илариона орденом Александра Невского

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απένειμε στον μητροπολίτη Ιλαρίωνα το παράσημο του Αλεξάνδρου Νιέφσκι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 2 / 2022 , 23:37 από news_room Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου η πανηγυρική τελετή απονομής των ανώτατων κρατικών διακρίσεων, με τις οποίες τιμήθηκε το έργο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ρωσίας στην επιστήμη, την ιατρική, την αεροπορία, την […]

Απονομή βραβείων «Πρέσβης» σε στελέχη των κοινοτήτων του Delaware Valley

Απονομή βραβείων «Πρέσβης» σε στελέχη των κοινοτήτων του Delaware Valley

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 1 / 1 / 2023 , 2:01 από news_room ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάνω από τετρακόσιοι ομογενείς παρέστησαν στην 12η ετήσια τελετή απονομής των Βραβείων «Πρεσβευτές» σε τρεις γενιές στελεχών των κοινοτήτων της Κοιλάδας του Ντελαγουέαρ. Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου 2022, στο φιλόξενο «Adelphia […]

Pin It on Pinterest