24 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η εορτή της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μελβούρνης

Η εορτή της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μελβούρνης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 8 / 2023 , 17:47 από news_room

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, στη Βικτώρια, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο πανηγυρίζων φερώνυμος Ιερός Ναός στο προάστιο Thomastown της Μελβούρνης. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος ευρίσκεται στη Βικτώρια για να συνεορτάσει τις άγιες ημέρες της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου με το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Πολιτείας και ειδικώς με τον Ελληνισμό της Μελβούρνης.

Τόσο κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε το Σάββατο, 5 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως, όσο και κατά τον εόρτιο Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 6 Αυγούστου, τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο πλαισίωναν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, και πολλοί ιερείς από τις δύο Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες. Πολυάριθμοι πιστοί κατέκλυσαν την εορτάζουσα εκκλησία και τις δύο ημέρες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στο εκκλησίασμα και ανέλυσε θεολογικώς πολλές πτυχές του γεγονότος της θείας Μεταμορφώσεως, το οποίο έλαβε χώρα στο όρος Θαβώρ ενώπιον των μαθητών Πέτρου, Ιωάννη και Ιάκωβου. Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε σαράντα ημέρες προ της Σταυρώσεώς Του, με σκοπό την ενίσχυση της πίστης των Μαθητών ότι Εκείνος ήταν ο Υιός και Λόγος του Θεού, ενόψει του Θείου Πάθους που θα ακολουθούσε και του οποίου θα γίνονταν μάρτυρες.

Έμφαση έδωσε ο Σεβασμιώτατος στην αγία μέθη που προκάλεσε στους Μαθητές η ακτινοβολία του Κυρίου και η μεταμόρφωση όλης της Δημιουργίας γύρω Του, με συνέπεια να Του ζητήσουν να παραμείνουν εκεί. Κατόπιν, ευχήθηκε στους πιστούς να βιώσουν παρόμοια στην καρδιά τους το γεγονός της Μεταμορφώσεως και να λάμπει μέσα τους το φως του Χριστού. Έσπευσε όμως να προβεί σε διάκριση ανάμεσα στις έννοιες «μεταμόρφωση» και «παραμόρφωση», για τις οποίες παρατήρησε ότι προκαλείται σύγχυση στη σύγχρονη εποχή. «Άλλο είναι η μεταμόρφωση και άλλο η παραμόρφωση. Μεταμόρφωση σημαίνει ότι γίνομαι καλύτερος, ότι ανεβαίνω μερικά σκαλοπάτια παραπάνω, ότι από ανθρώπινος γίνομαι θεϊκός», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Παραμόρφωση σημαίνει ότι έχω πάρει την κατηφόρα, έχω πάρει την ηθική κατρακύλα. Και δυστυχώς ζούμε σε μια τέτοια εποχή. Όμως έρχεται η Εκκλησία να μας μιλήσει για μεταμόρφωση πραγματική. Αλλαγή που βασίζεται στην αλήθεια, που βασίζεται στο φως και όχι στο σκοτάδι, που παίρνει τον άνθρωπο και τον κάνει καινούργιο και τον ανανεώνει και του δείχνει το φως το άκτιστο, αυτό το φως που δεν το βλέπεις με τα μάτια του σώματος, αλλά το αισθάνεσαι με τα μάτια της ψυχής».

Απευθύνοντας παράκληση και προτροπή προς όλους να κάνουν έστω μικρά βήματα προς την καλή και όχι προς την κακή αλλοίωση, προς τη μεταμόρφωση και όχι προς την παραμόρφωση, ο Σεβασμιώτατος υπέδειξε ως παράδειγμα προς μίμηση τον π. Γεώργιο Φράγκο, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Thomastown, ο οποίος στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας έλαβε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Πρόκειται για ύψιστο οφφίκιο, το οποίο δύναται να αποδοθεί σε έναν έγγαμο κληρικό, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Εκκλησία και της πνευματικής του συγκροτήσεως και προόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος πράγματι αναγνώρισε την αξιοσύνη και τον πνευματικό πλούτο του π. Γεωργίου, κάνοντας λόγο για έναν κληρικό ο οποίος διακονεί με πολλή αγάπη, αυτοθυσία, εργατικότητα, υπακοή προς την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπό του, πνεύμα συνεργασίας με όλους και, κυρίως, αξιοζήλευτο εκκλησιαστικό φρόνημα.

Από την πλευρά του, ο τιμώμενος κληρικός ευχαρίστησε με υιική συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο, ενώ επισήμανε ότι «από την αρχή που ήρθατε στην Αυστραλία γίνατε πρότυπο για όλους μας και αυτό το πρότυπο προσπαθούμε να το συνεχίσουμε εμείς σαν πνευματικά σας παιδιά μέσα στην Ενορία». «Ελπίζω να νιώθετε την αγάπη όλων μας», προσέθεσε και καταληκτικά ευχήθηκε για τον Ποιμενάρχη του ο Θεός να του χαρίσει μακροημέρευση, ώστε να συνεχίζει για πολλά ακόμη χρόνια να στηρίζει και να καθοδηγεί τον Κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Η εορτή της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μελβούρνης Η εορτή της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μελβούρνης Η εορτή της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μελβούρνης

Σχετικά Άρθρα

Χιλή-Προεδρικές εκλογές: Έξι από τους επτά υποψήφιους σε καραντίνα

Χιλή-Προεδρικές εκλογές: Έξι από τους επτά υποψήφιους σε καραντίνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 11 / 2021 , 5:27 από news_room Χιλή-Προεδρικές εκλογές: Έξι από τους επτά υποψήφιους σε καραντίνα Οι έξι από τους επτά υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου στη Χιλή θα χρειαστεί να αναστείλουν τις εκστρατείες τους και να τεθούν σε καραντίνα για μία εβδομάδα, αφού […]

Σε 7 πόλεις οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 16:17 από news_room Σε επτά πόλεις οι πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση Το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο υλοποίησης ενός σύγχρονου και αδιάβλητου συστήματος το οποίο διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα απαραίτητα στάδια της […]

Pin It on Pinterest