25 °C Athens, GR
24/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Κύπρου Γεώργιος: Καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους

Κύπρου Γεώργιος Καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 / 7 / 2023 , 17:28 από news_room

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, στον ημικατεχόμενο Δήμο Αγίου Δομετίου.

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2023, το εσπέρας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού. Τον πλαισίωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μαζί με τους κληρικούς της ενορίας Πρωτ. Πέτρο Ματέι και Πρεσβ. Ανδρέα Ιορδάνου καθώς και τον Πρεσβ. Δημήτριο Αγγελή (ι.ν. Αγίου Νικολάου Έγκωμης) και τους Διακόνους π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στους δύο τιμώμενους Αποστόλους σύμφωνα με τις πληροφορίες που παίρνουμε από την Αγία Γραφή. Ο κάθε Απόστολος είχε τη δική του προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία σε επαφή με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, τους έδωσαν τη δύναμη να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στον ελληνορωμαϊκό κόσμο.

Διδασκόμαστε από τα ευαγγέλια ότι ο Απόστολος Πέτρος ήταν ο θερμότερος από τους Αποστόλους. Ήταν αυτός που ενώ οι άλλοι μαθητές είχαν αμφιβολίες, εκείνος με θεϊκή έμπνευση ομολόγησε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος (Ματθ. ιστ΄ 16). Ήταν εκείνος που ριψοκινδύνεψε τα πάντα για να σώσει τον Κύριο πριν τη σύλληψή Του και έκοψε με το μαχαίρι το αυτί του υπηρέτη του αρχιερέα. Ήταν άνθρωπος που μπορούσε να υπερασπιστεί εκείνα που πίστευε. Γι΄ αυτό και μετά την Πεντηκοστή τον βλέπουμε να κηρύσσει το Ευαγγέλιο μέχρι τη Ρώμη και να θυσιάζεται επί του σταυρού, όπως ο Κύριός του. Μεγάλη η πίστη και η αυτοθυσία του. Γι΄ αυτό και αποτελεί παράδειγμα για μας. Ταυτόχρονα, η μετάνοια του Αποστόλου Πέτρου είναι μάθημα για όλους. Λόγω του ενθουσιώδη χαρακτήρα του νόμιζε ότι μπορούσε να ξεπεράσει κάθε πειρασμό. Γι΄ αυτό ένα τροπάριο της Μ. Πέμπτης το βράδυ παρουσιάζει τον Χριστό να του λέει «σάρξ οὖν ὑπάρχων, μὴ καυχῶ». Με άλλα λόγια, τον διδάσκει ότι είναι άνθρωπος με αδυναμίες, γι΄ αυτό να μην καυχιέται. Ο Κύριος επέτρεψε την πτώση του Πέτρου για να μάς παραδώσει ένα παράδειγμα μετάνοιας προς μίμηση. «Τῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως, τῷ, Πέτρε φιλεῖς με, τὸ τριττὸν τῆς ἀρνήσεως, ὁ Χριστὸς διωρθώσατο» (Δοξαστικό των κεκραγαρίων της εορτής).

Το ίδιο και ο Άγιος Παύλος, ο Απόστολος των εθνών έχει πολλά χαρακτηριστικά που καλούμαστε να μιμηθούμε. Ήταν ο αναμορφωτής της οικουμένης και κανένας δεν κατάφερε αυτό το κατόρθωμα παρά μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά υποβοηθούμενος από ένα μεγάλο στρατό. Ο Απόστολος Παύλος ήταν μόνος και μάλιστα διωκόμενος αλλά κατέκτησε την οικουμένη. Αυτό το έργο δεν οφείλεται μόνο στο ότι ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος, αφού μορφωμένοι ήταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, αλλά δεν πέτυχαν αυτό που πέτυχε εκείνος. Ο Παύλος αποδίδει το έργο του στον Θεό: «ἐγὼ ἐφύτευσα … ἀλλ’ ὁ Θεὸς ηὔξανεν» (Α΄ Κορ. γ΄ 6). Είναι χαρακτηριστική η ταπείνωση του Παύλου, αφού παρόλο που έκανε ένα τόσο τεράστιο έργο, δεν καυχήθηκε ποτέ. Και όχι μόνο δεν καυχήθηκε αλλά ούτε ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα από τον Θεό. Καλούμαστε κι εμείς να έχουμε αυτό το φρόνημα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ξέρουμε ότι έπασχε από μια αρρώστια και ενώ παρακάλεσε τρεις φορές τον Θεό για να τον θεραπεύσει, έλαβε την απάντηση «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται» (Β΄ Κορ. ιβ΄ 9). Γι΄αυτό ο Παύλος απαντά ότι καυχάται με την ασθένειά του, επειδή με αυτές τις ασθένειες επισκηνώνει μέσα του η δύναμη του Θεού. Διδασκόμαστε λοιπόν την ταπείνωση, αλλά και το ότι αν πάσχουμε από κάποια αρρώστια είναι γιατί έχει το λόγο του ο Θεός.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους και να τους παρακαλέσουμε την πίστη που διέδωσαν σε όλο τον κόσμο να την φρουρούν και εμάς να μας προστατεύουν.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έγινε λιτανεία των ιερών εικόνων των τιμώμενων Αποστόλων πέριξ του ναού, Δέηση και Αρτοκλασία.

Μετά το τέλος της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος άνοιξε τη Φιλανθρωπική Αγορά του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών της Ενορίας.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2023, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Κύπρου Γεώργιος Καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Κύπρου Γεώργιος Καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους

Σχετικά Άρθρα

Η Εορτή των Αγίων Θεοδώρων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 3 / 2021 , 17:02 από news_room H ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Με εκκλησιαστική τάξη και την προσήκουσα λαμπρότητα, σήμερα, Σάββατο Α’ Νηστειών, 20η Μαρτίου 2021, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος […]

Ανακοίνωση Ι.Μ. Βεροίας για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα – Δεν θα δεχθεί ευχές φέτος, λόγω των μέτρων – Πρόγραμμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 7 / 2021 , 7:31 από news_room Μέ ἀφορμή τή μνήμη τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος κατά τήν ὁποία ἄγει τά ὀνομαστήριά του ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Βεροίας κ. κ. Παντελεήμων, θά τελεσθοῦν οἱ ἐξῆς ἀκολουθίες.   Τή Δευτέρα 26 Ἰουλίου 2021, στίς 7μ.μ. στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ […]

Pin It on Pinterest